Ana SayfaAlgoritma ve ProgramlamaGO Dünya Şampiyonu Yapay Zekaya Yenildi

GO Dünya Şampiyonu Yapay Zekaya Yenildi

İnsanlık tarihi boyunca birçok zeka oyunu hem imparatorlara savaş sahnesinden önce yardımcı olmuş hem de insanların muhakeme yeteneklerini geliştirerek zaman geçirme aracı oluşmuştur. Uzak Doğu kültürüne ait GO oyunu da tıpkı satranç, mangala gibi rakibe karşı oynanan bir zeka-strateji oyunudur. Bu oyun da liderlik Güney Koreli Lee Sedol’e aitti ama Lee Sedol artık bu ünvanı kaptırdı hem de bir insana değil bir robota karşı yani AlphaGo ya karşı ünvanını kaybetti.

AlphaGo bir yapay zeka bilgisayar uygulaması ve her oyun hareketinde ve hamlesinde tecrübe kazanarak karşısındakine şans tanımıyor diyebiliriz ve dünya şampiyonunu hesaplanandan daha hızlı bir süre de ve tam üç kez mağlup etmiştir. Bu öğrenebilen yapay zeka sayesinde sadece GO oynamak değil aynı zamanda hastalık tedavisi, metro için en uygun rotaların tespiti gibi zor işleri de başarmaktadır.

alphagoPeki bu AlphaGo bu kadar zor bir oyunu nasıl öğrendi veya ilk aşamada nasıl programlandı insanı hayrete düşürecek bu çalışma da AlphaGo ya tam tamına uzman GO eğitimcileri tarafından 30 milyon pozisyon ve 160,000 hamle öğretilmiştir ve bu şekilde artık bilgisayar yazılımı tecrübe kazanmış oluşabilecek hamlelere karşı kendi hep hazırlamıştır. AlphaGo Google da DeepMind denilen çalışma laboratuvarında dizayn edildi ve burada ortaya çıktı. Hatta kendinden biraz düşük versiyonlara karşı bu oyunu oynayarak kendini en uygun mücadele şartlarına karşı resmen bilemiştir. Bu öğrenme tekniği AlphaGo ya artık en iyi hamleleri yapma yolunu sağlamıştır kısacası bir boksör gibi rakibi en kısa yoldan mağlup edecek hamleyi bir çeşit algoritma yaparak başarıyı elde etmektedir. AlphaGo nun ilk versiyonu da diyebileceğimiz Deep Blue yazılımı da dünyaca ünlü satranç oyuncusu Kasparovu 1997 de yenmiştir.

go oyunu nedirAma şunu göz ardı edemeyiz GO oyunun da oyun tahtasında 361 boşluk mevcuttur ama satrançta ise 64 boşluk mevcuttur bunu göz önüne aldığımız da yapay zekanın ne kadar yol aldığını da görüyoruz.

Son olarak şunu da söylemek gerekiyor ki gerçek dünya problemleri GO yada satranç oynamaktan daha karmaşık ve zorlayıcı bunların üstesinden gelmek için belki de çözümün ilk temeller oyunlara yeni bakış açısı getiren yapay zekalardan geçecek.

Kürşat Kılıç
Kürşat Kılıç
Bilim,teknoloji ve mühendislikte her konuya meraklı ve yabancı popüler bilim sayfalarından haberleri ve makaleleri Türkçe'ye kazandırıyor. Öğrenme felsefesi eager to learn olan Kürşat KILIÇ'ın eğitim aldığı alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği olup eğitimine İtalya'da bulunan Politecnico Di Torino da Master düzeyinde devam edecek.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?