Ana SayfaMühendis MaaşlarıMalzeme Mühendisliği Maaşları

Malzeme Mühendisliği Maaşları

Malzeme mühendisliği ne demektir? Son zamanların popüler mesleklerinden biri olan Malzeme Mühendisliği uzay teknolojileri, tıp, havacılık, makine, sağlık, nanoteknoloji ve kimya gibi birçok farklı iş alanına sahip olan bir mühendisliktir. Öğrenim süresi 4 yıldır ve temel mühendislik bölümlerinin başında gelir. Diğer mühendisliklerde olduğu gibi bu mühendislikte sayısal ağırlıklı dersleri olan bir bölümdür. 4 yıllık eğitimi bitiren kişiler Metalurji ve Malzeme Mühendisi unvanı ile sektörde geniş bir iş imkanına sahip olurlar. Özel bir mühendislik dalı olduğu için Malzeme Mühendisliği maaşları birçok mesleğe göre yüksektir. Bu nedenle de birçok kişi tarafından tercih edilen mesleklerin başında gelmektedir.

malzeme mühendisliği

Malzeme Mühendisliği Hangi Alanlarda İş Yapar

Malzeme mühendisliği iş alanı çok geniş olan bir meslektir. Malzeme Mühendisleri, ofis ya da laboratuvarlarda planlama aşamalarını, alana hitap etmiş olan fabrika sahalarında uygulama aşamalarını yaparlar. Öğrenimlerini tamamlayan kişiler hem kamuda hem de özel sektörde iş imkanı bulmaktadır. Demir – çelik, kompozit malzeme ve döküm gibi çeşitli endüstri işletmelerinde iş imkanı bulurlar.

Tarihin araştırılmasında da yararlanılan Malzeme Mühendisliği, önceleri doğal olarak Taş Devrinde kullanılan metal ve elementlerini araştırmaktadır. Bu mühendislik sayesinde, geçmişteki metal ürünler günümüze kadar ulaşmıştır. Arkeolojik bulgularda yararlanılan Malzeme Mühendisliği sayesinde, ilk kez bakır üretiminin Anadolu’da ve İran topraklarında kullanıldığı belirlenmiştir. Bu bakır yine Malzeme Mühendisliği sayesinde işlenerek farklı silahlar ve mızraklar yapılarak kullanılan malzemeler ileriki yıllarda işlenerek bakırdan daha sert bir maddenin bulunmasını sağlamıştır.

uzayda kompozit malzemeler

Meslek seçimi yaparken, kişisel özellikler ve yetenekler dışında seçilecek olan mesleğin maaşına da bakılmaktadır. Bu anlamda malzeme mühendisliği maaşları da bu bölümü seçmeyi düşünenler tarafından araştırılan bir konudur. Özel sektörde alınan malzeme mühendisliği maaşları çalışılan şirkete, çalışılan pozisyona ve çalışanın tecrübesine göre değişmektedir.

Kamu’da verilen ücretler ise daha nettir. Mühendisliğin alanı değişmeksizin Kamu’da mühendislik maaşları aynıdır. 2017 Ocak ayı itibari ile Kamu’da çalışan Mühendislerin aldıkları maaş 6,275 TL’dir. Kişinin yabancı dil bilmesine göre de YDS yani yabancı dil sınavına girerek yeterli puan alan kişilere ek ücret verilmektedir. Özel sektörde ise verilen maaşlar 3.000 TL’den başlayarak 16,000 TL’ye kadar yetkinliklere göre değişmektedir. Yeni mezun olan kişilerin özel sektörde aldıkları maaş ise ortalama olarak 3,000 TL ile 3,500 TL arasında değişmektedir.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?