Ana SayfaEğitimDilekçede Bulunması Gerekenler

Dilekçede Bulunması Gerekenler

İnsanların bir konu hakkındaki isteklerini, şikayetlerini veya bilgilerini kurum ve kuruluşlara iletmesinin yolu dilekçe yazmaktır. Dilekçe nasıl yazılır, nelere dikkat edilir ve neler yapılır açıklamak gerekirse.

dilekçe örneği

1. Dilekçe Yazımı

Çizgisiz A4 kağıda tek yüz olacak şekilde yazılmalıdır. Hatta, bilgisayar ortamından çıktı alınarak kurum ve kuruluşlara teslim edilmelidir. Bilgisayar çıktısının alınamaması durumunda siyah veya koyu mavi renkli tükenmez kalem tercih edilerek okunaklı bir şekilde yazılmalıdır.

2. Sayfa Düzeni

Dört bir kenardan da 3’er cm boşluk bırakılmalıdır. Paragraf başı için yarım santimetre daha boşluk bırakılmalıdır. Dilekçeler kısa metinlerdir. Bu nedenle sayfada çok fazla yer kaplamazlar. Ancak kurumda kaşe basılacağı hatırlanarak altta kalacak boşluğun daha geniş olması gerekmektedir.

3. Bölümler

Sağ üst köşeye gün – ay – yıl olacak şekilde tarih yazılır. Gün ve ay tek haneli ise başına sıfır konulmasına özen gösterilmelidir (Örnek 3 Mart 2019 için 03.03.2019). Kurum bilgileri tarihten sonra bir satır boş bırakılarak yazılır. En fazla iki satırdan oluşmalıdır. İkinci satırda kurumun bulunduğu il yazılmalıdır. Bağlaçlar hariç büyük harf ile yazılır. Herkes tarafından bilinen genel kullanım kısaltmaları kullanabilir (SSK vb.). Dilekçe eğer daha önceden gönderilmiş bir yazıya karşılık gönderiliyorsa ilgi kısmı bulunur. Burada dilekçenin hangi yazıya karşılık hazırlandığı bildirilir.

Metin kısmı dilekçenin asıl kısmıdır. Söylenmek istenen kısımlar, istekler, şikayetler ve verilmek istenen bilgiler bu bölümde yer alır. İki paragraftan oluşur. İlk paragrafta dilekçe yazmanın nedenleri açıklanır. Yazan kişi kendi hakkında gerekli bilgileri verir. Bu sayede kuruma kendi hakkında bilgi vermiş olacaktır. İkinci paragrafta ise kuruma olan istek belirtilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta paragrafın arz ederim ile bitirilmesidir. Arz ederim kelime anlamı olarak burada rica ederim anlamında değildir.

Rica ederim tabiri üst makamlardan alt makamlara gönderilirken kullanılır. Dilekçeyi yazan kişi dilekçenin altına imza atarak belirtmiş olduğu hususları kabul ettiğini beyan eder. İmzanın altına isim ve soy isim yazılması gerekmektedir. İmza ve isim birbirini ortalamalı, ilk olarak kesinlikle imza atılmalıdır. Gerekli durumlarda kurum ve kuruluşların dilekçe sahibine ulaşabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle açık ve net adres verilmeli, kullanılan güncel telefon numarası ve elektronik posta adresi yazılmalıdır.

Adresin bulunması zorunludur. Son olarak ekler kısmında kuruma dilekçeyle beraber gönderilen ikametgah, fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi belgeler liste halinde yazılmalıdır.

Dilekçeler resmi kurumlara verilen evraklar olduğundan dolayı yazım kurallarına uyulmalıdır.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?