Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiElektrik Elektronik ve Haberleşme Mühendislikleri Arasındaki Farklar

Elektrik Elektronik ve Haberleşme Mühendislikleri Arasındaki Farklar

Yazdığım bu yazımda siz değerli okurlarımıza elektronik ve haberleşme mühendisliğinin, elektrik elektronik mühendisliği arasındaki farklarını sunacağım.

Ülkemizde elektronik ve haberleşme mühendisliği, ne yazık ki yetersiz bilgi ve kaynak nedeni doğrultusunda, elektrik elektronik mühendisliğinin gölgesi altında kalmıştır ve bu sebepten ötürü üniversite seçiminde bulunacak öğrenciler ve onların ebeveynlerinin akıllarında bir ön yargı oluşmuştur.

1.Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Nedir?

Tarihteki ilk insanlar haberleşmek için dilin işlevlerini kullanmışlardır ve bizlerde günümüzde karşımızdaki insanlar ile iletişimimizi halen bu şekilde sağlamaktayız. Lakin çok uzaktaki insan ile iletişim, teknolojinin gelişmesinin sonucunda yapılan, telgraf, telefon gibi teknolojik iletişim araçları sayesinde mümkün kılınmış ve bu doğrultuda elektronik haberleşme mühendisliğinin temelleri atılmıştır.

Bu sonuçta haberleşme üzerine dayalı olan elektronik ve haberleşme mühendisliği, elektronik devreler, entegreler, anten ve uydu gibi haberleşme cihazları üzerine ilgilenen, geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüten ve denetleyen mühendislik dalıdır.

Peki, bu mühendislik dalından mezun olan insanlar ne yapıyorlar?

Elektronik ve haberleşme mühendisleri birçok yerde çalışabilirler örneğin elektronik üzerine, Aselsan, Bosch, Vestel ve benzeri yerlerde, haberleşme üzerine ise tekrardan, Aselsan, THY, PTT ve TRT gibi birçok yerde çalışabilirler. Bunların yanı sıra da yurt dışında da birçok iş imkânı mevcuttur fakat yurt dışında çalışma ihtimaliniz sizin vereceğiniz çalışmalar ile doğru orantıda olacaktır.

Elektrik ve elektronik mühendisliği

2.İki Mühendislik Arasındaki Farklar

Var olan mühendislikler belli başlı mühendisliklerin birleşimden ya da birbirlerinden ayrılmasından oluşmuştur. Bizim bahsetmekte bulunduğumuz, elektrik elektronik mühendisliği, elektrik mühendisliğinin yanına ek olarak elektronik derslerinin gelmesiyle, elektronik ve haberleşme mühendisliği ise elektrik elektronik mühendisliğinden belirli elektrik derslerinin çıkartılıp yanına haberleşme dersleri eklenerek oluşturulmuştur. Bu bağlamda iki mühendislik arasındaki genel geçer en büyük fark belli başlı elektrik derslerinin birinde olup diğerinde olmamasıdır. En büyük olan bu fark elektronik ve haberleşme mühendisini, yüksek gerilimlere imza atma yetkisinin olmamasına sebebiyet vermiştir. Bu da şehir hatları gibi bazı yüksek gerilimin bulunduğu yerlerde iş imkânının olmamasına sebep olmuştur.

Elektrik ve elektronik mühendislerinin işin telekomünikasyon boyutunda iş imkânı bulması elektronik ve haberleşme mühendisliğinin elektrik elektroniğe göre iş imkânı yelpazesinin bir anlamda ufak da olsa daha dar olduğunu göstermektedir fakat telekomünikasyon sektöründe elektronik ve haberleşme mühendisleri elektrik elektronikçilere göre daha ön planda bulunmaktadırlar.

Kısacası her mühendislik dalının kendine ait iş imkânları mevcuttur, kimisinin sektörde iş yelpazesi geniştir kimisinin dardır fakat burada önemli olan siz değerli okurlarımızdan henüz üniversite seçimi yapmamış olanların sevdikleri ve hayallerindeki mesleği seçmesi olacaktır.

İlginizi çekebilir: Elektrik ve Elektronik mühendisliği nedir

Mehmet Emin Han Bıyık
Mehmet Emin Han Bıyık
Takvimler 1999 yılının Haziran ayını gösterdiği sırada dünyaya gözlerimi açtım. İlerleyen zamanlarda ailemin Ankara ya taşınması durumundan ötürü ilkokul, ortaokul ve lise yıllarımı burada yaşadım. Lise zamanında tanığım bir mühendis sayesinde mühendislik mesleğine aşırı bir ilgi duydum ve günler geçtikçe bilime ve teknolojiye de merakım arttı. Oluşan bu merakım sayesinde araştırmalar yapmaya başladım ve bu durumu düzenli hale getirdim ve şu anda Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinde okumaktayım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?