Ana SayfaMühendislikMühendis Kimdir ve Mühendisçe Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır

Mühendis Kimdir ve Mühendisçe Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır

Öncelikle mühendis kime denir ve ne iş yapar onu tanımlayalım. Mühendis, insanların ihtiyaçlarına yönelik teknik çözümler üreten ve ürettiği teknik çözümlerde de bilimsel yöntemleri kullanan kişiye denir.

Matematik, fizik gibi temel bilimlerin mühendisler tarafında kullanılması, onları daha da anlamlı ve değerli kılmaktadır. Mühendisler tarafından kullanılan temel bilimler, belli bir amaç için bir araya getirilip, insanlığa hizmet etmesi sağlanır.

Mühendis kelimesi asıl olarak Arapça kökenli Hendese (geometri ve çizim ile ilgilenen kişi) kelimesinden türetilmiştir. İngilizce olarak kullanılan “Engineer” kelimesi ise, Latince kökenli “ingenium” (zeka) ve “ingeniare” (tasarlamak, icat etmek) kelimelerinden türetilmiştir. Bu açıdan bakıldığında mühendis sözcüğünden çıkarmış olduğumuz anlam, batı ülkelerine göre epeyce farklı olmaktadır. Bu farklılık bazen mühendisliğe olan bakış açısına kadar etkili olabilmektedir.

bayan-insaat-muhendisiMühendisin farklı bakış açılarına göre yapılmış birçok tanımı vardır. Türk Dil Kurumu’nca yapılmış tanımına göre mühendis, İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir. Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)’a göre ise mühendislik, “Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır. [1]

Mühendisçe Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır?

  1. Mühendis, her daim yeni bir ürün geliştiren veya tasarlayan insan olarak bilinmemelidir. Mühendis, çalıştığı kurumda mevcut üretimi daha da geliştirip bir üst seviyeye taşıyan biri olarak da görülebilir. Pratikte bunu da mühendislik olarak kabul edebiliriz.
  2. Mühendis, mühendislik etiğine de uygun hareket ederek çalışır. Örneğin, sorumluluğunda olan projeleri rakip firma veya kurumlarla paylaşılmasına şiddetle karşı çıkar.
  3. Mühendis, tıpkı ülke sınırında nöbet tutan asker gibi ülkesinin teknolojik bağımsızlığını kazanması için varını yoğunu ortaya koyar.
  4. Mühendislere sabit bir maaş teklif edilmesinden ziyade, üretime pozitif yönde etkisinden de belli bir pay verilmelidir.
  5. Mühendislerin sürekli makinelerle iç içe olmasından kaynaklı asosyal olma durumunun görülmesi muhtemel olsa da kabul edilemezdir. Çünkü mühendislerin üretmiş olduğu makinelerin insan ihtiyaçları doğrultusunda üretildiği düşünülürse de bu konu daha anlaşılabilir hale gelebilir.
  6. Mühendislerin devlete ait kamu kurumlarında kendisine ait yer bulamaması bir bahane olarak kullanılmamalıdır. İdealdeki mühendis gerektiğinde kendisine ait bir çalışma alanı kurup, ulusal düzeyde katkısına devam etmelidir.

Sonuç

Mühendis, insan hayatında olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Mühendisliğe ve mühendise gerekli önemi göstermiş olan toplumlar yaşadıkları ülkelerin refah seviyesine de önemli ölçüde katkıda bulunmaktadırlar. Yerli üretim ve teknolojinin gelişmesi ülkeleri her zaman daha ileriye taşımıştır, taşıyacaktır da. Dolayısıyla da böyle önemli bir misyonu üstlenebilecek kimliğe de sahip olan mühendislerin, toplum içerisinde gerekli yeri bulması da sağlanmalıdır.

İlginizi çekebilecek diğer yazımız; mühendislik nedir?

Kaynak

[1] tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BChendislik
Eyüp Özkan
Eyüp Özkan
Merhaba, Ben Eyüp Özkan. Elektronik ve Haberleşme Mühendisiyim. Temel elektronik bilgimi meslek lisesi ve meslek yüksekokulundan mezun olarak kazandım. Devamında da mühendislik ve işletme fakültelerini bitirdim. Mühendis Beyinler ailesinde bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübeleri sizlere aktarma gayreti içerisinde olacağım. LinkedIn linkedin.com/in/eyupozkan Twitter twitter.com/eyupozkan

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?