Ana SayfaMakine MühendisliğiDökme Demir Nedir ve Çeşitleri

Dökme Demir Nedir ve Çeşitleri

Dökme demir, karbon ve demirin alaşımı olan bir dökümdür. Karbon tutumu %2.5 ile 4.5 arasında değişir. Ayrıca, az oranda manganez, fosfor, kükürt ve silisyum içerir.

dökme demir çeşitleri

Beyaz dökme demirler: Alaşımdaki karbonun nerdeyse tümü demir karbür (sementit) halindedir. Bu gereç sert ve gevrektir bunun yanı sıra beyaz dökme demirlere Sert dökümde denmektedir. Beyaz dökme demirler kırıldıkları vakit parlak, beyaz bir renk sergiledikleri için beyaz dökme demir adıyla anılmışlardır.

gri dökme demirler

Gri dökme demirler: Gri bir kırılma yüzeyi verilmektedir. Bu demirler gereç yumuşaktır. Yapısındaki karbonun büyük bölümü yumuşak grafit halinde mevcuttur. Ergime sıcaklığı, beyaz döküm türlerinden daha yüksek olmakla birlikte en yaygın kullanılan dökme demir çeşididir. Gri dökme demirler kırıldığı vakit ortaya mat ve gri bir renk çıktığı için, bu tür dökme demirler gri dökme demir olarak adlandırılmıştır.

Gri dökme demirlere lamel grafitli dökme demir de denmektedir. Lamel grafitli (gri) dökme demir yapısında bulunan diğer önemli elementleri ve etkilerine baktığımızda en önemli element Silisyumdur.

Silisyum (Si): Silisyum, karbondan sonra dökme demirlerin yapısını etkileyen en önemli element. Silisyum, sıvı dökme demirin akışkanlığını arttırdığı gibi, karbon eşdeğeri üzerinde önemli bir etki yarattığı için alaşımın katılaşma sürecini de etkiliyor.

dökme demir

Temper dökme demirler: Kırık yüzeyi bulunmakta ve bunun yanı sıra Temper dökme demir, aslında beyaz dökme demir yapısına sahip olacak biçimde döküm yapılarak elde edilmekte ve Temper yapıyı elde etmek için, katılaşma sonrasında parçanın bir ısıl işleme tabi tutulması gerekmektedir. Temper dökme demirlerde karbon yapraklar şeklinde değil de küresel olduğu için bir miktar süneklik mevcuttur.

temper dökme demirler

Küresel Dökme demirler: Küresel dökme demirler Sfero dökme demir diye de kullanılmakta ve bilinmektedir. Oldukça yeni bir yapım gerecidir. Ergimiş demirin kalsiyum ya da magnezyum ile işlem görmesinden elde edilir.

küresel dökme demir

Yapısındaki grafit pulları küresel biçime getirilmek yoluyla çekme, akma gerilmelerinin ve birim uzamasının değerleri yükseltilmiştir. Küreselleştirici alaşım elementlerinde en önemlisi Mg dur. “DDK-35 KISA GÖSTERİMİ” Korozyona karşı dayanımı fazladır. Talaşlı imalatta kullanımı kolaydır.

küresel dökme demirler

Merve Akkaş
Merve Akkaş
Herkese merhabalar. Ben Makine mühendisliği öğrencisiyim. Okumayı, araştırmayı ve paylaşmayı çok seviyorum. Umarım hep beraber güzel etkileşimlerde bulunuruz.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?