NASA 10 Motorlu Hibrid Drone

NASA’nın geliştirdiği helikopter ve uçağın özelliklerini birleştiren hibrid insansız uçak, pille çalışan 10 motoru ile başarılı bir şekilde uçuş gerçekleştirdi. Uçak konsepti ile yapılan GL-10 (Greased Lightning) küçük paket teslimatları, tarım için uzun süreli keşif, haritalama ve diğer araştırma uygulamaları için kullanılabilir. Ölçeklenmiş versiyonu bile dört kişilik boyutlarda personel hava aracı olarak kullanılabilir olduğunu belirtiyorlar.

NASA şu anda GL-10‘nun tasarım ve test aşamasında olduğunu dile getiriyor. İlk düşünceleri 20 feet kanat açıklığı (6.1 metre) hibrid dizel/elektrikli motorları ile güçlendirilmiş uçağı geliştirmek, ancak şu anda hızlı prototip çalışmaları ile test yapılarak küçük sürümler ile başlandığını belirtiyorlar.

10 Motorlu Hibrid Drone

“Biz, 2.3 kilogramlık basit köpük modelleri ve daha sonra 11.3 kilogramlık modeller ile başladık, sonuç olarak 24.9 kilogramlık son derece modifiye fiberglas hobi uçak takımlarının oluşmasına zemin hazırladık. Yüksek kaliteli, karbon fiberden yapılmış GL-10, uzman teknisyenler tarafından bizim model dükkanımızda 12 adet prototipi ile inşa edilmiştir.” Uzay Mühendisi David North.

Uzaktan kumandalı uçak, 10 feet kanat açıklığına (3.05 metre) sahiptir, kanatlarında sekiz adet elektrik motoru, kuyruk üzerinde ise iki adet elektrik motoru bulunuyor. Kalkış durumunda maksimum 62 pound (28.1 kilogram) ağırlığa sahiptir.

nasa 10 motorlu hibrid drone

GL-10 Hover testini (Helikopter gibi havada durma) zaten geçmişti ve şimdi ise dikey konumdan ileriye doğru “kanatları kullanarak” uçuş performansını başarıyla gerçekleştirdi. Aslında bu hiç kolay bir iş değildir. Osprey ve Harrier gibi dünyada birkaç çeşit bu tür hava araçların olduğunu gördüğünüzde bunu daha kolay anlayacaksınız.

Nasa, GL-10 test programında bir sonraki adımın hava aracının aerodinamik verimliliğini onaylatmak olacağını, ancak ilk olarak Atlanta’daki İnsansız Araç Sistemleri Uluslararası 2015 konferansı için bekleyeceklerini belirtti.

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?