Ana SayfaJeoloji Mühendisliği8. Kıta Adayı Zelandiya'nın Keşfi

8. Kıta Adayı Zelandiya’nın Keşfi

Bilim insanlarının yer kabuğu üzerine çalışmalar yaptığı sırada Avustralya’nın doğusunda keşfedilen Zelandia’nın; henüz kabul edilmemiş olsa da sahip olduğu birçok kıtasal özelliği ile Hamish Campbell tarafndan 8. kıta olması önerildi. Üzerinde çalışmalar süren yeni kıta adayının %94’ü sular altında bulunmaktadır. Yeni Zelanda ve Yeni Kaledonya toprak parçalarını içine aldığı alanın ise yüzeye çıkmış kısmı olduğu bilimsel olarak iddia edilmekte.

zelandiya'nın keşfi

Toplam olarak 4.9 milyon m2’lik alana sahip olan kıtayı, diğerlerinden ayrı bir bütün olarak 8. kıta olarak önerilmesinin ardında birkaç sebep yer almakta.

Bunlar;

  • Yer tabanının okyanus tavanına göre yüksekte olması
  • Kaya tiplerinde çeşitlilik
  • Okyanus tavanını çevresinde oluşan ince yarıklar
  • Alanının çevresindeki sınırların mikro kıtadan çok kıta sınırlarına benzemesi.

yeni kıta

Source:geosociety.org

Gündemde çok olmayan Zelandia’nın üzerinde aslında 20 yıldan fazla çalışılıyor. Araştırma ekibinin kurucuları ve üst seviyelerinde olan Yeni Zelandalı Yer Bilimci Nick Mortimer, Zelandia’nın sular altında kalmış ancak kırılmamış olduğunu ve bu durumun kıtasal kabukların birleşmesi ve kırılması keşfetmek adına öneli olduğunu vurgulamış.

Alfred Wegener, Alman meteorolog’dur. 1912 yılında Kıta Kayması Teorisi’ni ortaya atmış bilim adamı kıtaların hareket halinde olduğunu savunur. Bu teorinin temelinde de Pangea yatar.

Peki Pangea Nedir?

Pangaea ya da Pangea olarak adlandırılır. Mezozoik dönemin sonlarında oluşmuş son kıtadır. Önceki kıtaların toplanınp birleşmesi ile ortaya çıktığı iddia edilir. 125 milyon sonra ayrılmaya başlamış ve bütünü oluşturan parçalar yani kıtalar bugünkü halini almıştır. Okyanuslarda da farklı olarak Tethys ve Panthalassa ismindeydi.

pangea

Pangea, magma tabakasındaki hareketlerin sonucunda önce kuzey ve güneyde Gondvana ve Laurisia olarak ikiye bölündü. Ve yine tabakalardaki hareketlerin devamı ile bu kıtalarda ayrılarak günümüz halini aldılar. Gondvana’nın parçalanmasıyla Antarktika, Güney Amerika, Avustralya ve Afrika Kıtaları; Lavrasya’nın parçalanmasıyla Kuzey Amerika ve Avrasya (Asya ve Avrupa) kıtaları oluştu.

Bu teoremler ve günümüzdeki araştırma sonuçları birbirini tamamlar nitelikte. Bilim insanları ve bilimsel otoriteler yeni bilgiler aldıkça gerçekler daha da şeffaflaşacak, dünyanın gizemlerine bir adım daha atmış olacağız.

Pangea ve Kıtaların Kayma Teorisi’ni yakında ayrı bir başlıkta yazacağım. Keyif aldığınız, bilgilendirici bir makale olmasını dilerim. Takipte kalın!

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?