Ana SayfaEndüstriyel Tasarım MühendisliğiÇarpışma Testi Mankenleri - "Dummy"

Çarpışma Testi Mankenleri – “Dummy”

Şekli ve yapısı insanı taklit etse de birçok endüstrinin laboratuvar faresidir. Dummy, çok ciddi kazalar için tasarlanmıştır. Otomobil üreticileri, daha güvenli M1 ve N1 sınıfı araçları üretmek ve test etmek için kullanıyorlar.

Bir mankenin anatomisi şu şekildedir: Alüminyum ve çelikten yapılmış metal bir iskelet vardır. Bu kemikler sondalar içerir. Bunlar bir çarpışmanın şiddetini ölçebilen elektronik cihazlardır. En üst katman olan deri, vinil dış yüzeyden yapılmıştır. Bu mankenler bebekten 102 kg ağırlığındaki yetişkine kadar değişebilir. Bir adet mankenin üretilmesi 12 hafta sürer. Modern mankenleri genellikle çarpma hızı, ezme kuvveti, esneme, gövde bükülmesi veya torku ve yavaşlama gibi verileri kaydetmek için sensörlerle donatılmıştır.

‘Dummy’ & Aile Geçmişi Nedir?

çarpışma testi mankenleri dummy

  • 4 adet Hibrid III %50 erkek manken (2 sensörlü-2 sensörsüz)
  • 2 adet Hibrid III %95 erkek manken (1 sensörlü- 1 sensörsüz)
  • 1 adet Hibrid III %5 bayan manken (sensörlü)
  • 1 adet BioRID II manken
  • 1 adet TNO-10 emniyet kemeri test mankeni
  • 1 adet 9 aylık çocuk manken
  • 1 adet 3 yaşında çocuk manken
  • 1 adet 6 yaşında çocuk manken
  • 1 adet 10 yaşında çocuk manken

Sierra Sam ve VIP-50

Kadavra araştırmaları ve hayvan çalışmalarından elde edilen bilgiler, Samuel W. Alderson tarafından Alderson Araştırma Laboratuvarlarında (ARL) “Sierra Sam” tarafından oluşturulduğunda, 1949 gibi erken bir tarihte, insan simulakrasının yapımında bir miktar kullanıma açılmıştı. Test, insan gönüllülerin tahammül etme kapasitesinin ötesinde, 1000 km / sa roket kızaklarına kadar yüksek hızlanma kullanımını içeriyordu. 1950’lerin başında Alderson ve Grumman, hem motorlu araçlarda hem de uçaklarda çarpışma testleri yapmak için kullanılan bir kukla üretti. Orijinal “Sierra Sam”, 95. yüzdelik erkek mankeni idi(erkek boyutlarından % 95’inden daha ağır ve uzundur.).

Alderson, General Motors ve Ford için özel olarak inşa edilen ancak aynı zamanda Ulusal Standartlar Bürosu tarafından da onaylanan VIP50 serisini üretmeye devam etmişti. Sierra, onu “Sierra Stan” adlı rakip bir modelle izledi.

sierra stan

Hibrit I ve II

Güvenilir ve dayanıklı ürün geliştirme motivasyonunu kaydeden General Motors, Sierra modelinin de ihtiyaçlarını karşılayamadığını gördü. GM mühendisleri VIP ve Sierra Stan serilerinin en iyilerini birleştirmeye karar verdiler ve bu yüzden 1971’de Hybrid doğdu. Hibrit I, “50. yüzdelik erkek” mankeni olarak bilinir. Yani boy, kütle ve oranlar açısından ortalama bir insanı simüle etti.

GM, Society of Automotive Engineers (SAE) ile birlikte bu tasarımı paylaştı ve rakipler tarafından takip edilen yüzde 50’lik kadın manken oldu. O zamandan beri, giderek daha komplike mankenler yaratmak için önemli çalışmalar yapıldı. Hybrid II, 1972’de geliştirilmiş omuz, omurga ve diz tepkileri ve daha titiz belgelerle piyasaya sürüldü. Hybrid II, otomobillerde uyluk ve omuz kayışlarını test etmek için ABD Federal Motorlu Araç Güvenlik Standartlarını (FMVSS) karşılayan ilk manken oldu.

1973 yılında, yüzde 50’lik erkek manken tanıtıldı ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), belirli alanlarda üstün bir model Hybrid II üretmek için General Motors ile bir anlaşma imzaladı. Bu, standart test amaçları için bir kadavra üzerinde büyük bir gelişme olsa da, Hybrid I ve Hybrid II hala çok kabadır ve kullanımları, güvenlik kemer tasarımlarının geliştirilmesi ve test edilmesiyle sınırlıdır. Araştırmacıların travmayı azaltmak için stratejiler keşfetmesine izin vermek için bir kukla gereklidir. GM araştırmacılarını mevcut hibrit aracı, Hybrid III çarpışma testi mankenini geliştirmeye iten bu ihtiyaçtı.

hibrit ii erkek manken
düşük hızlı çarpışma testinde balast olarak kullanılan iki enstrümansız hibrit ii 50. yüzdelik erkek manken.

Hibrit III ailesi

1976’da ortaya çıkan 50. yüzdelik erkek dummy olan Hybrid III, çarpışma testi mankeni ve şimdi bir aile babasıdır. Dik durduğunda, 175 cm boyunda ve 77 kg kütleye sahiptir. Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsünde (IIHS) sürücü koltuğunda oturur ve 65 km / sa ofset önden çarpma testleri yapılır. Bir “ağabey”, 188 cm ve 100 kg ile 95. yüzdelik Hibrit III ile katıldı.

Bayan Hybrid III 152 cm boyunda ve 50 kg küçültülmüş 5. persentil kadın mankenidir. Hybrid III çocuk mankenlerinden on yaşında, 21 kg ,altı yaşında ve 15 kg’dır. Çocuk modelleri çarpışma testi mankeni ailesine çok yeni eklemelerdir; çünkü kazaların çocuklar üzerindeki etkileri hakkında çok az kesin veri mevcuttur ve bu tür veriler elde etmek çok zordur, bu modeller ile büyük ölçüde dayanır tahminleri ve yaklaşımlarda bulunulur. Hibrid III tarafından sağlanan önemli yararı öne fleksiyon ve daha iyi insan taklidi geliştirilmiş boyun kısmının yanıttır.

Üç, altı ve on yaşındakiler için Hybrid III kukla modelinin sınırlamaları vardır ve kafa kafaya çarpışmada insanların yaşayacağı fiziksel sonuçların aynısını sağlamaz. Üç yaşındaki bir Hybrid III mankeni test ederek, önden gelen darbelerin büyük olasılıkla servikal omurga yaralanmalarına neden olduğunu gösterdi. Gerçek dünya verilerini kullanırken, sonuçlar Hybrid III pacing yaralanmalarına karşılık gelmez. Bunu aşmak için Toplam İnsan Güvenliği Modeli anlamına gelen THUMS oluşturuldu. Denemeler ve klinik deneyim, sahte bir denemeden daha doğrudur ve bu modelle daha güvenilir vaka çalışmaları yapılabilir. Model tek bir adamın insan dokusu ve organlarını simüle ediyor. Bu model, yüzde 50’lik dilimdeki erkekler için geçerlidir, trafik kazası ölümlerinin %57’sini oluşturan baş ve boyun yaralanmaları ile uğraşırken üç yaşındaki çocukları kolayca dahil edemez. Bunun yerine, FE modeli bu durumlara uygun şekilde uygulanabilir.

İnsanlarla tam olarak aynı boyun fleksiyonunu elde etmelerini ve bir çarpışmaya insan vücudunun yapacağı şekilde tepki vermelerini sağlamalarını sağlamak için Hybrid III’e özel test prosedürleri vardır.

hybrids iii erkek ailesi

Orijinal 50. yüzdelik Hybrids III erkek ailesi, 95. yüzdelik erkekleri, 50. yüzdelik kadınları ve 10, altı ve üç yaşındaki erkek örneklerini içerecek şekilde genişledi.

Özel Mankenler

Hibrid III, önden çarpışmaların etkilerini incelemek için tasarlanmıştır ve yandan, arkadan veya takla çarpması gibi diğer çarpışma türlerinin etkilerini değerlendirmek için daha az kullanışlıdır. Kafa kafaya çarpışmadan sonra en sık görülen ciddi bedensel yaralanma, yandan çarpmadır.

Side Impact Dummy

(SID) serisi test mankenleri, yanal çarpışmalar sırasında kaburgalar, omurga ve iç organlar üzerindeki etkileri ölçmek için tasarlanmıştır. Ayrıca omurga ve kaburgaların yavaşlamasını ve göğüs boşluğunun sıkışmasını da değerlendirir. SID bir ABD hükümeti test standardıdır, EuroSID güvenlik standartlarına uygunluğu sağlamak için Avrupa’da kullanılır ve SID II kadınların %5’ini temsil eder. BioSID, SID ve EuroSID’nin daha gelişmiş bir versiyonudur, ancak düzenleyici amaçlarla kullanılmamalıdır. WorldSID, Uluslararası Standardizasyon Örgütü çerçevesinde yeni nesil bir kukla geliştirme projesidir.

darbe atd
worldsid, euroncap yandan darbe testi modları için kullanılan gelişmiş bir yan darbe atd’sidir.

BioRID

Arkadan çarpışmanın etkisini değerlendirmek için tasarlanmış bir kukladır. Birincil amacı, araştırmak ve tasarımcıların etkili baş ve boyun yardımcıları geliştirmelerine yardımcı olmaktır. BioRID, Hybrid’e göre daha karmaşık bir omurga yapısına sahiptir; 2 omur simülatörü, BioRID’in çok daha doğal bir oturma pozisyonu benimsemesine ve arkadan çarpışmalarda görülen boyun hareketini ve konfigürasyonunu göstermesine olanak tanır.

CRABI

crabi
çocuk koltuğu testleri için ayrıca devrilme test düzeneği̇

Emniyet kemerleri ve hava yastıkları dahil olmak üzere çocuk koruma sistemlerinin etkinliğini değerlendirmek için kullanılan bir çocuk mankenidir. CRABI’nin 18 ay, 12 ay ve 6 ayı temsil eden üç modeli vardır.

çocuk güvenlik koltuğu

FGOA

Gelecekte riski yüksek olan obez araç yolcularında otomotiv güvenlik endişelerini kontrol etmek için kullanılabilecek birinci nesil bir obezite antropometrik tarama aracıdır.

THOR

Hibrid III’ün halefi olan THOR, daha insan benzeri bir omurgaya ve pelvise sahiptir ve yüz etkilerinin şu anda mankenlerle elde edilemeyen bir hassasiyetle analiz edilmesini sağlayan bir dizi sensör içerir. THOR’un sensör aralığı ayrıca sayı ve hassasiyet olarak Hybrid III’ten daha büyüktür. THOR’un orijinal üreticisi GESAC A.Ş., 2000’li yılların sonlarında otomobil endüstrisi yavaşladıktan sonra üretimi durdurdu.

THOR geliştirme aşamasında ve iki şirket daha kuklalar üzerinde çalışıyor. Aynı, benzer; NHTSA‘ nın hükümet tarafından finanse edilen bu projedeki nihai hedefi, tek bir THOR kuklası geliştirmekti, ancak THOR kuklası üzerindeki geliştirme durdu. FTSS, Humanetics tarafından satın alındı ​​ve DentonATD, THOR LX ve THOR FLX üretmeye devam ediyor.

thor
thor, önden etkileri değerlendirmek için gelişmiş mankenler sunar.

5 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?