Ana SayfaHavacılık ve Uzay MühendisliğiB-52 Bombardıman Uçağı - Boeing B-52 Stratofortress

B-52 Bombardıman Uçağı – Boeing B-52 Stratofortress

Boeing B-52 Stratofortress. Tarih savaşlardan ibaret. İnsanoğlu birbirine nefretini kusmak için yapmadığını bırakmadı. Nice bombalar, uçaklar, makinalar… Çoğumuz biliriz, teknoloji geliştiren asıl şey askeri gelişimdir. Bir teknoloji topluma, halka arz edilmeden önce askeri bir teknoloji olarak geliştirilir. Ne yazık ki! İnsansız hava araçlarında biraz bu konuya değinmişken aslında yeni yeni aşina olduğumuz bu sistemlerden uzun yıllardır var olduğunu söylemiştik.

Boeing’i sivil havacılıktan tanıyoruz. Dünya üzerindeki en büyük birkaç üreticiden biri. Aslında en büyük iki üreticiden biri desek yanılmış sayılmayız. Sivil havacılıkta başı çeken şirketler Airbus, Boeing, Embraer, Bombardier’dir. Ama bu sektörü sırtlayan şirketler tabii ki Airbus ve Boeing.

Fakat Boeing B-52 tam anlamıyla bir ölüm kusma makinası. Taorihin en büyük stratejik bombardıman uçaklarından biri. Soğuk savaş yıllarında nükleer bombaları taşıması amacıyla geliştirilmiş. 1950’Li yılların ortalarında yine kendisi gibi bombardıman uçakları olan B-36 ve B-50 uçaklarına yerine göreve alınmıştır.

boeing b-52 stratofortressKörfez Savaşı’nda büyük etkende rol alan nam-ı değer Buff’lar, konvansiyonel bombalar kullanırlar. Güdüm olmaksızın geniş alanlarda parçacık etkisi yaratırlar.

Bu savaş makinasından 744 adet üretilmiş. Aşağıda fotoğrafta gördüğünüz B-52’nin en son türevi B-52H. 1961 üretimi. Bu fotoğraf 2006 yılına ait ve Barksdale Askeri Üssü’nde çekilmiş.

B-52 maksimum kapasitede kanatlarda ve gövde içerisinde toplam 45 adet bomba taşıyabiliyor.

b 52hÜzerinde tam 8 adet Pratt & Whitney JT3D motoru bulunduran bu dev makine 56 metre kanat açıklığına sahip. Neredeyse büyük bir yolcu uçağı kadar. 12 metre yüksekliği ve 370 m² kanat alanı bulunduran B-52, 180 tona kadar yakıt alabiliyor. Yaklaşık 1000 km maksimum hız ve 15000 km menzile sahip bu uçak ilginç bir rekora da sahip. 18 Ocak 1957’de B-52B dünya etrafında 49 saat 19 dakika boyunca, 3 kez yakıt ikmali yaparak uçmuş.

Ayrıca B-52’ninde teknolojik olarak bir yenilik sayılmayacak bir unvanı daha var. Bikini adasını duymuş olabilirsiniz belki. ABD’nin nükleer silah denemeleri yaptığı bir ada. 1956 yılında bu adaya tarihin en büyük ayıplarından bir tanesini hidrojen bombasını, atan uçakta B-52’dir.

b 52 nukleer deneme

Photos : Daily Mail

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?