Ana SayfaMatematikHayatımızın Vazgeçilmezi: Matematik

Hayatımızın Vazgeçilmezi: Matematik

Bu yazımda matematik kavramının hayatımıza olan etkisini, bilim dallarının neredeyse hepsini kapsamasını ve nasıl öğrenilmesi gerektiğinden bahsedeceğim. O zaman başlayalım.

Hepimiz biliyoruz ki matematik dersi öğrenciler tarafından pek de sevilmeyen bir ders olmuştur. Peki bunun nedeni ne? Zor olmasından şikayetçi herkes. Kolay olan ne var peki?

Aslında küçük yaştan itibaren matematiğin çocuklara sevdirilmesi gerek. Örneğin sayı saymayı öğretmeli, yapboz gibi zeka oyunları oynatmalı gerektiğinde ise birlikte sayısal bulmaca çözülmeli. Hani “Ağaç yaşken eğilir” sözü var ya işte tam bu noktada geçerli.

Ortada öğrenilecek bir şey varsa kesinlikle ertelenmemeli. İngilizce, fen, bilim, matematik.. Çünkü ertelenirse o işten soğuma ve isteksizlik olur, haliyle başarı da ertelenir.

Matematiğin geniş evrelerinden biri de meslekler üzerine yayılması. Esnaftan mimara, mühendisten inşaat alanına her meslekte matematik mevcut. Bu da hayatımızın değişmez parçası olmasına yeterli sebep.

bilim

Tarihsel gelişimi yüzyıllar öncesine dayanan matematikte bir çok bilim adamı yeni şeyler keşfetmiş ve günümüze kadar taşınmıştır. Günümüzde bile hala matematik alanında keşifler devam ediyor. Yakın zamanda 22 milyon 3388 bin 618 basamaklı asal sayının bulunması sadece bir örnek. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte geniş sınırlara yayılan matematiğin keşifleri daha da sürecek gibi.

mısır yazıtları

Diğer alanlara olan etkisinden bahsedelim biraz da. Örneğin fen. Fizik dalında da matematikte olduğu kadar çok işlem var. Bunları ise sadece matematikle çözmenin mümkün olduğunu biliyoruz. Kimya ve biyoloji dallarında diğer alanlara göre az olsa da matematikten söz etmek mümkün.

Matematiğin teknoloji, uzay, yazılım ve daha bir çok alanda etkisini görmek kaçınılmaz. Bir kod yazarken gerekli yerlerde sayısal hesaplamalar yapılıyor ve devrede yine matematik var. Ölçümlerde ve zamanda karşımıza yine matematik çıkıyor.

Matematiğin öğrenilmesi ancak üzerine gitmekle olur. Çabalamakla ve aynı zamanda eğlencesine de bakarak. Matematiğe mecburuz bunu bilmeliyiz. Matematiksiz bir hayat düşünülmez. O zaman matematikten korkmayalım ve başarabileceğimizi kendimize kanıtlayalım.

Yunus Emre Haşlak
Yunus Emre Haşlak
KTÜ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?