Ana SayfaElektrik ve Elektronik Mühendisliği2019 Yılı İtibariyle Elektrik-Elektronik Mühendisliği

2019 Yılı İtibariyle Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Geçtiğimiz hafta tamamlanan üniversite sınavlarıyla birlikte öğrencilerin kafasında hangi bölümü neden tercih etmeliyim sorusu yer almaya başladı. Geçtiğimiz günlerde 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjan Kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte tercih edilebilecek üniversiteler, kontenjan sayıları, bölümlerdeki öğretim üyesi sayısı da görülebilmektedir. Bu yazımızda yalnızca Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik-Haberleşme Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği bölümlerinin kontenjanlarını inceleyip, bu bölümlere yerleşilmesi halinde öğrenci arkadaşlarımızı bekleyen süreçlerden bahsetmeye çalışacağım.

elektirk elektronik nedir 4

Öncelikle 2019 yılı için yukarıda bahsetmiş olduğumuz bölümlere ayrılan kontenjanlara bir göz atalım. Sayılara Devlet, Vakıf ve Özel Üniversitelerde yer alan kontenjanların tamamı dahil edilmiştir.

  • Elektrik Mühendisliği 575 öğrenci,
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği 10815 öğrenci,
  • Elektronik Mühendisliği 140 öğrenci,
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 789 öğrenci,

Toplamda ise Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerine ayrı ayrı toplamda 12319 öğrencilik kontenjan ayrılmıştır.

Söz konusu bölümlerde temel mühendislik dersleri dışında da ortak olarak okutulan birden çok ders bulunmaktadır. Kaldı ki 3 ve 4. sınıfta bir çok ders seçmeli olarak okutulmakta ve özellikle Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrenciler uzmanlaşmak istediği alana göre Elektrik veya Elektronik/Bilgisayar ağırlıklı dersleri seçebilmektedir. Meslekte Serbest Mühendis Müşavir (SMM) olarak yer almayı düşünen öğrenci arkadaşlarımızın tamamı yukarıda bahsetmiş olduğumuz bölümlerden herhangi birinden mezun olmaları şartıyla 1 kV altı belgelere imza atma yetkisine sahip olabilecektir.

Ancak 1 kV üstü imza yetkisine sahip olabilmeleri için Elektrik Mühendisliği mezunu olmaları veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmaları ve transkriptlerinde “Elektrik Makineleri, İletim Sistemleri, Dağıtım Sistemleri, Güç Sistemleri, Enerji Sistemleri, Elektrik Tesisleri, Koruma, Yüksek Gerilim Tekniği” derslerinden veya farklı isimle verilen ve bu derslerle aynı içeriği sahip derslerden en az 3 tanesini almış olmaları gerekmektedir. Bu derslerden bir kısmı üniversiteler tarafından sürekli eğitim merkezleri aracılığıyla da açılmaktadır. Yani mezun olduktan sonrada bu dersleri belirli ücret karşılığında alabilme şansınız bulunmaktadır. Burada bahsettiğimiz durumun Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü için geçerli olduğunu, Elektrik Mühendislerinin doğrudan bu belgeyi alabildiklerini bilmekte fayda var. Elektronik, Elektronik ve Haberleşme Mühendisleri ise yalnızca Asansör ve 1 kV altı belge alabilmektedir.

elektronik mühendisi

Eğer gelecekte çalışmayı planladığınız alanlar içerisinde Elektrik Tesisleri bulunmuyorsa bu şartları sağlamanız size pekte bir artı katmayacak, aksine uzmanlaşmak istediğiniz alanla ilgili dersler alıp bir şeyler öğrenmek sizlere daha çok fayda sağlayacaktır.

Şimdi ise birazda ülkemizdeki Elektrik ve Elektronik Mühendisi ihtiyaç durumlarına göz atalım. İş ilanlarının ülkemizde en fazla olduğu ve en sık kullanıldığı site üzerinden unvan bazlı araştırma yaptığımızda 21/06/2019 tarihi itibariyle Türkiye genelinde;

  • “Elektrik Mühendisi” pozisyonunda 806 kişi,
  • “Elektrik-Elektronik Mühendisi” pozisyonunda 571 kişi,
  • “Elektronik Mühendisi” pozisyonunda 791 kişi,
  • “Haberleşme Mühendisi” pozisyonunda 203 kişi,
  • “Yazılım Mühendisi” pozisyonunda 747 kişi,

Aktif iş ilanının bulunduğu görülmektedir. Yazılım alanında da kendini geliştiren Elektrik ve Elektronik Mühendisleri de baz alındığında toplamda “3118” kişiye istihdam olanağı bulunmaktadır. Bu ilanların bir kısmı uzun süredir açık durumda bulunmaktadır. Bunları da göz ardı edersek özel sektörde ortalama ülkemizde 3000 Elektrik veya Elektronik/Yazılım Mühendisine ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Kamu tarafında ise yılda 300-500 arasında Elektrik veya Elektronik Mühendisi istihdam edilmektedir. Yani en iyi ihtimali göz önüne aldığımızda ülkemizde senelik 3500-4500 Elektrik veya Elektronik Mühendisine yeni istihdam kapısı açılmaktadır.

Kontenjan tarafına baktığımızda ise 12319 kişilik ciddi bir sayının 2019/2020 Eğitim ve Öğretim yılında öğrenci olarak kabul edileceği görülmektedir. Bu sayı aynı zamanda bu bölümlerin toplamda senede 10000 Mühendisi mezun ettiklerini de göstermektedir. Hal böyleyken bu sene itibariyle bu bölümlere girecek arkadaşlarımızın mezun olacakları 4 sene sonunda minimum 40000 kişilik yeni Mühendis içinde bulunacakları gerçeği ise kaçınılmazdır. Ülkemizdeki yıllık Elektrik veya Elektronik Mühendisi ihtiyacı yukarıda görüldüğü gibi en iyi ihtimalle 3500-4500 civarındadır. Bu sayının içerisinde ise gerçekten mühendislik mesleği ile uğraşacak kişi sayısı oldukça azdır.

İlginizi çekebilir: elektrik elektronik mühendisliği maaşları

Bu bölümü tercih edecek arkadaşlarımızın bu korkunç sayıların varlığından haberdar olmaları gerekmektedir. Aksi halde mezun olduklarında kendilerini büyük bir boşluğun içerisinde bulabilirler. Amacım severek okuduğum bu bölümü karalamak veya yeni öğrenci arkadaşlarımızın bu bölümü tercih etmesinin önüne geçmek değildir. Aksine bu bölümü, mesleği, elektriği, elektroniği ve bilişim dünyasını seven, ilgi duyan kardeşlerimizin tereddütsüz bu bölümü tercih etmelerini önermekteyim. Ancak 4 yıllık öğrenim sürecinde onları zorlu ders maratonu ve kendilerini geliştirmesi gereken yabancı dil ve mesleki bilgi süreçleri bulunmaktadır. Ülkemizin bu kadar sayıda Elektrik veya Elektronik Mühendisine ihtiyacının bulunmadığı bilincinde hareket ederek; tüm bunları kabul eden arkadaşlarımızın yukarıda sayılarla bahsetmiş olduğumuz maddi gerçeği de göz önünde bulundurarak adım atmalarının yararlarına olacağını düşünmekteyim.

Tercih dönemi boyunca yorum kısmından veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabileceğinizi, bu süreçte söz konusu bölümlerle ilgili sizlerin kafasındaki soru işaretlerini gidermek için yanınızda olduğumu bilmenizi isterim.

Hepinize asıl sınav olan tercih döneminde başarılar dilerim.

Hasan Basri Karakaya
Hasan Basri Karakaya
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Aynı üniversitede, Fotovoltaik Sistemde Maksimum Güç Noktası Takibinde Kullanılan Optimizasyon Algoritmaları hakkındaki yüksek lisans tez çalışmamı 2021 yılında tamamladım . İş Güvenliği Uzmanı olmam sebebiyle İş Güvenliği mevzuatını yakından takip ediyorum. Saygılarımla.

5 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?