Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiProgramlamada Saymaya Neden Sıfırdan Başlanır

Programlamada Saymaya Neden Sıfırdan Başlanır

İnsanlar binlerce yıldır ellerindeki imkanları en iyi şekilde kullanabilmek, yaptıkları işleri en etkili biçimde planlayabilmek ve elde ettikleri bulguları iyi bir şekilde değerlendirebilmek için sayma eylemine başvuruyor. Elde ve ayakta bulunan toplam parmak sayısından, bir dikiş makinesinin dakikada attığı dikiş miktarına kadar her şeyi sayıyoruz. Somut anlamda 20.yy’da ortaya çıkan ve temeli Matematik olan Bilgisayar da doğal olarak saymadan oldukça yararlanıyor. Fakat bu alanda işler biraz daha farklı gelişmiş durumda.

programlama

Sanal Abaküsler, Dizilerde Sayma İşlemi

Dizi, genel özellik bakımından birbirleri ile benzerlik gösteren nesnelerin bir arada tutulabileceği veri yapısıdır. Her dizinin hafızada fiziksel bir yere sahiptir ve bir kez oluşturulan dizi olduğu gibi kalmalıdır. Diziye yeni eleman eklemek veya diziden bir eleman çıkarmak mümkün değildir. Her dizi, onu eşsiz kılan bir adrese sahiptir ve diziye bu adres vasıtasıyla erişim sağlanır. Adresler ilgili oldukları dizilerin ilk elemanı gösterir. Anlatılanların sayma ile ilişkisine gelirsek; programlama dillerinin hemen hemen hepsinde dizilerin elemanları sıfırdan başlayarak indislenir. Bir örnek olarak 1’den 10’a kadar olan asal sayıları içeren bir diziyi ele alalım.

dizi

Örnekteki dizide 2 rakamı dizinin sıfırıncı indisinde saklanır. 7 rakamı ise üçüncü indiste saklanır. İlk eleman için birinci yerine sıfırıncı ifadesinin kullanılmasının nedeni dizilerin kendilerine has özelliklerinde saklı. Dizide herhangi bir elemana erişebilmek istendiğinde yapılan işlem, dizinin adresine eklemeler yapmaktır. Yapacağımız ekleme dizinin hangi elemanına erişmek istiyorsak ona göre değişim gösterir. Asal sayı dizisi örneğinden devam edelim.

Diziyi gösteren adresi p ile temsil edelim. Bu durumda dizinin ilk elemanı olan 2’ye ulaşmak için adresin sadece kendisini ziyaret etmemiz yeterli iken “5” için iki adım ileri doğru hareket etmemiz gerekir.

sanal abaküs

1 KB Dediğin Nedir ki?

Üzerinde çalıştığınız projenin en kritik kısmının kodunu yazarken yapacağınız küçük bir hata ileride buyuk problemlere sebep olabilir. Mantığı yanlış kurulan ve 1 KB daha fazla RAM kullanımına yol açan kod parçası, proje ilerledikçe etkisini daha da artırabilir, yazdığınız programın açılmasını bile engelleyebilir. Bu yüzden bilgisayar bilimlerinde verimlilik dikkat edilmesi gereken, en önemli kavramlardandır. 1 KB’in önemsiz olduğunu ve kaybının sorun oluşturmayacağını düşünüyorsanız yakın tarihteki şu örneğe bir göz atmakta fayda var. 1969 yılında Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’i Ay’a taşıyan Apollo 11’de sadece 4 KB RAM bulunuyordu. 2013 yılında piyasaya sürülen iPhone 5S’de bulunan RAM, Apollo 11 deki RAM’in 250.000 katı. Yazı MB Dergiden Samet Şahin‘e aittir.

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Konuk yazarlarımız tarafından sitemize yollanan yazılar bu hesaptan yayınlanmaktadır. İsimsiz yazı yayınlamak istiyorsanız iletişim bölümünden sizlerde yazılarınızı yollayabilirsiniz.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?