Ana SayfaTekstil MühendisliğiTekstil Nedir, Tekstil Bölümü, Türkiyede Tekstil

Tekstil Nedir, Tekstil Bölümü, Türkiyede Tekstil

Merhaba öncelikle yazıma başlamadan önce tekstil nedir bunu açıklayalım. Tekstil kelimesinin anlamı, Latince bir kelime olan texere’ den türetilen, örme ya da dokuma anlamlarına sahip olan kelimeden meydana gelmiştir. Tekstil kavramı denilince; tekstil ürünleri, tekstil lifleri ve yarı mamullerini ve bunları kullanarak elde edilen malların tümünü içermektedir. Bir önceki yazım da tekstil mühendisliği hakkında bilgi verdim. Konu hakkında bilgi almak için bu linkte tıklayabilirsiniz . Tekstil mühendisliği nedir?

Tekstil endüstrisi, en önemli temel gereksinimlerimizden birini karşılayan bir sektördür. Tekstil ürünlerinin üretimi, insanın kendisini hava şartlarına karşı koruma ihtiyacından doğmuştur ve zamanla sosyal farklılaşmadan pek çok sektörde kullanılmak üzere yer etmiş olmasına kadar birçok nedenle üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Tekstil teknolojisi nedir?

Üretilen veya kullanılan tekstil yarı mamullerin, tekstil malların ve tekstil ürünlerin endüstriyel imalat teknik ve aşamalarını inceleyen alana tekstil teknolojisi denir. Söz konusu imalat teknik ve aşamaları ile bunlara ait makinelerin seçimi ve uygulanışı, çevresel etmenler, enerji etmenleri ve uluslararası rekabet baskısı nedeniyle geliştirilmek zorunda olan verimlilik çabaları doğrultusunda daha da ileriye götürülmektedir.

Türkiyede tekstil teknolojisi.
Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sanayisinin temellerine Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlanmıştır. Sanayi devrimiyle dünya çapında hızla ilerleyen makineleşme ve otomasyonun tekstil alanında üretimin artmasına  ve dünya piyasalarında tekstilin öneminin artmasına paralel biçimde Türkiye’de de önemli bir yere yükselmiştir. Örneğin; dokuma konusunda Denizli ve Tokat şehirleri, ipekli ürünler konusunda ise Bursa şehri sahip oldukları işletmeler bakımından önem kazanmışlardır.

1923 yılında cumhuriyetin kurulmasıyla İzmir İktisat Kongresi kararları doğrultusunda Türkiye’de var olan bütün tekstil ve konfeksiyon fabrikaları, atölyeleri ve üretim birimleri tamamen devlet kuruluşu olan Sümerbank’ın çatısı altında toplanmıştır ve Sümerbank yaklaşık 30 yıl boyunca Türk tekstil sanayiinin tek hakimi olmuştur.
1950’lerde Türk ekonomisinde devletçilik yaklaşımı bırakılmaya başlanmıştır ve bu en çok tekstil sektöründe fayda sağlamıştır. Bu durumu takiben 60’lı yıllarda planlı kalkınma döneminin başlamasıyla Türkiye, dünyanın en büyük pamuk ipliği üreticileri arasına girmiştir. Bunun yanı sıra Türkiye’de güçlü bir sentetik iplik üretiminden de söz etmek mümkündür. Ayrıca 1980 yılında ulusal ekonomik yönelimde meydana gelen değişmeler ülkeyi dışa açılmaya yönelik bir seyir içine sokmuştur ve bununla birlikte tekstil sektöründe tam bir ihracat patlaması meydana gelmiştir.

Sonuç olarak, tekstil Türkiye’de ve dünyada önemli bir ticaret alanına sahiptir. Bunun yanı sıra tekstilin yaşamımızda önemi çok büyüktür, tekstil sadece giyim için değil akla gelmeyecek pek çok alanda da kullanılmaktadır. Bu alanlar ile ilgili daha detaylı yazılarım olacak, takipte kalın.

Tuğçe Töngüç
Tuğçe Töngüç
Bilime inanan, sanatsever bir Tekstil Mühendisi.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?