Ana SayfaFizikElektroliz Nedir

Elektroliz Nedir

Elektroliz nedir? Elektrik akımı tarafından, aşılmaya maruz kalan elektrolitin uğradığı parçalanmaya elektrolit denir. Elektrolit çoğunluk ile erimiş bir forma likit olarak yahut tuzlu suyun çözeltisi olarak bulunmaktadır.

elektroliz nedir

Elektroliz, kullanım alanı olarak endüstride ve elektronik malzemelerin üretim aşamasında, metallerin hazırlanmasında ve üretilen metalurji malzemelerinin arıtılmasında kullanılmaktadır. Bütün bu işlemler elektroliz kabı ya da elektroliz tankı adı verilen tanklarda gerçekleştirilir.

Elektroliz Nasıl Gerçekleşir

Elektroliz olayının nasıl meydana geldiğini ve nasıl oluştuğunu anlamak için öncelikli olarak bileşikler arasında meydana gelen ilişkileri anlamak gerekmektedir. Temel de bileşikler arasında meydana gelen kovalent bağ ve iyonik bağ olmak üzere iki farklı ilişki meydana gelmektedir. Arasında iyonik bağ bulunan bileşikler elektrik yolu ile ayrıştırabilir iken aralarında kovalent bağ bulunan bileşikler elektrik yolu ayrıştırılamaz.

elektroliz

Sanayide Kullanım Alanları

Elektroliz, elektrik sektöründe kullanılan voltmetrelerde akım miktarının ve şiddetinin ölçülmesinde, metallerin arındırma yöntemi ile üretim esnasında oluşan yağlardan temizlenmesine, su üzerinde yapılan ayrıştırma ile birlikte çeşitli ve gazlar ve en önemlisi hidrojen elde etmede, Sanayi sektöründe çeşitli metallerin kaplanmasında ve çeşitli alanlarda olmak üzere tıp alanında kullanımı oldukça yaygındır.

Elektroliz ile birlikte klor fabrikalarında klor ve sodyum elde edilerek, sofra tuzu üretiminde, kuyumculuk ve değerli madencilik sektöründe basit metallerin, değerli madenler ile kaplanmasında yoğun olarak kullanım alanı bulmaktadır.

Elektroliz, Michael Faraday tarafından bulunmuş olup, günümüze kadar bir çok farklı sektöre kullanım alanına sahip olmuştur.

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?