Ana SayfaAtom FiziğiAtomlar Birbirine Nasıl Bağlanır

Atomlar Birbirine Nasıl Bağlanır

Atomlar bazen diğer atomlarla bağ kurarlar, bizim molekül veya bileşik diye adlandırdığımız ilişkilerin oluşmasına olanak verirler. Bu bağlar bazen uzun ömürlü olur ya da kısa ömürlü olur. Atomlar arası bağlar genellikle iki zıt yükün birbirini çekmesiyle oluşur. Bu sebeple eğer bir atomun elektronlarla yüklü dış kabuğu varsa, başka atomlarla/elementlerle molekül ya da bileşikler oluşturma imkanı yoktur.

atom numarası nedir

Bununla birlikte eğer atomda boşluk varsa bağ oluşturmak için daha elverişlidir. Bağ, atomun diğer atomlardan elektron alması ya da vermesi veya diğer atomlarla elektron paylaşması ile tamamlanmış olur.

İyonik bağ 2 atomun en dıştaki yörüngelerini tamamlamak için ayrılarak ya da diğer atomlardan elektron alarak molekülleri oluşturmasıdır. Bunun klasik örneği, bileşik tuzdur (sodyum klorür).

sodyum klorür

Na+ iyonun pozitif yükü Cl- iyonun negatif yükünün çekimine kapılır ve ikisi beraber NaCI, yani tuzu meydana getiren, kısmen kuvvetli bir kimyasal bağ oluşturur. İyon: İyon, eşit olmayan elektron ve protonlara sahip yüklü atoma denir. Bir iyon, protondan daha az elektrona ya da daha fazla elektrona sahip olmasına bağlı olarak pozitif ya da negatif yüklü olabilir.

Hidrojen bağları, atomlar bileşiklerde oransız elektron paylaştıklarında oluşur. Su, bu tür bağlanmanın klasik örneğidir. Hidrojenin atom numarası 1 olduğundan kabuğu yarı doludur. Atom numarası 8 olan oksijenin en dıştaki kabuğunun dolması için 2 elektronu eksiktir. Böylece oksijen 2 hidrojen atomuyla H2O, yani suyu meydana getiren bu bileşiğin üç üyesinin de dış kabuklarını tamamlayacak bir elektron paylaşır.

Kimyasal bağların en güçlüsü olan kovalent bağ, bir molekül veya bileşik elektronları eşit paylaştığında gerçekleşir. Organik moleküllerin temel atomu olan karbon, atom numarası 6 ve en dıştaki kabuğunu doldurmak için 4 elektrona ihtiyacı olduğundan bu bağ oluşumuna çok uygundur. Bu nedenle karbon, diğer atomlarla beraber 4 ayrı kovalent bağ oluşturabilir.

ph

pH ölçüsü size, bir maddenin asit mi baz mı olduğunu gösterir. Asit düşük pH’a sahiptir ve belli durumlarda hidrojen iyonları salıverir,baz ise yüksek pH’a sahiptir ve belli durumlarda hidroksit iyonları salıverir. Sirke aside, kabartma tozu da baza birer örnektir. Asitler ve bazlar birleştiğinde reaksiyon gösterir. Sirke ve kabartma tozunu karıştırdığınızda bir gaz elde etmiş olursunuz.

Canlı organizmaların çoğu yalnızca küçük pH aralığında sağ kalabilirler. Ph’ı değiştirdiğinizde bir tepkime oluşturmuş ve organizmayı değiştirmiş olursunuz. Hücreler metabolizma yoluyla pH değiştirebilirler kas hücrelerinizin yoğun egzersiz yaptığınızda süt asidi meydana getirdiğini anımsayın.

Erencan Durmaz
Erencan Durmaz
Ben Eren, meraklı, araştırmacı, yazmayı seven bir kardeşinizim. Bildiklerimi ya da öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum ve eğleniyorum umarım sizlerde sever ve eğlenirsiniz. Meraklı ve bilgiyle kalın :)
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?