Ana SayfaMühendislikRisk Yönetimi Nedir

Risk Yönetimi Nedir

Risk yönetimi, farklı sebeplerden kaynaklı bazı risklere karşı kurumları her açıdan korumakla görevlidir. Risklerin kuruma vereceği zararı minimalize etmelidir. Olası risk durumlarında kurumun itibarını ve finansal düzenini korumalıdır. Risk yönetiminin en önemli amaçlarından biri de zor durumlarda hızlı, etkili ve doğru kararı verebilmektir. Bu yüzden risk yönetiminde görevli kişiler ileri görüşlü, zeki ve stratejik bilgili olmalıdır.

risk yönetimi nedir

Risk yönetimine gerek duyulmasının çok farklı sebepleri vardır. Bunlardan bazıları: Mevcut sistemde yaşanabilen olası değişiklikler, müşterilerin sektörden beklentileri, kurumlar arası rekabet, finansal belirsizlikler, risklere karşı hızlı ve kapsamlı cevap verebilme sorumluluğu…

Risk türlerine göre alınan önlemler değişmektedir. Risk faktörlerinin iç veya dış etkenli olması yani riskin sebebi buna karar verir. İşte bazı risk türlerine göre alınan önlemler:

Uyum Riskleri: Mevcut kanunlara, hukuki düzenlemelere, etik kurallara, kurum içi yönetmelikler gibi bazı kurallara uyulmaması halinde yaşanabilecek yasal sorunlar ile itibar veya finansal kayıpları ifade etmektedir. Bunların kuruma verebileceği zararla mücadele ederler.

risk

Finansal Riskler: Kurumun finansal pozisyonunun ve tercihlerinin sonucunda ortaya çıkabilecek riskleri ifade eder. Finansal riskler; kredilerin faiz oranlarından, döviz dalgalanmasından, para yönetiminden kaynaklanan riskleri kapsar.

Dış Çevre Riskleri: Kurumun dış faktörlere (doğal afetler, siyaset ve ekonomide ülke içi veya dış gelişmeler, rekabetteki kurallarda yapılmış değişiklikler gibi) bağlı risklerdir. Riskleri bertaraf etmek için alınabilecek önlemler ile birlikte gerekli olan durumlarda risklere karşı sigorta yaptırılabilir.

Operasyonel Riskler: Kurum içi kontrollerdeki sorunlar sonucu; ihmallerden, hatalardan, yönetimdekilerin hatalarından, çalışanların hatalarından ve aksamalardan kaynaklanabilecek kayıpların ortaya çıkma olasılığıdır. Kurum süreçleri ve sistemleri, bu risklerin belirlenmesine ve def edilmesine yönelik olarak çalışmaktadır.

Raporlama Riskleri: Mevzuata uygun olmayan yanlış beyanlar, yönetim raporlamalarında yanlış yapılması, zamanlama ve detay açışından rapordaki hata ve eksikliklerle mücadele olarak tanımlanır.

Marka Yönetimi Riskleri: Kurumun unvanı ve etkili bir şekilde yönetilememesi sonucunda değer kaybetmesi veya bazı nedenlerle yaşanan itibar zedelemesi yüzünden ürün veya hizmetlerine olan talebin azalması, kurumun müşteri ve rekabet gücünü kaybetmesidir.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?