Ana SayfaMakine MühendisliğiKompozit Malzemelerin Avantajları

Kompozit Malzemelerin Avantajları

1) Yüksek Mukavemet: Kompozit malzemeler en kullanışlı ve etkin malzemelerden birisidir. Kompozitler, yüksek mukavemet değerleri sağlarlar.

2) Hafiflik: Kompozit malzemeler birim alan ağırlığında hem takviyesiz plastiklere, hem de metallere göre daha hafif ve aynı zamanda daha yüksek mukavemet değerleri sunmaktadır.

kompozit

3) Tasarım Esnekliği: Kompozit malzemeler bir tasarımcının aklına gelebilecek farklı farklı şekillerde tasarlanabilir. Karmaşık, basit, geniş, küçük, yapısal, estetik, dekoratif ya da fonksiyonel amaçlı olarak tasarlanabilmektedir.

4) Boyutsal Stabilite: Çeşitli mekanik ve çevresel etkilere karşı termoset kompozit malzemeler şekillerini ve özelliklerini korumaktadırlar.

uzayda kompozit malzemeler

5) Yüksek Dielektrik Direnimi: Kompozitlerin en etkili özelliklerinden biri olan elektrik yalıtım özellikleri, birçok komponentin üretimi konusunda kesinlikle bir tercih nedeni olarak kabul edilir.

6) Korozyon Dayanımı: Kompozitler’in anti-korozif özelliği, diğer üretim malzemelerine göre üstün olan özelliklerinden sadece biridir.

7) Kalıplama Kolaylığı: Kompozit malzemeler, çelik türündeki malzemelerde karşılaşılan, parçaların birleştirilmesi ve sonradan birbirine monte edilmesi gibi işlemleri tek parçada kalıplama özelliği ile ortadan kaldırmaktadır.

8) Yüzey Uygulamaları: Kompozit malzemelerde kullanılan polyester reçine, özel pigment katkıları ile renklendirilerek, kendinden renkli olarak üretilebilme özelliğine sahiptir.

kompozit malzemelerin kullanımı

9) Şeffaflık Özelliği: Kompozitler, cam kadar saydam olabilir. Tam şeffaf(saydam) olması nedeniyle ışığı yayması sayesinde, difüze ışığın önemli olduğu seralarda ve güneş kolektörü üretiminde önemli derecede avantaj ve öncelikler sağlar.

10) Beton Yüzeylere Uygulama İmkanı: Kompozitlerin, beton yüzeylere yapışma özelliği mükemmeldir. Özellikle, betonun gözenekli olmasıyla, kompoziti oluşturan ana malzemelerden polyester reçinenin beton gözeneklerinin arasına girmesi ve betonun içinde sertleşmesinden kaynaklı mükemmel bir yapışma özelliği sağlanır.

11) Ahşap Yüzeylere Uygulama İmkanı: Ahşap yüzeylerle, kompozitlerin birbirine yapışma özelliği vardır. Ancak ahşabın nemli olmaması ve stiren ihtiva eden polyester reçine ile iyi bir temas sağlanması gerekir.

kompozit malzemeler

12) Demir Yüzeylere Uygulama İmkanı: Demir yüzeyde birikmiş olan pas ve yağ kalıntıları alındıktan sonra kompozitlerle kaplanabilir. Bu yolla, demir ve çelik yüzeyler, kompozitlerle kaplanarak korozyonun olumsuz etkilerinden korunabilmektedir.

13) Yanmazlık Özelliği: Kompozitlerin alev dayanımı, kullanılan polyesterin özelliğine bağlıdır. yanmazlık özelliğinin arandığı yerlerde “Alev dayanımlı” polyester kullanılması gereklidir.

14) Kompozitler Sıcaklıktan Etkilenmez: Kompozit malzemeler, termoset plastikler grubundan, polyester reçineler ile üretildiği için yumuşamaz ve şekil değiştirmez. Isı dayanımı, kullanılan polyester reçinenin özelliklerine bağlıdır.

15) Kompozitler İçine Farklı Malzemeler Gömülebilir: Kompozitler içine demir, ahşap, halat, tel, mukavva, poliüretan sert köpük gibi seçilen malzemeler yerleştirilerek mekanik özellikleri farklı hale getirilebilir.

Serhat Sözeri
Serhat Sözeri
Karabük Üniversitesi Metalurji Malzeme Mühendisliği Son Sınıf Öğrencisiyim.Dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgileniyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?