Ana SayfaMesleklerAcil Tıp Teknisyeni

Acil Tıp Teknisyeni

Acil tıp teknisyeni, yani kısaca ATT, ambulans ve acil müdahale ekibidir. Yorucu ve meşakkatli bir meslek olmasının yanı sıra, bu mesleğin en güzel kısmı hayat kurtarmak olsa gerek. Kaza anlarında, nakil ambulanslarında, acile gelen hastaların ilk müdahalesinde görev alırlar. Gerekli durumlar da ambulans kullanmaları gerekebilir.

Acil Tıp Teknisyeni Olmak İçin Ne Yapmalı?

Acil tıp teknisyeni olmak için 4 yıllık sağlık liselerinin acil tıp teknisyenliği bölümünden mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Ayrıca eğitim alanlarını genişletmek isteyenler için ilk ve acil yardım ön lisans bölümünü okuyabilirler. Eğitimlerini tamamladıklarında acil tıp teknisyeni ünvanını alırlar. Eğitim alanları içerisinde, fizyoloji, farmokoloji, anatomi, enfeksiyondan koruma, sağlık psikolojisi, temel sağlık uygulamaları, acil kurtarma teknikleri, tıbbı müdahale, travma, temel yaşam desteği gibi ilk yardım ve müdahale içerikli ders eğitimleri vardır. ATT için en eğitici kısım staj dönemidir. En öğretici ve işin içerisinde bulunabilecekleri dönem bu dönemdir. Hem mesleğe ısınmaları hem de el becerisi ve tecrübe kazanmaları için ayarlanan bu staj dönemleri, aslında mesleğe ilk adım olarak da değerlendirilebilir.

acil tıp teknisyeni nedir

Acil Tıp Teknisyenlerinin Çalışma Koşulları Nasıldır?

Genel olarak ambulans içi görev alan acil tıp teknisyenleri, acil durumlarda, kazalarda, ağır yaralanmalarda, boğulma gibi durumlarda ilk müdahale ve hastayı hastaneye yetiştirene kadar yaşatmak ile görevlidir. Genel olarak ambulans içi çalıştıklarından gezici konumdadırlar. Gece nöbetleri ve uzun saatli çalışma koşulları ile bunu dengeleyen izin günleri vardır. 24 saat nöbet ve 24 saat dinlenme olarak, çalıştığı hastaneye bağlı çalışma saatleri ayarlanır. Acil tıp teknisyenlerinin diğer bir çalışma alanı ise, hastanenin acil bölümleridir. Burada çalışan teknisyenler yine ağır vakalar ile karşılaşır fakat hastane içinde çalıştıkları için daha az yorucu çalışma temposuna sahip olurlar.

Hangi Bakanlığa Bağlı Çalışırlar ve Çalışma Alanları Nelerdir?

Sağlık bakanlığı bünyesinde çalışırlar. Mesleki düzenlemeler ve teknisyenleri ilgilendiren vaka ve durumlar bakanlığın düzenlediği kararnameler ile kontrol edilir. Bakanlık kararınca, oksijen uygulaması yapmak, hasta hastaneye gidene kadar gerekli ve izin verilen ilaçlar ile müdahale yapmak, kırık ve burkulma gibi durumları stabilite etmek gibi konular ile ilgilenirler.

Diğer yazımız olan acil tıp teknisyeni maaşları ilginizi çekebilir.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?