Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenKış Lastiklerinin Önemi

Kış Lastiklerinin Önemi

Merhaba arkadaşlar bu yazı mühendis beyinlerdeki ilk yazım olacak. Bu yazımda malumumuz kış mevsiminde sıkça yaşanan trafik kazalarının araçlarımızdaki kış lastiklerinin önemi hakkında bir paylaşım yapmak istiyorum. Bildiğimiz gibi buzlanma kar gibi kaygan koşullarda lastikler fren gücünü zemine iletmede büyük önem taşımaktadır. Kış lastiği seçerken ve kullanırken bunlara dikkat etmelisiniz.

Kış Lastiklerinin Özellikleri Nelerdir

Kış lastikleri silika teknolojisi sayesinde lastiğin tutunma özelliği arttırılmaktadır. Silika oranı arttıkça ıslak zeminde yol tutuşu artar ve aşınma, yuvarlanma direnci azalır. Normal lastiklerde ısılar 7 derece civarına indiğinde sertleşmekte ve bunun sonucu olarak kaymaktadır. Kış lastiklerinin tutunma ve kavrama özelliği sadece karda veya buzlanmada değil 7 derece nin altına indiğinde devreye girmektedir. Kış lastikleri karla kaplı zeminler için en uygun latiktir. Kış lastikleri standart lastiklerin aksine yuvarlanmaya başladığında daha çabuk ısınır ve havanın soğumasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur bu nedenle desen aralığı sabit kalır ve tutunma kolaylaşır. Dişli desen yapısının bozulmaması yol çekişini de arttırır.

kış lastiklerinin önemi

Kış lastiklerinde diş derinliği standart lastiklere göre daha derindir ve böylece erimiş karda ve çamurda daha iyi çekiş sağlar. Lastiğin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı kolaylaştırır. Son zamanlarda sıkça kullanılan silisyum minerali ile düşük sıcaklıklarda lastik kağuçuğunun yumuşaklığını arttırarak normal şartlardaki tutunma sağlanmaktadır.

Kış lastikleri standart lastiklere oranla %40-%50 oranında daha verimli yol tutuşu ve frenaj sağlar. Kış lastikleri yalnızca kaygan zeminde veya karda değil yağmurda çamurda standart lastiklere göre daha fazla avantaj sağlar.

Kış lastiği ile kar lastiği arasındaki fark veya kış lastiği ve normal lastik arasındaki fark. Kış lastiğinin kış lastiği olduğunu nereden anlarız? Öncelikle dişlerinin kalınlığı baktığımızda 9 mm olacak minumum bu standarttır zaten. Ve arasında aşağıdaki resimdeki gibi kılcallar görmelisiniz. Halk dilinde vakumlu diye geçmektedir. Asıl kış lastiğinde görev yapan bu kılcallardır. Normal lastiklerde bu kılcallar yoktur.

kış lastikleri

Kış lastiği kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Yalnız kış lastiği alırken yapmamamız gereken hatalardan biri sadece çekişin bulunduğu tekerleklere kış lastiği almamalıyız. Çekişin bulunduğu tekerleklerde kış lastiği diğer tekerlere normal lastik koyulursa lastiklerdeki farklı tutunmalardan dolayı savrulmalara neden olacaktır.

Peki kış lastiklerini yazın kullanabilir miyiz?
Havaların ısınmasıyla kış lastikleri değiştirilmelidir. Aksi taktirde artan yakıt tüketimi, seste artış, hızlı aşınma gibi sorunları beraberinde getirecektir.

Güvenilir bir yolculuk için kış lastiğini ihmal etmemek büyük önem taşıyor.

Fikret Kotil
Fikret Kotil
Merhaba arkadaşlar Necmettin Erbakan Üniversitesi makine mühendisliği bölümünde eğitimime devam etmekteyim. Burada sizlerinde merak edilen bazen duyup ama bilmeğimiz veya iyi bakmadığımız konulara değinmek istiyorum. Umarım yazılarımda sizlere faydalı olabilirim. Her zaman eleştirilerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?