Ana SayfaBilimMutasyon Nedir ve Mutasyon Sonucu Oluşan Şaşırtıcı Hastalıklar

Mutasyon Nedir ve Mutasyon Sonucu Oluşan Şaşırtıcı Hastalıklar

Mutasyon bireyde canlı hücresinin çekirdeğinde bulunan ve kalıtsal özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayan DNA molekülünün; radyasyon, X ışını,ultraviyole, ani sıcaklık  değişimleri ve kimyasallar vb. birçok nedenle bozulmaya uğramasıyla oluşur.

mutasyon sonucu oluşan hastalıklar

Mutasyonlar, genetik bilgiyi taşır ve  DNA molekülünde, kopmalara, yer değiştirmelere sebep olur. Bu kopmalar ve yer değiştirmeler çoğu zaman yüksek hasarlarla sonuçlanır. Bu durumda canlının protein veya enzim yapısı ve beraberinde metabolizması değişir.  Genlerde meydana gelen  bu değişmelere ‘mutasyon’ denir ve mutasyona neden olan maddelere  ‘mutajen maddeler’, mutasyona uğramış  gene de ‘mutant gen’ denir.

Canlının vücut hücrelerinde gerçekleşen mutasyonlar sadece o canlıyı etkilerken, üreme hücrelerindeki mutasyonlar gelecek nesillere de aktarılmaktadır. Böylece canlıda farklı fiziksel özelliklerin oluşumuna sebep olmaktadırlar.

Mutasyon Sonucu Oluşan Şaşırtıcı Hastalıklar

Moebius Sendromu

Çok nadir görülen, genetik bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin, yüz sinirleri çalışmayı durdurur. Bu yüzden bu kişiler isteselerde göz kırpamazlar, kaslarını oynatamazlar ve gülümseyemezler.

Taş adam sendromu

mutasyon nedir

Bu sendrom, vücuttaki yumuşak dokunun zamanla kemik yapısına dönüştüğü genetik bir hastalıktır. Genlerde meydana gelen mutasyondan kaynaklanmaktadır.  Hastalık sürekli kendini yenilemektedir ve vücutta bulunan bağ dokusunun basınç ve darbe altında bozunmaya uğrayarak  kemikleşmesinden oluşmaktadır. Hastalığa yakalanan bireyler herhangi bir fiziksel harekette bulunamazlar. Bu hastalık sadece kasların kemikleşmesine değil, tüm bağ dokunun kemikleşmesine neden olabilir.

Genlerde ve hücrelerin işleyişinde meydana gelen değişimler, insanlar üzerinde önemli hasarlar oluşturabilmektedir. teknoloji ve tıp her ne kadar ilerlemiş olsa da genellikle mutasyonlar sonucu oluşan hastalıklar tedavi edilememektedir çünkü bu tür ağır hasarlı mutasyonlar milyonda bir, binde bir görülen hastalıklardır.

Rumeysa Bozkaya
Rumeysa Bozkaya
Karabük Üniversitesi'nde Biyomedikal Mühendisliği okuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?