Ana SayfaMühendis MaaşlarıPopüler Mühendislik Dalları

Popüler Mühendislik Dalları

Bu yazıyı popüler mühendislik dalları başlığı altında üniversite tercihi yapacak arkadaşlarımızı bir nebze yardımcı olabilmek için yaptım yardımı olur umarım. Elektrik Elektronik Mühendisliği elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ve aynı zamanda elektronik aletlerin, iletişim sistemlerinin ve bunların proje ve çalışmalarının geliştirilmesi ve de uygulamaya dökülerek denetlenmesi ile ilgilenen bir mühendisliktir. Bu alanda eğitim alan ve mezun olan kişilere de Elektrik Elektronik Mühendisi denir.

mühendislik

Popüler Mühendislik Dalları Nelerdir


Makine Mühendisliği Ülkemizde bulunan Ceoların %31 lik dilimini oluşturan bir mühendislik dalıdır. Türkiye de en çok okunan bir bölüm hakkında anlatılacak fazla bir şey yok.

için tıklayınız.


Endüstri Mühendisliği ülkemizde önemi yeni yeni kavranmaya ve fark edilmeye başlanan bu meslek hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkmaktadır. Peki ama endüstri mühendisleri ne yapar? Makine mühendisleri makineleri tasarlar, elektrik elektronik mühendisleri makinenin elektriksel aksamlarını ayarlar, yazılım ve bilgisayar mühendisleri kodlamasını yapar, girişimci sermayesini ayarlar, endüstri mühendisleri ise; hazırlanan makinenin ne zaman, nerede, ne kadar, nasıl çalışacağını tasarlayan mühendislerdir. En basit şekilde anlatırsak endüstri mühendisleri bunu yapar.

Daha detaylı bilgi için ; endüstri mühendisliği


Ziraat Mühendisliği hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.


Mekatronik Mühendisliği Mekatronik mühendisliği bir çok disiplinin bir araya gelerek uyum içerisinde çalıştığı mühendislik dalıdır. Bu disiplinler Elektrik-Elektronik, Makine ve Yazılımdır. Mekatronik mühendisliğini robot mühendisliği olarak da düşünebiliriz. Özel sektörün robotlaşma yolunda büyük hızla ilerlemesi bu bölüm oluşmasına neden olmuştur. Bu nedenle iş sahası çok geniş olmasının yanında aranan eleman durumunda oluyorsunuz. Tıp alanının dahi artık işinin belli kısımlarını mekatronik mühendislerine bırakmaları bölümün önemini anlatıyor.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız: mekatronik mühendisliği


Harita Mühendisliği Harita mühendisliği ve diğer adlandırmalarıyla jeodezi fotogrametri ve geomatik mühendisliğinin temel ödevi; yaşadığımız yeryüzünü daha iyi anlamlandırmak, planlamak, tasarlamak, izlemek ve idare etmek maksadıyla gelişmiş teknolojiye dayanan çeşitli mekansal yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanımı, ülke ihtiyaçlarına mühendislik projelerine ve topluma yönelik çeşitli haritaların ve mekansal bilgilerin üretimi ve projelerin yer yüzünde konumun hassas olarak belirlenmesidir.

Detaylı bilgi için tıklayınız: harita mühendisliği.


Enerji Sistemleri Mühendisliği Enerji Sistemi Mühendisliği doğal faktörleri elektrik enerjisine çevirme amacı ile oluşturulmuş bir bölümdür. Rüzgar, güneş, akarsu.. gibi doğal faktörleri elektrik enerjisine çeviren mühendislik dalıdır. Nükleer santralleri de bu mühendislik dalı altında görmek mümkün.


İnşaat Mühendisliği Hakkında çok fazla bahsetmeye gerek yok aslında ama ülkemizde en çok tercih edilen mühendislik dallarından birisidir. Türkiye gelişmekte olan ve sürekli göç alan bir ülke olduğundan inşaat sektörünü bitmeyen altın madeni kıvamında yapıyor.

İlgili yazılarımız;

Otomotiv Mühendisliği Sürekli gelişen bir sektör olması her gün yeni otomobil çeşitlerinin piyasaya sürülmesi aranan eleman olma lüksünü arttırıyor. Ülkemizde her nekadar kendi otomobil firmamızı kuramamış olsak da ülkemizde bulunan bir çok otomobil devleri bu alanda mühendisleri istihdam etmeye gayet müsait. Pek tabi işinde yüksek seviyelere gelen arkadaşları dünya markalarının evi Almanya Japonya gibi ülkelerde neden iş olanağı doğmasın. Bir otomotiv mühendisi üretim bandının başından sonuna kadar her alanda bulunmak zorundadır. Otomotiv mühendisliğinin ilgilendiği alanlar; Motosiklet, Otomobil, Kamyon… gibi motorlu taşıtlardır.


Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Artık her şey parmaklarımızın ucunda bir tık ile dünyalar elimizin altında ancak bu kadar kolay erişilen bir dünya aynı şekilde kolay mı kuruluyor? Asla. İşte bu dünyaların her taşını oluşturan bir yazılımcı ve bilgisayar mühendisi vardır. Mühendislik bilim dalının yazılım ve bilgisayar mühendislerine her zaman ihtiyaç duyar buda işsizlik oranının az olduğu anlamına gelmektedir.


Biyomedikal Cihazlar Mühendisliği Biyomedikal cihazlar mühendisliği doktor ve hemşire gibi tıp sektörü çalışanları ile birlikte çalışır. Biyomedikal mühendisinin başlıca görevi tıp alanında kullanılan cihazların bakımından yazılımını tasarlamaya kadar pek çok bilgi kaynağın derlendiği mühendislik dalıdır.


Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Mühendislik alanında kullanılan malzemelerin kimyasal oluşum ve dönüşümlerini sağlayan mühendislik dalıdır. Yeni malzemeler oluşturacağı için kimya alanı ile yakından ilgilidir. Mühendislik alanında önemli bir yer işgal etmektedir. Meslek alanları oldukça geniştir kimyadan uzay teknolojine kadar yolu vardır.


Havacılık ve Uzay Mühendisliği:Türkiye’de uçak mühendisliği adı altında geçen mühendislik dalının uluslararası alandaki ismidir. Bölüm kendi dersleri ile birlikte makine, inşaat ve elektrik-elektronik mühendislikleri dersleri vererek akademiye ve piyasaya uçak, helikopter, roket, uydu, insansız hava aracı, rüzgar türbini vb. havacılık ve uzay yapılarının yapımını üstlenen kalifiye elemanlar yetiştirir. Öğrenciler son sınıfta havacılık ve uzay mühendisliğinde uzmanlaşmak istedikleri dala yönelirler. Bu dallar aerodinamik, itki, yapı ve kontroldür. Bölümde sivrilen parlak bireylere iş imkanları ve akademik olanaklar -sanılanın aksine- oldukça yüksektir. Ülkemizde bu sektörde köklü eğitim vermekte olan üniversiteler ODTÜ, İTÜ ve THK Üniversitesi’dir. Popüler mühendislik dalları hakkında bilgi verdim.

Kemal Okur
Kemal Okur
Fırat Üniversitesi Mekatronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. İlgi alanlarım elektrik elektronik, mekatronik, kendin yap, uzay zaman olgusu, Mucit ve bilim adamları.

32 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
32 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?