Ana SayfaKimdir?Stephen Hawking Kimdir

Stephen Hawking Kimdir

Stephen William Hawking, Britanya’lı fizikçi, matematikçi, teorisyen, evrenbilimci, astronom ve yazardır. 8 Ocak 1942 de Oxford’da dünyaya geldi. Matematiğe hayrandı. Babasının çok arzulamasına rağmen, tıpla hiçbir zaman alakadar olmadı. Ancak gariptir ki, William, Oxford kolejinde matematik bölümü olmaması sebebiyle umduğunu bulamadı ve fizik bölümüne yöneldi. Ardından, hayatının sonuna kadar, vazgeçilmez bir parçası olacağı evrenbilimle ilgili araştırmalar yapmak üzere Cambridge’e gitti. Doktorasını bitirdikten sonra, bir süre asistanlık da yaptı.

stephen hawking hayatı

Ancak, hiç beklenmedik bir anda, doktorlarca kendisine ALS hastalığı teşhisi kondu. Henüz 21 yaşındaydı. Hastalığı ağır ilerleyen türdendi. Doktorlar iki yıl kadar yaşayabileceğini öngörüyordu. Ama Stephen Hawking, tam da iki yıl sonra, ilk eşi Jane Wilde ile evlenerek, hayata ilk çalımını atmış oldu. Bu evlilikten iki oğlu ve bir kızı dünyaya geldi. Fakat, bir yandan da hastalık sinsice ilerliyordu. ALS, sinir sistemini zamanla işlemez hale getiren, ancak şaşırtıcı bir şekilde beyindeki mental etkinliklere hiçbir zarar vermeyen sıradışı bir hastalıktı. Nitekim, 1970 yılına gelindiğinde, konuşması bozulmaya başladı. İnsanlarla İletişim kurabilmesi için yanında sürekli birisi duruyor ve bu kişi Hawking’in söylediklerini ilgili kişiye sürekli tekrarlıyordu. Ancak bu şekilde ikili iletişim sağlanabiliyordu. Birkaç yıl sonra sesini tamamen yitirdi. 1986 dan sonra ise koltuğuna monte edilmiş özel bir bilgisayar aracılığıyla, klavye yazılarının sese çevrilmesi suretiyle kendisini ifade edebilir duruma gelmişti. 2005 yılında ellerini de kullanamamaya başlayınca, kelimeleri seçmek için uzun yıllar yanak kaslarını kullandı.

stephen hawking sözleri

1973 yılında, ‘Uygulamalı Matematik ve Kuramsal Fizik’ bölümüne geçtiğinde artık bir de tekerlekli sandalyesi olmuştu. 1979 yılında matematik profesörü olduğunda, 37 yaşındaydı. Stephen Hawking, evrenin temel işleyişi üzerine çok ciddi çalışmalar yaptı. Evrenin Big Bang ile oluştuğu kuramını ortaya attı. Artık, parçacık dünyasının meşhur teoremi Kuantum Mekaniği ile Genel Göreliliğin birleştirilmesi gerekmekteydi. Bu çalışmalarla kara deliklerin yapısı ve fonksiyonları ortaya çıkarılırken, evrenin de sonlu ve sınırlı bir düzenek olduğu anlaşılmış oluyordu.

Kuantum Fiziği ve kozmozdaki kara deliklerin yapısı ile ilgili pek çok araştırma yapılmış, kitapları tüm dünyada pek çok dile çevrilmiştir. ‘Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Kara Deliklere’ adlı kitabı, onu dünyanın en çok tanınan bilim insanı haline getirmiştir. Bu kült eserin devamı niteliğindeki ‘Ceviz Kabuğundaki Evren’ ise 2001 yılında basıldı. Kitap, zamanda yolculuk, görelilik kuramı, süper kütle çekimi, M-Kuramı, kuantum teorisi gibi evrenin en ulaşılmaz sırlarına göz kırpıyordu. 1993 de basılan ‘Kara Delikler ve Bebek Evrenler’ kitabı ise tüm dünyada ses getirmişti.

Stephen Hawking, 20. Yüzyılda Einstein ile birlikte, isminden en çok söz ettiren bilim insanıdır. Kendisi 12 onur derecesi almıştır. 1982 de Britanya İmparatorluk Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.
Hawking, ardında, gelecek nesil bilim insanlarına ışık tutacak ışıltılı bir misyon ve onlarca eser bırakarak, 14 Mart 2018 sabahı Cambridge’deki evinde 76 yaşında hayata veda etmiştir.

stephen hawking

Büyük dahinin çok sevdiğim, daima hatırlanacak o anlamlı ve ilham verici sözleriyle veda ediyoruz kendisine:

“Engelli bir bireyseniz, büyük ihtimalle bu sizin suçunuz değildir, fakat insanlardan acıma beklemenin ya da dünyayı suçlamanın bir yararı da yoktur. Olumlu bir tavır takınmalı ve içinde bulunduğunuz durumu en iyiye döndürmeyi bilmelisin. Fiziksel bir engeliniz varsa, bunu psikolojik bir engele dönüştürmeyin. Bana göre, fiziksel engelli biri, kendisine fazla engel teşkil etmeyecek, fiziksel aktivitelere yönelmeli. Sanırım, Paralimpik Olimpiyat Oyunları pek ilgimi çekmiyor. Bana söylemesi kolay, çünkü atletizm oldum olası ilgimi çekmemiştir. Diğer yandan bilim, engelli insanlar için çalışabilecekleri uygun bir alan. Çünkü olayın çoğu zihinde bitiyor. Elbette, deneysel çalışmalar biraz problem çıkartabilir ama, teorik düşünmek de oldukça ideal. Benim engellerim, çalışma alanım olan teorik fizikte bana büyük bir sorun teşkil etmiyor. Aslına bakarsanız bana faydaları da dokundu. Derslerden ve yönetimsel işlerden muafım. Engellilik hayatım boyunca karımdan, çocuklarımdan, iş arkadaşlarımdan, öğrencilerimden aldığım yardımı es geçemem. İnsanların size yardım etmeye hazır olduklarını anladım. Yeter ki, yardımlarının işe yarayacağına dair bir şeyler gösterin onlara….

ELİNİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPIN.”
Stephen William Hawking

Cenk Demirarslan
Cenk Demirarslan
DÜŞLERİ ÖLDÜRMEK kitabının yazarı. İstanbul doğumlu, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Bilim, hayatının vazgeçilmez bir parçası. Bunun dışında felsefeyle de ilgileniyor. Bilimsel araştırmalar, doğa sporları, sinema, tiyatro, sahne sanatları, ve müzik başlıca ilgilendiği etkinlikler. Amatörce resimle de uğraşıyor. İnsanın, ancak ruhsal ve zihinsel anlamda geliştiği sürece yaşamına devam edebileceğine inanıyor ve kendisi sıkı bir hümanist.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?