Ana SayfaMühendislikKasırga Avcıları: Tornado Kasırga Yakalama Aracı

Kasırga Avcıları: Tornado Kasırga Yakalama Aracı

TIV2 (Tornado Intercept Vehicle – Tornado Yakalama Aracı), hızı saatte 300 kilometreyi bulan bir fırtınaya nasıl dayanabiliyor? Eğer bulundukları yere büyük bir fırtına yaklaşıyorsa, insanların çoğu bir barınağa koşar ve kendilerini güvenliğe almaya çalışır. Kasırga avcıları ise tam tersini yapar. Bu korkusuz (bazılarına göre düşüncesiz) hava durumu gözlemcileri, kasırgaya mümkün olduğu kadar fazla yaklaşmaya çalışır. ABD’deki Kasırga Vadisi’nde kasırga avı Mayıs ve Haziran aylarında tavan yapar, Dünya’nın dört bir yanından kasırga avcıları iyi bir doğal felaket anı yakalayabilmek ümidi ile akın akın bu bölgeye gelir.

Bazı avcıların amacı bilimsel araştırma, bazılarının iyi görüntüler yakalayabilmektir. Ancak çoğunun ortak amacı gerçek bir kasırgaya çıplak gözle tanık olabilmektedir. Yönetmen Sean Casey ve fırtına avcıları ekstrem doğa olayları hakkında birçok film çevirdi. Normal araçlarla kasırgalara istediği kadar yaklaşamayacağını gördüğünde kendi aracını inşa etmeye karar verdi. Bir kamyonun şasisini temel alarak ürettiği ilk fırtına kovalayıcısı araca TIV (Tornado Intercept Vehicle-Kasırga Yakalama Aracı) adını verdi.

Sağlam bir zırhla kaplanan ve kurşun geçirmez pencereleri olan bu araç, kasırganın içine girdiğinde savrulmamak için yere hidrolik pençelerle tutunuyor. TIV sayesinde kameramanlar zarar görmeden mükemmel kasırga görüntüleri yakalayabildiler. TIV’in başarısı ardından Casey elindekiyle yetinmedi tabii ki. 2007’de TIV2’yi üretti. Bu yeni ve geliştirilmiş kasırga aracının üretimi aylarca sürdü ve üzerinde 40 kadar kaynakçı çalıştı. Bittiğinde ise artık kameramanlar ve yönetmenler bir kasırga filmi çekerken kasırganın kalbine kadar girebiliyordu ve dışarı tek parça halinde çıkabiliyordu. İlk birkaç yıl ufak tefek mekanik arızalar çıktı elbette. Buna paralel olarak üzerinde farklı geliştirmeler yapıldı. Artık TV dizileri ve IMAX filmleri için vazgeçilmez bir araç!

tornado kasırga yakalama aracı

TIV2’nin parçaları

Zırh: Araç çelik bir iskelete sahip. Üstü çelik, alüminyum, polikarbonat ve kevlar zırh ile kaplı.

Kurşun geçirmez pencereler: TIV2’nin tüm pencerelerinin kalınlığı 40 milimetre. Polikarbonat temperli camdan oluşuyor.

Turbo motor: TIV2’nin 6.7 litrelik turbo dizel motoru 625 beygir gücünde ve hızı saatte 160 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Kalkanlar ve çapalar: İşler sarpa sarmaya başladığında hidrolik pençeler ve perdeler açılıyor ve aracın hem havalanmasını engelliyor hem de altını korumaya alıyor.

Hava takip cihazları: TIV2’nin içindeki ekip hava durumunu izlemek, rotalarını planlamak ve diğer gruplarla iletişim kurmak için gerekli ekipmanlara sahip.

Canavar düdüğü: 2011’de eklenen bu siren sayesinde ekip çevresindeki insanları fırtınaya karşı uyarabilme imkanına sahip oldu.

IMAX yuvası: TIV2’nin üzerindeki bu özel bölüm her yöne dönebiliyor ve kamera operatörünün kasırganın en iyi görüntülerini çekmesine imkan veriyor.

Acil çıkış: Acil çıkış kapıları sayesinde bir tahliye sırasında her ekip üyesi oturduğu koltuğa en yakın kapıyı kullanabiliyor.

Her zeminde gidiş: TIV2 isterse dört çeker,isterse altı çeker olarak kullanılabiliyor ve her zeminde ilerleme yeteneğine sahip.

Çok ağır: Bir kasırganın TIV2’yi havalandırması çok zor,araç yaklaşık 6.500 kilogram ağırlığında.

Bir kasırganın içine çekilirseniz ne olur?

Eğer inatla kendinizi içine atmazsanız (ki herhalde bunu kimse yapmaz) bir kasırganın içine çekilme ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. Kendisini güçlü bir hortumun geçiş yolunun ortasında bulan ve bir binaya sığınmamış veya bir fırtına aracına binmemiş olan talihsizler için parçalanıp uçuşan asfalt parçaları ve düşük oksijen seviyesi ölümcüldür.

Hayvanlar ve insanlar (ki bunlara bebekler de dahil) zayıf kasırgalar tarafından havalandırılıp birkaç saniye havada savrulduktan sonra kısa bir mesafede yere inmiştir. Kasırga güçsüz olduğu için ve savrulan parçalar fazla olmadığı için bu badireleri birkaç ufak sıyrık ile atlatmışlardır.

kasırga

Kasırga Avı Hakkında 5 Gerçek

1-Araç güvenliği: Fırtına avcılarının araçlarında iki özellik olmalı: Hız ve ağırlık. Hızlı araçlarla kasırgadan kaçmak kolay olur, ağır araçlar ise vahşi rüzgarlarla savrulmaya karşı daha dayanıklıdır.

2-Dolu bir yakıt tankı: Her ne kadar çok iyi tasarlanmış olsa da, kasırganın ortasında yakıtı biten bir aracın başı büyük belada demektir.

3-İyi bir eğitim: Fırtına avcıları hava durumu hakkında detaylı bilgiye sahip olmalı. Olayları kaydedecek en iyi ekipmanı kullanmalı ve avı ne zaman sonlandıracaklarını iyi bilmeliler.

4-Güvenilir bir ekip: Kalabalık bir ekip iyi bir iş bölümü ile büyük başarı sağlayabilir. Biri aracı kullanır, diğeri hava durumunu izler, diğeri hava durumunu izler, diğeri kameraya kaydeder. Böylece bir saniye bile boşa geçmemiş olur.

5-Temel ekipmanlar: Fırtına avcısı araçlarda her durumda acil müdahale için kullanılacak araçlar, ışıldaklar, haritalar, telsiz, kumanya ve yüksek kaliteli kayıt yapan kameralar olmalıdır.

Erencan Durmaz
Erencan Durmaz
Ben Eren, meraklı, araştırmacı, yazmayı seven bir kardeşinizim. Bildiklerimi ya da öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum ve eğleniyorum umarım sizlerde sever ve eğlenirsiniz. Meraklı ve bilgiyle kalın :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?