OpenWorm Projesi

Beynimiz sadece elektrik sinyallerinden ibaret bir organ değildir. Bilim adamları beynin nasıl çalıştığını tam anlamıyla öğrenmemiz durumunda onu dijitalleştirebileceğimizi sonrasında bu verileri ise bilgisayarlarda işleyebileceğimizi düşünüyorlar. Bu şekilde ölümsüz bir kişilik elde edebileceklerini ifade ediyorlar. Bu kulağa inanılmaz derecede çılgınca gelse de ilerleyen yüzyıllarda bunun mümkün olacağını söylüyor bilim adamları ve bu yönde ilerliyorlar. Şimdilik bunun çok uzağındayız lakin bir grup bilim adamı yuvarlak bir kurt türünü (Caenorhabditis elegans) beyin fonksiyonlarını dijitallleştirmeyi başardılar.

Bilim adamları bu minik canlıyı çok iyi bir şekilde incelediler, bütün genlerini ve sinir sistemi özelliklerini araştırdılar. 2014 yılında OpenWorm adlı projede araştırmacılar bu küçük canlının sinir sisteminin dijitalleştirilmesi için 302 nöronunun arasındaki bağlantı haritasını çıkarmayı başardı. Araştırmacılar projeyi bir adım öteye taşıyarak dijitalleştirdikleri bu verileri lego tarafından üretilen basit bir robota yüklediler.

openworm projesi

Robot, solucanda bulunan fiziksel özelliklerin hepsinin eşdeğeri sensörlere ve hareket kabiliyetine sahip. Gövdesinin iki tarafında hareket için motorlar mevcut. Hareket sensörleri ve koku sistemi yerine sonar sensörler bulundurmakta. Şaşırtıcı bir şekilde, önceden programlanmış talimatlar olmadan, sinir sistemi Caenorhabditis elegans’ın sayısallaştırılmış hali, gerçekten robotu kontrol etme yeteneğine sahip.

“Robotun solucan Caenorhabditis elegans’ın sergilediği davranışa benzer şekilde davranışlar gösterdiği belirtiliyor. Sensörün harici uyarımı, koku duyusunu simüle ediyor ve robotun durmasına neden oluyor. Ayrıca robot dokunulduğunda sensörleri yardımıyla ileri ya da geri gidiyor yani kendini koruma iç güdüsü gösteriyor.

OpenWorm projesinin kurucusu Timothy Busbice, YouTube’da Lego solucanının “hayatını” gösteren bir video yayınladı. Videoda robot ileri geri hareket ediyor ve duruyor.

Araştırmacılar, solucanının dijital simülasyonunun ideal olmadığını ve bazı noktalarda basitleştirilmiş olduğunu belirtiyor. Örneğin bilim insanları süreci basitleştirmek zorundaydılar, yapay nöronların aktivasyonunu tetikleyicisi gibi davrandılar. Yine de robotun hiçbir ek programlama yapılmadan hareket edebilmesi önüne bir engel çıktığında durup geri gidebilmesi oldukça etkileyici görünüyor.

OpenWorm projesi çalışmaları bütün insanlığa açık durumda. Resmi web sitesinde simülasyon modelleri ve sayısal nematodun görselleştirilmesi mevcut.

Projenin temel amacı, insan beyninin tüm sinir bağlantılarının bir tanımı olan bir bağlayıcı oluşturmak, yapay zekanın ve bilgisayar sistemlerinin genel olarak geliştirilmesine önemli katkı yapmak.

Bugra Alkan
Bugra Alkan
YTU Elektrik Mühendisliği eğitimini aldıktan sonra Rusya'da Nükleer Enerji Mühendisliğine devam etmekteyim. İngilizce ve Rusça bilmekteyim. Bilimsel ve teknik çevirilerimi sizler ile paylaşacağım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?