Kaba İnşaat Nedir

Kaba inşaat, kısa tanımı ile binanın yüzde kırkının bitmesi demektir. İnşaat yapılabilmesi için gerekli prosedürlerin ardından, harita mühendisinin belirlediği noktalardan temel kazısı yapılır. Bu temel kazısının derinliği yapılacak binanın kat adetine değişkenlik göstermektedir. Açılan temele dolgu malzeme doldurulması ve grobeton dökümü ile temelin oturacağı alan düzlenmiş olur.

Bu noktadan sonra temel için gerekli demir bağlantıları döşenir. Elektrik, temiz ve pis su için gider tesisatlarının döşenmesinin ardından temele beton dökümü yapılır. Her katta, demir bağlantıları tesisat boruları, kolon ve kirişlerin kalıplarının oluşturulmasının ardından katlar için uygun görülen sınıfta beton dökümü yapılır. Betonun kuruma süresi hava koşullarına göre değiştiğinden optimum hava koşullarında dökülmesi tercih edilmesi gereken başlıca unsurdur. Beton dökümü sırasında pompanın el yordamıyla bütün alanı gezdirilmesi ve her yere eşit dökümün yapılması önemlidir.

kaba i̇nşaat malzemeleriBeton sınıfın uygunluğu inşaat yapılan bölgenin iklimsel koşullarına değişmektedir. Yapı denetim firmaları betonun uygunluğunu denetlemek için her dökümde birer adet betondan numune alır. Betonun tutması ve düzgün olması için kalıplar kullanılır. Bunlar genelde mdf ya da suntadan olur. Kolon kalıplarının düzgün olması inşaatın düzgün olması demek olduğundan yapı denetim firmaları öncelikle kalıpları denetlemektedirler.

kaba i̇nşaat nedirBetonlar kurudukça, katlara tuğla örümü yapılır. Odalar, tuvalet, banyo, koridor, antre, asansör boşlukları, merdiven basamaklarının yerleri belirgin hale getirilir. Katların zeminlerine yalıtım ve düzlenmesi için şap atımı yapılır. Teraziye getirilerek şap atılması ilerleyen safhalarda zemine yer karosu fayans veya parke yerleştirilirken ortaya çıkacak eğriliklerin engellenmesi için çok önemlidir. Günümüzde tuğla yerine bims blok ya da ytong denilen malzemeler yalıtım ve hafiflik özellikleri ile tercih edilmektedir. Fiyatları tuğlaya oranla yüksek olsa da işçilikleri daha kolay olduğundan zamandan tasarruf amacıyla tercih edilmektedir.

İşte yukarıda belirtilen işlemlerin bitmiş haline kaba inşaat denilir. Kaba inşaat inşaatın yüzde kırkını oluşturmakta, kaba inşaatın da yüzde yirmi beşini demir, yüzde yirmi beşini kalıp, yüzde yirmi beşini beton ve kalan yüzde yirmi beşini de tuğla oluşturmaktadır.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?