Ana SayfaSerbest KürsüSektörel Sanayi Nedir

Sektörel Sanayi Nedir

Sektörel sanayi; kullanıma hazır hale getirilen ham madde veya yarı işlenmiş madde üretimine sanayi adı verilmektedir. Sanayi sektörü 18. yüzyılın sonlarından bu yana devam etmektedir. İlk olarak İngiltere’de başlayarak ardından Batı Avrupa ülkeleri ile Amerika’nın takip ettiği bir sektördür. Bu sektörün gelişmeye başlaması ile makineler kullanılmaya ve üretimin daha hızlı gerçekleşmesine odaklanılmıştır.

İmalat Sanayi

Bu hız katıldıktan sonra üretim zenginleştirilmeye başlamıştır. Ülkelerin ekonomisini yönlendiren sektörler arasında ilk sıralara geçmiştir. Doğal kaynakların değerlendirilmesi, iklim şartlarından etkilenen bir yapısının olmaması, ürünlerin uzun ömürlü olması nedenleriyle önemli imkanlar sunmaktadır.

Türkiye'de İmalat Sanayi

Sanayi Tesisleri Koşulları Nelerdir?

Enerji ham maddenin işlenmesi aşaması için önemlidir. Ülkemizde hidroelektrik enerji potansiyeli yüksek olsa da petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarını ithal ettiğinden dövize endekslidir. Bu sebeple de sanayi sektörünü yavaşlatmaktadır. Sermaye kullanılan makinelerin, ham maddelerin alımı, çalışan istihdamı için önemli rol oynamaktadır.

Ham madde temel olarak sektörün kuruluş şartıdır. Tarımsal, hayvansal ve madensel maddeler olarak üçe ayırmak mümkündür. Ülkemiz ham madde olarak çok zengindir. Ancak birçok ülke bu konuda ülkelerine başka ülkelerden satın alarak ihtiyaçlarını tamamlamaktadır.

Tekstil Sanayisi Nedir

Bu konuda ham madde satışı ülkemize oldukça yüksek bir ciro sağlamaktadır. Ham madde üretimi yapan ülkeler genel olarak demir yolunu veya deniz yolunu tercih etmektedir. Bunun sebebi hem ekonomik hem de verimli ulaşım olmasıdır. Üretim sırasında kullanılan fiziki gücün önemi sebebiyle bu işte çalışacak ustaların temin edilmesi konusu da sektör için gerekliliktir. Sanayinin faydaları arasında  işsizlik oranını da fark edilir şekilde düşmesi ve şehirleşme oranının artması sağlanır. Ayrıca nitelikli iş gücü değer kazanır, ortalama yaşam düzeyi yükselir. Dış ticaret hacminin büyümesi, ithalat ve ihracatın fazlalaşması ülkelere büyük bir katı sağlar.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?