Ana SayfaMesleklerKümes Hayvanları Yetiştiriciliği Bölümü

Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Bölümü

Kümes hayvanlarının üretiminin yaygınlaşması sonucu kümes hayvanları yetiştiriciliği bölümü ön plana çıkmaya başlamıştır. Günümüzde birçok alanda ihtiyacımız haline gelmiştir. İhtiyaçlarımızın sağlıklı bir şekilde giderilmesi için iyi elemanlar yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu bölümde yetişen elemanlar kanatlı hayvanlar üzerinde dersler almaktadır. Kanatlı hayvanlar üzerinde gerekli uygulamalar yaptırılarak gelecek için nitelikli elemanlar yetiştirilmesini sağlamaktadır. Tavuk kaz ördek hindi gibi kanatlı hayvanlar ağırlıklı olarak derslere konu olmaktadır. Yiyecek olarak tüketimi en fazla olan kümes hayvanlarıdır. Özellikle Marmara Bölgesi’nde kümes hayvancılığının yaygın olması sebebiyle bu bölüme olan önem artmaktadır.

MEZUN OLAN ADAYLAR HANGİ UNVANI ALIP NERELERDE İSTİHDAM EDİLİRLER?

kümes hayvanları yetiştiriciliği

Kümes hayvanları yetiştiriciliği bölümü mezunu olan adaylar kümes hayvanı yetiştiricisi unvanı kazanarak, çiftlikler vb. alanlarda iş yapabilmektedirler. Bu bölümden mezun olanların iş imkanları başta hayvanat bahçeleridir. Hayvanat bahçelerinde kanatlı hayvanların olduğu kısımlarda kanatlı hayvanların her türlü bakımıyla ilgilenmektedirler. Ayrıca resmi sektörlerde belediye bünyelerinde çalışabilecekleri gibi çiftliklerde de çalışabilirler. Bu bölümde okuyarak kendini geliştirenler kendi çiftliklerini kurma imkanına sahip olacak gerekli teknik bilgiyi olurlar. Ayrıca bu bölümden mezun olanlar ziraat mühendislerine yardımcı olarak da çalışabilmektedirler.

BÖLÜMDE OKUTULAN DERSLER HANGİLERİDİR?

Bu bölümde okutulan dersler genellikle kanatlı hayvanlar üzerinedir. Kanatlı hayvan anatomisi, kanatlı hayvan fizyolojisi, genetik, biyo istatistik, biyokimya derslerini alırlar. Kanatlılara ait ürünleri işleme ve pazarlama sistemleriyle ilgili çeşit içeren dersleri de almaktadırlar. Çeşitli kanatlı süs kuşlarının beslenmesi ve yaşamıyla ilgili dersler de verilmektedir ki hayvanat bahçelerinin bu bölümlerinde de çalışmaktadırlar zaten. Kanatlıların yemleri, yetiştirilmesi, barınaklarının korunma şekli gibi çok çeşitli dersleri öğrenerek okumaktadırlar.

KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ NE İŞ YAPAR?

  • Mesleğinin gerektirdiği ekipman ve aletleri rahatlıkla kullanabilirler.
  • Kanatlı hayvanlar için hazırlanacak yemlerin gerekli hijyen ve donanımını sağlarlar.
  • Hayvan bakımını yaparlar.
  • Kümesi temizler ve yapımından sorumludur.
  • Kanatlı hayvan kesimi ve pazarlanmasından sorumludur.
  • Kanatlı hayvanlardan hastalık belirtisi gösterenleri ayırıp bakımlarını sağlar.
  • Çeşitli analizlerin yapılmasından sorumlu olan kanatlı hayvan yetiştiriciliği mezunları kanatlı hayvanlardan biyopsi alarak laboratuvarlara götürür.
  • Kanatlı hayvan yetiştiricilerini üstlendikleri görevler bunlardır.

Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Bölümü Çalışma Koşulları Nasıldır?

Kapalı ortamlarda çalışırlar. Ortam tam sterilize değil ve pis kokuludur. Ayrıca kanatlı hayvanlardan kuş gribi gibi tehlikeli hastalıkların bulaşma ihtimali de vardır ve gerekli önlemler alınmakla birlikte kendilerinin de korunmaları gerekmektedir. Satış ve pazarlama konusunda sık sık seyahat etmesi gerekebilir. Seyahat sırasında eşlik edeceği kişiler veteriner, ziraat mühendisi ve iş sahibi kişilerdir.

Konu ile ilgili diğer yazımız: kümes hayvancılığı nasıl yapılır

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?