DTMF Nedir

Dual tone multi frequency (DTMF) nedir? Türkçeye çift tonlu çoklu frekans olarak çevrilmektedir. Anlatımlarda Türkçe karşılığı yerine İngilizce sözcük kökenleri olan DTMF kısaltması ile kullanılmaktadır. DTMF oldukça pratik ve kullanımı kolay uzaktan kontrolün sağlanabileceği bir bilgi iletim yöntemidir. DTMF ilk olarak Bell laboratuvarında geliştirilmiştir. Günümüzde telekomünikasyon şirketleri, bankalar ve insansız kontrolün sağlanması gereken bir çok telefon görüşmesinde kullanılmaktadır.

çift tonlu çoklu frekans

Örneğin operatörünüzün müşteri hizmetlerini aradığınızda telesekreter tarafından size söylenen “Devam etmek için 1 tuşuna basın” cümlesinin ardından basmış olduğunuz 1 tuşunu algılayan DTMF sensörlerdir. DTMF bilgi iletim yöntemi mevcut haliyle ağırlıklı olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz telesekreter hizmetlerinde kullanılmaktadır. Oysa uzaktan bilgi iletiminde karmaşık yapılar kullanmak yerine DTMF tek tuş ile basit ve kolay uzaktan kontrol sağlamaktadır.

Dual Tone Multi Frequency (DTMF) nasıl çalışır?

Şimdi ise DTMF bilgi iletim sisteminde frekans tonunun nasıl elde edildiğine bakalım. DTMF sistemlerde sayı ve karakterler bir adet yüksek frekans tonu ve bir adet düşük frekans tonu kullanılarak elde edilir. Toplamda 8 adet frekansın kullanılması sonucunda 16 adet sayı ve karakter elde edilmektedir. Bu değerler aşağıda tabloda belirtildiği şekilde elde edilmektedir.

dtmf nedir

Örneğin ‘8’ sayısını elde etmek için düşük frekanslı 852 Hz ile yüksek frekanslı 1336 Hz birleştirilmektedir. Bu iki frekans birleştirilerek sinozoidal bir işaret oluşturulur. Bu işaret Asin(2π852t) + Bsin(2π1336t) şeklinde ifade edilir. DTMF de seçilen frekans değerleri özel olarak harmonik oluşumunu engelleyecek şekilde seçilmiştir. Telefonlarımızda karşımıza çıkmayan ancak yukarıda görüntülenen A, B, C ve D harfleri ise savunma ve askeri alanlarda kullanılmaktadır. Yukarıda bahsi geçen işaret telefonumuzdan karşı telefona iletilir. Karşıdaki telefon kod çözme işlemini filtre dizisi veya ayrık fourier dönüşümü ile gerçekleştirir.

Bir sonraki yazımda sizlere Arduino tabanlı projelerinizde kullanabileceğiniz MT8870 DTMF sensörün kullanımından bahsedeceğim. Hoşçakalın!

Hasan Basri Karakaya
Hasan Basri Karakaya
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Aynı üniversitede, Fotovoltaik Sistemde Maksimum Güç Noktası Takibinde Kullanılan Optimizasyon Algoritmaları hakkındaki yüksek lisans tez çalışmamı 2021 yılında tamamladım . İş Güvenliği Uzmanı olmam sebebiyle İş Güvenliği mevzuatını yakından takip ediyorum. Saygılarımla.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?