Merhaba arkadaşlar bu yazımızda nükleer enerji mühendisliği maaşları hakkında internetten araştırarak bulduğum bilgileri sizlerle paylaşacağım. Nükleer enerji mühendisliği; atom çekirdeğinin parçalanması sonucunda ortaya çıkan enerjinin kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilerek ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gereken tasarlama işletme ve araştırma çalışmalarını yürüten kişilerdir. Nükleer reaktörlerde sistemlerin oluşturulması ve denetlenmesi, üretilen enerjinin güvenli ve ekonomik bir şekilde kullanılabilir duruma getirilmesi, kullanılan malzeme ve maddelere yönelik laboratuvar çalışmalarının yapılması görevlerini yerine getirir ve tüm sorumluluğunu üstlenirler.
Mesleği tercih edecek kimselerde üst düzey genel beceri, bilimsel merak, sayısal yetenek, soğukkanlılık ve yaratıcılık nitelikleri aranmaktadır. Mesleğe ilişkin eğitim ülkemizde sadece Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi “Nükleer Enerji Mühendisliği” bölümünde verilmektedir. 4 yıl süren lisans programının ilk iki yılı hazırlık havasındadır. Bu yıllar içerisinde öğrenciler matematik, fizik, bilgisayar programlama, akışkanlar mekaniği, termodinamik, malzeme bilgisi, mukavemet, ısı iletimi, teknik elektronik çizim ve nükleer fizik gibi temel dersleri alırlar.
Son iki yılda ise öğrenciler alanlara ilişkin nükleer reaktör fiziği, nükleer reaktör kontrolü, nükleer reaktör mühendisliği, nükleer malzeme gibi dersleri ağırlıklı olarak alırlar.
İş imkanlarından da söz edecek olursak hatırlarsanız bölümün isminin geniş çapta duyulması Mersin Akkuyu’da kurulacak olan nükleer santral için Nükleer Enerji Mühendisi istihdam edileceğinin duyurulması ile olmuştu. İşe alınacak olan mühendislerin öncelikle Rusya’da uzun bir eğitime yollanacağı döndüklerinde ise 3000 dolar maaşla işe alınacakları haber olmuştu. Birkaç mühendisin istihdam edilişinin haber olmasından da anlayacağınız üzere ülkemizde nükleer enerji mühendisliği maaşları hatırı sayılır bir miktarda da olsa iş bulmak o kadar kolay değil.
İş imkanları sınırlı da olsa eğitimin sınırlı sayıda insana verilebilmesi mezunların şansını arttırmaktadır. Mesleki açıdan çok önemli olan yabancı dili (özellikle ingilizce) de bilmek kendini geliştirmeyi seven mezunları öne çıkarabilecek başka bir etken. Kamu kurumları arasından Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK (Türkiye bilimsel Teknik Araştırma Kurumu) ve TEAŞ (Türk Elektrik Anonim ŞT.) da çalışabilirler. Nükleer enerji mühendisliği maaşları özellikle yurt dışında oldukça yüksek. Yurt dışında enerji santrallerinde, enerji sektöründe, araştırma geliştirme laboratuvarlarında sağlık fiziği laboratuvarlarında, endüstriyel üretim tesislerinde iş imkanları bulabilirler.
Bu yazımda nükleer enerji mühendisliği maaşları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Diğer mühendislik maaşları için tıklayınız. Bu yazı sadece bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Lütfen meslek seçerken en son tercihiniz maaş durumu olsun. Çünkü eğer mesleğinizi sevmez iseniz çalışma hayatınızı zehir edebilirsiniz. Meslek seçerken sevdiğiniz mesleği, zevk aldığınız mesleği seçiniz.
Ayrıca ilginizi çekebilecek yazı: nükleer santral nedir
meslek lisesinden olur mu?
Jahodan geliyorum ne yaptın sen
jahodan gelince kaç lira kazanıyomus diye okuyoduk
Herkes de Jahrein’den gelmiş. KJHBZSKVGSDFGHKJSDV :D
JAHOYA gelen 15k bağıştan sonra nükleer mühendislik okumayı düşünüyorum.
Jahrein den geliyoruz ahey
Jahreine gelen 15k bağış sonrası buraya gelenler #rez :D
aynennn
#REZ JXNJDKDLD
#rez
abiler ablalar meslek lisesi öğrencisiyim sizce bu bölüme geçebilir miyim?
geçersin inş
hayır
hacettepe nükleer enerji mühendisliği düşünüyorum boşta kalır mıyım ?
Antalayada Nükleer tekonoloji ve radyasyon güvenliği diye yıllık bölüm var oda tekniker eleman yetiştiriyo onun hakkında bir bilginiz varmı acaba??
Arkadaşlar iyi günler bende eğer Allah nasip ederse bu bölümü yazmayı düşünüyorum,okurken birkaç sitede zorlanildığını gördüm. Ben hacettepe yazmayı düşünüyorum oldukça zor muymuş orası bilgisi olan varsa rica etsem yardımcı olur musunuz?
Şimdiden teşekkürler :))
Eğitim ingilizce okuyan arkadaşım var. Çok zor değil. Ama TR’de önü çok açık değil gibi. Nükleer santral projeleri var ama onuda ruslar yapacak. Bence iyi düşün. Oradan mezun olmuş birilerini bulursan senin için faydalı olabilir.
Hayırlı akşamlar. Bende bu bölümü tercih etmek istiyorum bu senede fakat açıkta kalmaktan bıraz tedirgın olduğum in kararsızım bu konu hakkında derslerı hakkında bi bilgisi olan cevaplarsa çok sevinirim.
bende sinop üniversitesinde okuyorum nükleer enerji mühendisliği eğer seviyorsanız merakınız varsa harika bir bölüm zaten insan işini severek yaptıktan sonra parada gelir :D
eğitim ve yaşam açısından sinop nasıl bende bu sene düşünüyorum . Bilgi verebilirseniz sevinirim :
Benim puanım hacettepeye yetmeyecek gibi Sinopta okursam rahatlıkla iş bulabilir miyim sıralamam 110 bin hacettepe 82 bin sinop 232 bin ileriki yıllarda siralamalar daha da düşer gibime geliyor yani sinop da yükselir zaten çok olmamış bu bölüm açılalı
oyeeeee okuyomm benn yaaa
Bu bölüm artık Sinop Üniversitesinde de var.
Kesinlikle çok güzel açıklamışsınız teşekkürler
Bilgilendirici yazı için teşekkürler.
İlginizden dolayı teşekkürler