Ana SayfaMesleklerİnşaat Teknolojisi Bölümü

İnşaat Teknolojisi Bölümü

İnşaat teknolojisi bölümü meslek liselerinde inşaat bölümünü bitirerek üniversitenin meslek yüksekokulu bölümüne sınavsız girilebilen bir bölümdür. Peki, bu bölüme sadece meslek liselerinde ve inşaat bölümü okuyan öğrenciler mi girebilir. Elbette hayır. Diğer liselerde okuyan öğrenciler de bu bölüme girmek isterlerse önceden belirlenen taban puanı geçmeleri ve tercihlerini hatasız yapmaları gerekmektedir.

insaat-muhendisligi

Üniversitelerin meslek yüksekokullarında 2 yıl eğitim görerek inşaat teknikeri olurlar. İnşaat teknolojisi bölümü adı altında diplomalarını alarak isterlerse dikey geçiş sınavı ile mimarlık fakültesine veya inşaat mühendisliği fakültesine yerleşirler. 2 yıllık eğitimlerini başarıyla tamamlayan inşaat teknikerleri diplomalarını alarak özel firmalarda çalışabilirler. Öğrenimleri bittiğinde 30 iş günü olmak şartıyla zorunlu stajlarını da yaparak mesleklerini daha iyi tanımaları sağlanır.

i̇nşaat teknolojisi

İnşaat teknikeri nerelerde çalışır?

İnşaat teknikerleri inşaat mühendisi ve şantiye şefi ile çalışan ustabaşları arasında bulunan ara elemandır. Bir nevi sınıf başkanı diye benzetme yapılmaktadır. Yani işçilerin ve ustabaşlarının düzeni ve çalışma şekilleriyle ilgilenir, gerekli düzenlemeleri yaparak, eksiklikleri giderir. Olası aksaklık durumlarında mühendislere bilgi verir.

İnşaat teknolojisi bölümünde öğretilen dersler

İnşaat teknolojisi bölümü meslek yüksekokullarında 2 yıllık eğitimdir. Burada 3 boyutlu görme yeteneğini geliştirmeye yarayacak dersler verilir. Bu dersler teknik resim dersleridir ve öğrencilere eğitimler sıfırdan başlatılır. 1.sınıfta bu çizim derslerinin yanında statik, matematik ve fizik dersleri de verilmektedir. Bu derslerle öğrencilerin matematiksel ve mantıksal yönlerini geliştirmek amaçlanmaktadır. Tabi bu derslerin yanında seçmeli ortak dersler de verilmektedir. İnkılap tarihi, İngilizce, dil ve anlatım gibi… 2.sınıfta daha çok mesleğe yönelik dersler verilmektedir. Mukavemet, restorasyon, yine mimari çizimler, bilgisayar destekli çizim, çelik, malzeme bilgisi, atık sular gibi dersler verilmektedir.

İnşaat teknikerleri çalışma ortamları ve maaşları

İnşaat teknikerleri mezun olduktan sonra isterlerse ofislerde proje ya da teknik alanlarda çalışabilirler. Ya da isterlerse de şantiyelerde ara eleman olarak çalışabilirler. Maaşları da buna göre değişiklik göstermektedir. Genelde özelde asgari ücretle başlanır ve ilerleyen zamanlarda bu oran artmaktadır. Ya da kpss ye girerek belirli puanı alanlar atanarak belediyelerde ciddi paralarla çalışabilirler.

Konu ile ilgili diğer yazımız: inşaat teknolojisi bölümü maaşları

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?