Ana SayfaYazılım Mühendisliğiİyi Bir Yazılımcı Nasıl Olunur

İyi Bir Yazılımcı Nasıl Olunur

Hayatı Kodlayın.. <“Hello World” :) > Evet hayatı kodlayın. Burada anlatmak istediğim şey çok basit aslında: Yazılımı hayatla bütünleştirmek. Gördüğümüz, duyduğumuz ve şahit olduğumuz her şeyi zihnimizdeki basit kodlardan geçirebiliriz. Neyin nereden geldiğini, hangi yollardan nasıl bir şekilde sonuca ulaştığını sorguluyor ve kodlarla zihnimizi meşgul ediyorsak eğer iyi bir yazılımcı olmanın ilk adımı atılmıştır bile. Çünkü hayatı kodluyoruz artık.

merhaba dünya

Her şeyden önce bilgisayarı sevmeli yazılımcı. Bilgisayara olan ilginiz ve yeterliliğiniz üst seviyedeyse ve bu işi yapabileceğinize kendinizi inandırmışsanız doğru yoldasınız demektir. Hayatınızda nasıl ki su vazgeçilmezse bilgisayar da aynı değeri görmeli ve vazgeçilmez olmalıdır.

Sürekli öğrenmeli, öğrenme çabasında olmalı yazılımcı. Yazılım sektöründe sınır yok çünkü. Aslında teknoloji adı altında olan bütün sektörlerde bilgi sınırı yok. Sürekli gelişen ve ucu gözükmeyen bir sektördür yazılım. Onun için bir programlama dili bilmeyle “Tamam ben bu işi çözdüm.” demek yanlıştır. Ki bildiğini sandığın dili de tam anlamıyla bilemezsin. Çünkü bahsettiğimiz gibi sınırı olmayan bir alandır yazılım.

Öğrendiklerini paylaşmalı, bilgilerini ardındakilere aktarmalıdır. Çünkü bilgi paylaştıkça çoğalır. Sakın rakibim artacak geride kalacağım diye üzülme. Belki senin de karşıdakinden öğreneceğin bilgiler olabilir. Bu da paylaşımcılığın sonucu olarak bilgi alışverişini ve kendimizi eksik gördüğümüz noktalarda geliştirmemizi sağlar. Şunu da bilmeliyiz ki; yazılımda, mühendislikte kendini geliştirmezsen o sektörde hiç bir şekilde ilerleyemezsin.

İşin ehlinden bilgi al, yani alanında uzman olan yazılımcılarla iletişim halinde ol. Onların bilgi ve tecrübelerinden yararlan. Hangi yollardan geçtiğini iyi öğren ve bir şeyler kap. Sosyal medyadaki bilişim, teknoloji gibi gruplara katılarak başka insanlarla tanış. Açıkçası sosyal ol. Çünkü bencil olmak bu sektörde seni geriye atar.

Programlama dillerini tanı ve kendini hangi dilde yeterli görüyorsan o dilde yoğunlaş. Örneğin C#, C++, C, Java gibi dillerde uygulama yapıp projelere katılabilirsin. Web programlamada web sitesi oluşturabilir, Unity’de ise oyun yazabilirsin. Tercih çok sadece sen hangi alanda ilgin varsa oraya yoğunlaş. Tabii aynı anda bir çok dilde de uğraşabilirsin ama bir programlama diline yoğunlaşmak en iyi tercih olabilir.

programlama dilleri

Mutlaka bir projen olmalı, eğer kendini bir dilde “Artık ben bunu gerçekten öğrenmeye başladım” diyebilecek seviyeye geldiysen kesinlikle bunu bir proje ile kanıtlamalısın. Unutma ki iş hayatına atılacağın zamanlarda yapacağın projeler seni bir adım öne atacaktır.

Disiplin ve prensip de önemli tabi, sadece yazılım alanında değil hangi iş olursa olsun işini ciddiye almak gerekir. Yetiştirmen gereken bir projeyi sürekli erteleyip geçiştirirsen başarılı olman söz konusu bile olamaz. Onun için iyi bir yazılımcı planını iyi yapar, iş ciddiyetini yüksek tutar ve başkaları ile gereksiz samimiyete de izin vermez. Bunu bir nevi hayatına da taşır.

disiplin ve prensip

Yazılımda parayı ilk sıraya koymayın, evet yazılım alanında işte kendini geliştirirsen çok büyük paralar kazanılabilir ama bunu ilk sıraya koymamalıyız. Önceliği kariyer, başarı, hedefleri doğrultusunda yol kat eden bir yazılımcı olursak zaten başarı ile birlikte çok paralar da kazanılır.

İdolünüz olsun, apple şirketinin kurucusu Steve Jobs gibi veya Facebook, 2 milyar insana ulaşmayı başaran sosyal platformun kurucusu ve yazılımcı Mark Zuckerberg gibi büyük yazılımcıların hayat hikayelerini okuyup, araştırıp daha büyük bir motivasyon ile yazılıma odaklanabiliriz.

steve jobs

Teknolojide “bitti” diye bir kavram yoktur. Kendimizi yazılım alanında geliştirmek istiyorsak bu ve bunun gibi daha çok adımlara uymamız, kendimizi tanımamız ve girişimci olmamız gerektiğini bilmeliyiz.

“Hayatının sonuna kadar  şekerli su mu satmak istersin, yoksa bize katılıp dünyayı değiştirmek mi?”

Steve Jobs’un eski Pepsi CEO’su John Sculley’e söylediği sözdür. Sculley Applenin ilk CEO’sudur.

<html>
<body>

          Yazılıma katıl, hayatı kodla, hayatı değiştir. :)

</body>
</html>

Yunus Emre Haşlak
Yunus Emre Haşlak
KTÜ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?