Ana SayfaMakine MühendisliğiCAD Programlarının Ortak Özellikleri

CAD Programlarının Ortak Özellikleri

Mühendislik öğrencisi olsun olmasın katı modellemeye meraklı çoğu insan hangi CAD programı öğrenmesi gerektiğine karar veremez. Aslında neredeyse tamamı benzer komutlarla çalışır. Yani birini öğrenen bir kişi diğerini öğrenmekte zorluk çekmez. Bu makalede bütün CAD programlarında ortak en temel komutlardan bazılarını inceleyeceğiz.

autodesk inventor

Extrude (Ekstrüzyon): 2 boyutlu olan bir çizime 3 boyut (derinlik) verir. Bu komutu kullanabilmek için öncelikle 2 boyutlu bir çizim yapmamız gerekir. Sol üstte çizim oluştur butonuna basarak çizelim. Bunu Line (Çizgi), Circle (Çember), Rectangle (Dörtgen), Polygon (Çokgen) vb. gibi komutlarla yaparız. Çizimimizi bitirdikten sonra sağ üstte Finish Sketch (Çizimi Bitir) komutuna tıklayalım. Sonra Extrude komutuna tıklayalım. Bizden bir derinlik girmemizi isteyecek. Herhangi bir derinlik verelim. Bu derinlik bizim z-eksenimiz olacak. Tamam’a tıklayın ve katı cisminiz hazır.

Revolve (Döndürme) : Ekstrüzyonda olduğu gibi bunda da katı bir model elde ederiz. Fakat bunu çizimi bir eksen etrafında döndürerek yaparız. Makara çizimleri genelde bu komutla yapılır. Öncelikle bir çizim yapalım. Bu komutta önemli olan çizimin bir çokgen olmasıdır. Yani bütün kenarlarının kapalı olması gerekir. Çizimi bitirdikten sonra revolve komutuna tıklayın. Çizimi seçin. Sizden bir döndürme ekseni isteyecektir. Çizmiş olduğunuz dörtgenin herhangi bir kenarını eksen olarak belirleyin. Tamam’a basın ve cisminiz hazır. (Müdahale etmediğiniz taktirde döndürme açısı 360’tır.)

Chamfer (Pah): Oluşturduğunuz katı cismin köşelerine pah kırar. Chamfer tuşuna tıklayın. Sizden keskin köşe isteyecek. Keskin köşeleri seçin. Pah uzunluğunu belirleyin ve Tamam’a tıklayın. (Müdahale etmediğiniz taktirde pah açısı 45 derecedir.)

chamfer komutu

Fillet (Köşe yuvarlaştırma): Keskin köşelere Chamfer komutunun aksine köşeleri yuvarlaştırır. Fillet komutuna tıklayın. Açılan pencerede sizden keskin köşe seçmenizi isteyecek. Seçin ve radius (yarıçap) değeri girin. Tamam’a tıklayın.

fillet komutu

Bu komutlar bir parça tasarımının en temel komutlarıdır ve hemen hemen bütün CAD programlarında aynıdır.

Peki Şirketler Neden Farklı Farklı CAD Programlarını Kullanır?

Bunun iki cevabı var;

  1. Ekonomik Nedenler: CAD firmalarının yıllık lisans ücretleri küçük ölçekli işletmeler için büyük bir külfettir. Bu nedenle lisans ücreti ucuz programlara yönelirler.
  2. Tasarımda Kolaylık: Şirketin bulunduğu sektördeki bir tasarım veya imalat işlemi herhangi bir programda daha kolay yapılabilir. Bu tercih sebebidir. Mesela sac bükümü yapan bir firma sac bükümünün daha kolay yapılabildiği bir program kullanır.

autocad 3d

İlginizi çekebilecek yazılar: Autocad Nedir Nerelerde KullanılırCATIA Nedir

Semih Rüstem ÇALAPKULU
Semih Rüstem ÇALAPKULU
2001 yılında, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümü mezun olup, Makina Mühendisi lisans programını tamamlamıştır. Evli, Dilara ve Furkan isimli iki dünya tatlısı çocuğu var. Meslek hayatına sırasıyla; Aydın Grup, Ciner Grup ve 2006 yılından itibaren Kuzu Grup’ta Mekanik Grup Şefi olarak, çalışma hayatına devam etmektedir. Kuzu Grup, 1943’ten bu yana 500’ün üzerinde projeye imza atarak, 100.000’den fazla konut, hastane, okul, avm, arıtma tesisleri vs. teslim etmiştir. 2006 yılından itibaren, 15 yıllık Kuzu Grubundaki çalışma hayatında; İnşaat sektöründe, toplamda 12.000 adet konutta, okul, otel, avm ve hastane işlerinin bulunduğu 15 adet ayrı projenin farklı zaman dilimlerinde yer alma şansı almıştır. Güncel olarak devam ettiğim projesi ise; SeaPearl Ataköy projesi dört etap olup: 1. ve 2. Etabı Ultra Lüks Konut, 3.etap Otel, 4. Etabını ise Hastane oluşmaktadır. Mekanik tesisatta, global anlamda bu projelerle, uluslararası standartlar konusunda ciddi anlamda tecrübesine katkı sağlamıştır.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?