Ana Sayfaİmalat Mühendisliğiİmalat Mühendisliği Maaşları

İmalat Mühendisliği Maaşları

Bu yazımda sizler için imalat mühendisliği maaşları hakkında bilgi vereceğim. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de maaş durumunuz tamamen çalıştığınız kurum ve tecrübenize göre değişir. Tüm yazıyı okumak istemiyorum direk imalat mühendisliği maaşı ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorsanız yazının en altına inebilirsiniz. İmalat Mühendisliği, makine mühendisliği bölümünün alt bölümü olarak işlev görmektedir. Çalışma alanı olarak temel alt yapı ve mekanik alt yapı üzerine çalışan bir mühendislik birimidir. Üniversitelerin Mühendislik fakültelerinde 4 süreli olarak alınan lisan eğitiminden sonra mezun olunmaktadır.

imalat-muhendisligi-nedir

İmalat Mühendisinin Sahip Olması Gereken Bilgi ve Beceriler

Bir imalat mühendisi bir çok bilgi ve beceriye sahip olması gerekir. İmalatta yaşanan problemlerin çözümü için gerekli olan temel anlamda ve mühendislik alanında gereken yolları uygulama becerisine sahip olması gerekir. Sistemi tasarlama, sistemi yürütme ve alınan sonuçları yorumlama becerisine sahip olması gerekir.

i̇malat mühendisliği

İmalat Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Kamu Kurumlarında çalışan bir imalat mühendisinin 2022 yılı için belirlenen aylık kazancı 7.566 TL civarlarında olup, pozisyonuna göre değişebilmektedir. Özel sektörde çalışan bir mimarın aylık geliri ise 4500 TL ile 20000 TL arasında değişebilmektedir. Bu oran tamamen size bağlıdır. Çoğu yerde ise yeni mezun mühendisler asgari ücret ile başlayabilmektedir.

Bir imalatta kullanılan en güncel yöntemlerden haberdar olması gerekir. Gerekli olan araç ve gereci tanıması gerekir. Ana dilde ve yabancı dilde iletişim için gereken şekilde eğitim düzeyine sahip olması gerekir. Tasarım ve analiz aşamasında gerekli olan bilgisayar yazılımlarına hakim olmak gerekir. Bunların yanında bir imalat mühendisinin istihdam edilmesinde üretilecek ürünün hızlı ve düşük maliyet ile üretilmesi ve alınacak olan imalat mühendisinin bunu yapmaya yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahip olması gereklidir.

İmalat Mühendisliği İş İmkanları

İmalat mühendisliği unvanı ile mezun olan kişi imalat yapan her firmada ya da kuruluşta görev yapabilir. Bir imalat mühendisinin genelde en çok istihdam edildiği alanlar, otomotiv sanayi, uçak sanayi, beyaz eşya üretimi, tarımda, makine imalatında ve demir çelik sektörüdür. İmalat mühendisliği alanının bu denli büyük bir çerçevede istihdam edilmesinin sebebi, bir ürün imal edilir iken ürünün tasarımından başlamak üzere ürünün son çıkış noktasına kadar olan süreçte imalat mühendisinin bilgi ve becerisine olan gerekliliktir.

İmalat Mühendisi Maaşları

Aşağıdaki tabloda devlet çalışan imalat mühendisliği maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu hesaplama yapılırken bekar ve çocuksuz personel kriterleri, BES kesintisi ve sendika aidat kesintisi, G.S.S. Primi, AGİ vs gibi yardımlar dikkate alınmamıştır.

Derece Hizmet Yılı Eğitim Net Maaş
9 Yeni Başlayan Lisans 7.566
8 3 yıl Lisans 8.602
7 6 yıl Lisans 8.643
6 9 yıl Lisans 8.730
5 12 yıl Lisans 8.748
4 15 yıl Lisans 8.986
3 18 yıl Lisans 9.104
2 21 yıl Lisans 9.306
1 24 yıl Lisans 9.650

Her sektörde olduğu gibi imalat mühendisinin istihdamında maaşlar çeşitlilik göstermektedir. Alınan maaş tutarı kurumun büyüklüğüne, yaptığı üretim miktarına göre değiştiği gibi imalat mühendisinin bilgi ve yeterliliğine göre değişir. Yani imalat mühendisinin ne kadar donanımlı olduğuna ve sahip olduğu tecrübeye göre değişir. Örnek vermek gerekir ise ne kadar süredir sektörde çalışıldığı, sahip olunan yabancı dil düzeyi gibi kriterlerin yüksek olması alınacak olan maaşın yükselmesine neden olur.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?