Ana SayfaZiraat MühendisliğiHayvan Beslemede Kullanılan Mineral ve Maddeler

Hayvan Beslemede Kullanılan Mineral ve Maddeler

Hayvancılık ile uğraşan okurlarımız için hazırladığım bu yazımda Hayvan Beslemede Kullanılan Mineral ve Maddeler hakkında bilgi vermek istiyorum. Vereceğimiz bu elementlerin bazıları hayvanlarımız için hayati önem arz etmektedir.

Mineral Maddeler: Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Kükürt, Demir, Bakır, Kobalt , Manganez, İyot, Molibden, Çinko, , Selenyum, Tuz

Makro elementler: Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Sodyum, Klor, Kükürt, Tuz ve bunlar olmaz ise hayvan iskelet sisteminde sıkıntılar çıkartabilirler. Az miktarda bulunması gereken elementler ise Mikro elementlerdir bunlar; Demir, Bakır, Mangan, Çinko, Kobalt ve Selenyum dur.

Hayvan Beslemede Kullanılan Mineraller

hayvan besleme

Kalsiyum: C ve D vitaminleri beraber etkilidir. Yetersiz verilirse hayvanın genel görüşü ve kemikleri kötüleşir canlı ağırlık azalır. Danalarda raşitizm hastalığı görülebilir, inek kemiklerinde zayıflık, süt miktarında düşme, süt humması görülür.

Fosfor: Kemik için kalsiyum ile beraber gereklidir. Büyüme, üreme, nükleik asitlerin yapısı, yemin değerlendirilmesi ve sütün sentezi için önemlidir. Fosfor dışardan alınması gereken bir mineral maddedir. Fosfor yetersizliği durumunda büyüme hızını cinsel erginliği geciktirir. Fosfor kanda normalin altına düşerse toprak yemeye başlar. Kesif yemler yağlı tohum küspeleri hububat dana yemleri kemik unlarınca zengindir. Kaba yemler ise kalsiyumca zengindir. Mineral madde noksanlığında hayvan idrarı koyu kırmızı olur.

Magnezyum: Fazla miktarda yeşil ot yiyen hayvanlarda ot humması meydana gelir. Bu nedenle hayvanlar meraya çıkmadan bir miktar kuru ot verilmelidir.

Kükürt: Kükürt’ e dikkat etmelidir. Fazla miktarda kullanımında hayvanda zehirlemeye yol açabilir.

Demir: Hemoglobin yapı taşlarından birisidir. Süt buzağıları için ihtiyaçtır.

Bakır: Noksanlığında iştahsızlık, ishal, anemi görülür. Hemoglobin yapısında yoktur, lakin yalama tuzlarında da bakır sülfat gerekmektedir. Piyasada satılan tuzların çoğunda bakır sülfat bulunmaz.

Kobalt: Yalama tuzlarına eklenir. B12 vitaminin yapısında bulunur.

Manganez: Üreme fizyolojisi için gereklidir.

İyot: Eksikliğinde hormonel denge bozukluğuna sebep olur.

Molibden: Bakır ile antagonist etkiye sahiptir. Zehirlenmelerinde bakır kullanılır. Karaciğer enzim aktivitesi sağlar.

Çinko: Yeni doğan hayvanlarda buzağı gelişimlerinde aktif olarak rol oynar.

Selenyum: Savunma ve bağışıklık sistemi için ihtiyaç vardır. Noksanlığında vücut direnci düşer son atmama kısmi felç gibi durumlar görülebilir.

Tuz: Yalama taşlarında bakır sülfat ile verilebileceği gibi saf olarak da verilebilir hayvan başına 30-50 gram yeterli olacaktır. Yeme karıştırılmalıdır. Fazla tuz hayvanın hücre denge yapısını bozar. Noksanlığında tüylerde kabarma iştahsızlık görülebilir. Yemlerdeki mineral maddenin yaklaşık olarak % 50 si süte geçer bu yüzden iz element çeşitliliğine dikkat etmelidir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?