Ana SayfaMühendislikBüyük Veri Analizi Nasıl Oluşturuldu - Big Data

Büyük Veri Analizi Nasıl Oluşturuldu – Big Data

Merhabalar bu yazımda IBM big data sistemini nasıl oluşturdu, big data zorlukları ve big data geleceği hakkında olacak. Öncelikle bir önceki yazımı okumanızı ardından bu yazıyı okumanızı öneririm. Önceki yazım; IBM Big Data Stratejisi – Büyük Veri Stratejisi.

IBM Big Data faaliyet zorlukları, geleneksel teknolojilerle tamamlayıcı yeni teknolojilerin birleştirilmesi ve yapılandırılmamış verilerin analizi için özel bir büyük veri Platformu girişim sınıfı geliştirmiştir. Bu ana yeteneklerle destek sistemlerini birleştirince IBM bu platforma dayalı birçok ürün yaratmıştır. Şirket her bir işletmenin dinamiklerini ve yaşadıkları zorlukları anlamış ve işletmelere büyük veri hacimlerinin analizinde ve ağ trafiğindeki gibi hareketli verilerin analizinde daha önceden böyle bir platformun yoksunluğundan dolayı kaçırdıkları fırsatları yakalamalarında yardım etmektedir. IBM’in belirli işletme sorunlarına yönelik uzmanlığı ve teknolojisi vardır ve getirdikleri çözümlerle birlikte hızlı bir şekilde yapılan yatırım geri kazanılması söz konusudur. 2013 yılındaki Forrester araştırma raporuna göre IBM büyük veri analitik çözümleri konusunda sağlam lider olarak seçilmiştir. IBM’in Big Data stratijisi ARGE’nin gelişmesi, yazılım, donanım ve servis portfolyosundaki satın alma ve faaliyet girişimleri içermektedir.

büyük veri analizi

IBM’in büyük veri platformu her şeyi toplama şekilde olan bir ürün değildir. Burada tek bir ürün veya bir ürün grubunun veya tüm dizinin projeye/şirkete uygulanmasının uygunluğu vardır. Platformu kullanırken insanlar ilk önce Big Data’yı açmakla başlarlar daha sonra Hadoop ile maliyeti düşürürler, ham veri analizini yaptıktan sonra, dizi halindeki verilerin analizine geçerler veya depolarını sadeleştirip birkaçının kombinasyonuna uygulamayı tek seferde yaparlar.

IBM 2006 yılından beri Big Data ile alakalı konularda satın alma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Şirket daha bilinçli iş kararları vermek doğrultusunda büyük ve küçük firmalar içeren, günlük yenilenen çok büyük miktarlarda veriyi saklama, yönetme ve analiz etme çözümlerini içeren bir büyük veri stratejisi uygulamaya koymuştur.  Bu amaçta yaklaşık 30 adet şirketi kendi bünyesine katmıştır. IBM Big Data’nın şirketlerdeki çok büyük miktarlardaki verilerinin analiz edilmesinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun şirketler için değer yaratacağına inanmaktadır. Ayrıca bu analiz yöntemlerinin ve sistemlerinin aynı zamanda şirketlere rekabetçi avantaj sağlayacağını ve büyümelerine destek olacağını düşünmektedirler. Büyük veri platformu işlerin değişmesini sağlamış ve şirketlere değerli anlama yetileri kazandırmıştır. IBM Big Data teknolojileri ve çözümleri, yaygın hizmet, yazılım, araştırma, donanım gibi konularda geniş bir portfolyoya sahiptir. 2011 yılında IBM araştırma ve geliştirme çalışmalarına 100 Milyon Dolar yatırmıştır. Aynı şekilde Big Data satın almaları sırasında 16 Milyar Dolar’dan fazla para harcamıştır. Önceleri IBM  Cognos, SPSS, Netezza ve Vivismo gibi şirketlerle Big Data konusunda entegreydi.

ibm big data sistemini nasıl oluşturdu

IBM (International Business Machines) Ocak 2013’te Now Factor isimli İletişim Servis Sağlayıcısı olan bir şirket satın almıştır. Bu satın almayla IBM kendi platformunu hali hazırdaki ürünlerinin sayısını artırarak büyütmeyi ve geliştirmeyi beklemektedir. Örnek olarak bu satın alma IBM Mobile First portfolyosunu tamamlamış, IBM InfoSphere Streams, Now Factory’nin data analizinde IBM’in gerçek zamanlı data analizine geçmesine olanak tanımıştır.

Büyük Veri Zorlukları

Yıllar geçtikçe müşterilerin dikkati gerçek hayatla içice olduğu için radyo ve televizyondan dijital medyaya kaydı. Dolayısıyla markalar bu mecralar üzerinden müşterinin dikkatini çekmek amacıyla yarışa girdiler ve bu medya organlarından gelen veri ve analizler doğrultusunda özel yapım ürün ve hizmet sundular. Ancak bazı analistlere göre bu tarz verilere körü körüne inanmak bir hataydı. Analistler bu verilerin çoğunun yapılandırılmamış olması ve asıl zorluğun bu verileri yapılandırıp filtrelemek ve asıl gerçek olan veriye ulaşmak olduğunu söylemektedirler. Müşteriye ürünü satmak için marka ilk olarak müşteriyi tanımalı ve bunun için de müşteriyle birebir seviyede bağlı olmalıdır. Medyada çok fazla veri bulunmakta ancak bu verilerin gerçek ve doğru veriler olduğu veya içlerinin anlamlı olduğu anlamına gelmemektedir. Mesela insanlar sosyal medya hesaplarını bilgi paylaşmak ve beğenmek için bulundururlar. Yine de bu durum markalar için bir sürü yararlı veri gibi görünebilir ama özel gerçek hayatta madalyonun diğer yüzü de vardır. İnsanlar kendi sosyal medya hesaplarının kendilerini en iyi şekilde temsil etmelerini sağlarlar ama asıl gerçek iç duygularını açığa vurmazlar. Kendileri hakkında bilgileri paylaşsalar bile bu bilgiler tam olarak doğru olmayabilir veya kendi tercihlerini yansıtmayabilir. Şirketler kesinlikten yoksun bilgileri toplamayı bir meydan okuma olarak bulmaktadırlar. Geçerli veri toplanmış olsa bile, markalar anlamlı bir analitik strateji geliştirme sorunuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. IBM şirketlerin bu sorunlarına çözüm getirmekte ve her bir şirketin verilerinin toplanıp derlenmesiyle ilgilenmektedir.

Big Data şirketlerin tam olarak büyük verilere odaklanmasını sağlayarak şirketlerin veri yığını arasında kaybolup, kontrolü kaybetmelerine ve kısa vadeli kararlar verme durumunda bırakmaz. Gartner şirketine göre dünya üzerindeki enformasyon her yıl %59’luk bir artış göstermektedir. Ancak asıl mücadele bu verilerin üç hali arasında yatmaktadır: hacim, hız, değişkenlik. Birçok şirket Big Data yönetimine girişmiş ve hız ve değişkenlik gibi boyutları çıkarıp sadece hacime yönelmişlerdir ve istenilen başarıyı elde edememişlerdir.

internette 1 dakikada neler oluyor

IBM Big Data’nın Geleceği

Başta pek güven vermeye Big Data stratejisi bir süre sonra yarattığı fırsatlarla sağlık, endüstri, parekende ve finans sektörlerinde etkisini göstermeye başlamış ve şirketlerin güvenini kazanmıştır. Birçok şirket veri toplama işlemini sürdürmekte ve bu verileri kullanarak iş sorunlarını çözebilecek sistem olan Big Data’ya olan ilgi büyümektedir.

Günümüzde IBM’in gelişmiş iş analitik yazılım hizmetleri birçok şirket ve devlet için temel gereksinim haline gelmiştir. IBM Big Data analitik ürünlerini harmanlayıp şirkette var olan verilerin girilmesini, analizini, ölçümünü yapmaktadır.  Bu sayede büyük küçük tüm şirketlere rekabetçi avantaj sağlamaktadır. IBM yüzyıllardır bilgisayar işi içindedir ancak son dönemlerde yaptığı yatırımlardan da görüleceği üzere donanımdan yazılıma kaydığı açıkça görülmektedir. Bu bağlamda Big Data IBM için yeni büyük büyüme kulvarı haline gelmiştir. IBM bu konudaki geleceğin 4 veri faktörüne bağlı olacağına inanmakta: sosyal, mobil, analitik ve bulut. Şirketin akıllı bilgisayar sistemleri hala yapım aşamasında olmasına karşın bu veri faktörleri akıllı bilgisayarlarla birleştirildiğinde şirketlerde, devletlerde ve toplumda büyük etki yaratacağına inanmaktadır. IBM Big Data odaklı geleceğe hızlı adımlarla ilerlemektedir. Watson bilgisayar sistemini yani günlük dilde sorulan sorulara cevap veren bilgisayar sistemi şirketin büyük veri ve bilişsel sistemlerin inşasındaki vizyonunun kanıtıdır. Programlanabilir bilgisayar programları bilgisayar çağı için iyi bir başlangıçtı ancak artık burada sona yaklaşıldı. Bilgisayarların yeni çağında daha fazla yenilik ve icat gerekmektedir. Her geçen gün daha fazla cihaz internete bağlı hale gelmektedir. Nesnelerin interneti olarak adlandırılan bu sistemlerle makineler arası iletişim mümkün olmuştur, çünkü artık internet programlanabilir bir platform olarak kullanabilmektedir. Bilişsel bilgisayarların yapay zekalarla işbirliği içinde olması insanların yerine geçecek anlamına gelmemektedir. Ancak bu sistemlerin yanlış karar verme hata oranlarını azaltacağı bir gerçektir.

5 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?