Ana SayfaBilimKarbon Dioksit Enerji Depolama Sistemi, Li-Ion'u Geride Bırakabilir

Karbon Dioksit Enerji Depolama Sistemi, Li-Ion’u Geride Bırakabilir

Karbon dioksit, sıkıştırıldığında sıvı bir hal alır ve serbest bırakıldığında bir patlama ile genişler. İtalyan girişimi Energy Dome, bu eylemi yeni bir enerji depolama sistemi için kullanmaya hazır ve bu sistem, geleneksel lityum iyon batarya dizilerinden çok daha düşük maliyetle çok daha fazla depolama sağlayabilir. Energy Dome’un ilk projesi, önümüzdeki yıl sonundan önce tamamlanması beklenen İtalya’da başlıyor. Wisconsin eyaleti için ikinci bir proje de zaten planlanmış durumda.

Uzun Süreli Enerji Depolama İçin CO₂ İklim krizi tehdidi altında, uzun süreli enerji depolama sistemleri, kesintili rüzgar ve güneş enerjisinin daha hızlı bir şekilde geniş rezervlere açılmasının anahtarı olarak tanımlanmıştır.

Şu anda fazla rüzgar ve güneş enerjisi depolamak için lityum iyon batarya dizileri genellikle tercih edilen ortamdır. Ancak batarya teknolojisinin durumu genellikle 4 ila 6 saatlik depolama sağlar, yeni sistemler ise maksimum 8 saate kadar ulaşabilir. Bu, günlük şebeke yönetimi görevlerini yerine getirmek için yeterli olsa da, yenilenebilir enerjinin şebeke sistemlerine daha yüksek hacimlerde akmasiyle işler birikecektir. Gelecekteki şebeke direnci için enerji planlamacıları depolama kapasitesinde en az 10 saat aramakta ve ideal olarak bir gün veya daha uzun süre kapasiteye ulaşmayı hedeflemektedir.

Sıvı CO₂’nin enerji depolama için kullanılma fikri, düşük maliyetli yenilenebilir enerjinin elde bulunmasıyla artık yeterince basittir. Yenilenebilir enerji üretimi yüksek olduğunda ancak elektrik talebi düşük olduğunda şebeke yöneticileri rüzgar veya güneş kapasitesinde kısıtlamalar emretmek zorunda kalırlar. Bir CO₂ depolama sistemi ile fazla kilovatlar, büyük bir hacim CO₂ gazını daha küçük bir hacim sıvıya dönüştüren kompresörleri çalıştırarak kullanılabilir. Sıkıştırmadan ve ısıtılmadan serbest bırakıldığında, Karbon dioksit gazı tekrar genleşir ve elektrik üretmek için türbinleri çalıştırmak üzere kullanılır.

Energy Dome, geçen yıl yeni bir “CO₂ Pil” depolama sistemi ile CleanTechnica radarına girdi. Şirket, potansiyeli nedeniyle etkili Bloomberg NEF enerji araştırma kuruluşunun etkili BNEF Öncüleri programında yer buldu, uzun süreli enerji depolama kapasitesine kadar 24 saate kadar ulaşma potansiyeline sahiptir. Sistem, genişletilebilir baloncukları bir depolama platformu olarak kullanmaktadır.

“Uzun süreli enerji depolama pastasına bir de don eklemek için, Energy Dome sisteminin non-flammable, non-toxic malzemelerle ve performans seviyesini 25 yıl boyunca ve belki daha uzun süre koruduğunu iddia ediyor,” diye belirtmiştik.

İtalya İçin Yeni Bir CO₂ Depolama Sistemi

En son gelişme olarak, Energy Dome Cuma günü, Sardunya ilindeki Nuoro ilçesindeki Otttana belediyesinde ilk “termo-mekanik enerji depolama sistemi” üzerinde çalışmaya başlamak için proje düzeyinde finansman elde ettiğini duyurdu. Avro’lar, Breakthrough Energy Catalyst (en fazla 35.000.000 €) ve Avrupa Yatırım Bankası (Invest EU aracılığıyla 25.000.000 €) tarafından, Breakthrough ve AB arasındaki bir ortaklık yoluyla gelmektedir.

“Bu birleşik yatırım, Energy Dome’un hemen devreye alınabilir, uzun süreli enerji depolama teklifinin bir onayıdır. Energy Dome’un sağlam performansı (yüksek tur-gidiş verimliliği) ve sermaye harcamaları gereksinimleri, Lityum-İyon kıyaslama ölçütüne göre önemli ölçüde daha rekabetçidir ve bu, yenilenebilir enerji geçişinin temelindeki büyük ölçekli uzun süreli enerji depolama sorununa bir çözüm sağlar,” diyor Energy Dome.

Sardinya projesi, şirketin standart 20 megavat, 200 megavat-saatlik CO₂ Pilini içermektedir. ABD Enerji Bakanlığı dahil birçok kişi tarafından tanımlanan 10 saatlik uzun süreli kilometretaşı ile uyumludur.

“CO₂ Pil, nadir metallerden malzeme kullanmaz ve ana bileşenleri zaten mevcut ve bilinen tedarik zincirlerine dayanarak Avrupa’da iş yaratmayı mümkün kılan malzemelerden oluşmaktadır,” diye ekliyor Energy Dome.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?