Ana SayfaEğitimAvrupa'da Eğitim Sistemi

Avrupa’da Eğitim Sistemi

Eğitim ve eğitim alanındaki değişimler her zaman tartışılmıştır. Değişimleri bazı topluluklar benimserken, bazıları da yersiz ve gereksiz bulurlar. Türkiye’de çoğunluk olarak Avrupa’da eğitimin model olarak daha iyi olduğu kanaati vardır. Avrupa’nın eğitimine bakacak olursak; serbest kıyafet uygulaması vardır. Fakirlik oranının çok düşük olması, bu uygulamanın hiçbir sorunla karşılaşmamasının başlıca sebeplerindendir.

uzaktan eğitim nasıl yapılır

Avrupa eğitiminde liseye geçişten önceki bölümü 4 yıllık ilkokul oluşturmaktadır. İlkokulu başarıyla tamamlayamayan öğrenciler, öğretmenler aracılığıyla meslek lisesi ya da ortaokula gönderilmektedir. Meslek lisesini başarıyla bitirenler, hemen işçi olarak iş hayatına atılabilir. Belirli bir süreçten sonra da kendi iş yerlerini açabilecek konuma gelirler. Ortaokulu bitirenler, liseye başlayabilir. Liseyi bitiren öğrenciler istedikleri üniversiteye öğretmenlerinin kararları ile gidebilir. Kısacası Avrupa eğitim modelinde  öğretmenlerin inisiyatifi çok önemlidir. Öğrenciyi yönlendirmek, öğretmene bağlıdır.

almanyada eğitim

Almanya’da Eğitim

Almanya eğitimde sosyalizm anlayışını uygular. Eğitime çok önem veren Alman hükümeti, öğrencilerine bütün öğrenim hayatları boyunca ciddi boyutta ekonomik destek sağlar. 2-6  yaş arası eğitim, Almanya’da zorunlu değildir. Fakat Alman vatandaşlarının çok büyük bölümü, eğitimin en önemli kısmı saydıkları bu kurumlara çocuklarını önemle göndermektedir. Kreş eğitiminden sonra “Grundschule” denilen 4 yıllık ilköğretim dönemi başlar. İlköğretim tamamlanınca meslek yönelimine dayalı 6 yıllık ortaokula (Realschule) devam edilir. Ortaokuldan sonra iki seçenek vardır. Ya eğitim süresi 5 yıl olan (Hauptschule) meslek liselerine ya da nitelikli kişiler yetiştirmeye yönelik olan (Gymnasium) 9 yıllık eğitim olan düz liselere yönlendirilir.

hollanda’da eğitim

Hollanda’da Eğitim

Hollanda’da zorunlu eğitim 5 yaşında başlar. Çocuğunu 4 yaşında eğitime başlatan aileler de mevcuttur. Hollanda eğitimiyle, Türkiye eğitimi arasında benzerlikler vardır. Ortaokul ülkemizdeki gibi 12 yaşında başlayıp, zorunlu eğitim 16 yaşında liseyle biter. Yükseköğrenim görmek kişinin kendisinin karar vereceği bir şeydir. Ancak Hollandalı öğrenciler daha nitelikli iş sahibi olabilmek için, yükseköğrenim yapmayı tercih ederler. Hollanda’da eğitimde yaş yoktur. Herkes istediği yaşta, istediği eğitim kurumunda eğitim alma hakkına sahiptir.

fransa’da eğitim

Fransa’da Eğitim

Fransa’da eğitim Almanya ile benzerlikler gösterir. Örneğin Fransa’da da Almanya’da olduğu gibi, eğitim 2-6 yaş arasında verilen kreş eğitimiyle başlar. Bu eğitim kurumlarının amacı çocukları ilkokula hazırlamaktır. Fransa’da zorunlu eğitim 16 yaşa kadar devam eder. 6-11 yaş arası olan ilkokulda okuma-yazma öğrenmek ve matematiğin temellerini atmak, asıl amaçtır. Ortaokul 14 yaşına kadar devam eden Fransa’da, yüksekokul 15-18 yaş arasıdır. 18 yaşından sonra yükseköğretime devam edilir.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?