Uçak Mühendisliği Nedir

Yeniden merhabalar, havacılık meslekleri tanıtımındaki öncelikli hedefimiz pek aşina olmadığımız bu dalları anlatmak ve özellikle son 50 yılda yüksek bir hızla gelişme gösteren havacılık sektöründe kariyer belirlemek isteyen arkadaşlara yardımcı olmak. Yazımda uçak mühendisliği hakkında bir takım bilgiler vereceğim.

uçak

Uçak mühendisliği nedir, ne iş yapar, nasıl bir meslektir, nerelerde çalışır? Nerede okunur, hangi alanlar üzerinde uzmanlaşmak gerekir? Bahsedeceğiz.

Öncelikle temel olarak uçak mühendisliği, mühendislik dalları arasındaki en çetrefilli dallardan biridir. Tasarım, analiz, test yanı sıra malzeme bilgisi, kimya bilgisi gibi yan dallar üzerinde de yeterince bilgi sahibi olmalıdır. Uçağı tasarladıktan sonra kullanılacak malzeme, o malzemenin farklı hava koşulları içerisindeki davranışları, metal yorgunluğu ki bu en çok önem arz eden konudur. Uçak kazalarındaki sebeplerden biridir. Cümleleri toparlamak istersek şu şekilde ifade edebiliriz: hava içerisinde hareket eden, havayla etkileşim halindeki hava araçlarının tasarlanmasını, geliştirilmesini, üretilmesini ve test edilip bakım planlarının yapılması dahil olmak üzere tüm bu süreçleri kapsayan bir mühendisliktir.

uçak mühendisliği nedirUçak mühendisliği bir lisans bölümüdür. Eğitim süresi 4 senedir. İngilizce bilginiz yeterli değilse hazırlık senesini de okumanız gerekir. Havacılık ile ilgili herhangi bir meslek dalında İngilizcenin öneminin ve gerekliliğinin tartışmaya açık olmadığını belirtmek isterim. Bilimi, teknolojiyi yaratan kanunları, bilgileri bir seviyeye kadar kendi dilimizde icra edebilir ve öğrenebiliriz. Ama havacılık gibi global bir alanda İngilizce muhakkak bir yükümlülük olarak değerlendirilir.

Ülkemizde İstanbul Teknik Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği eğitimi verilmektedir. Yurtdışında da çeşitli ülke ve üniversitelerde de bu lisans eğitimini alabilirsiniz.

a380 diyagramUçak Mühendisliği Dersleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi uçak mühendisliği geniş bir mühendislik donanımı gerektiren bir daldır. Zor bir meslek dalı olduğunu söyleyebiliriz. Fizik ve matematik temel derslerdir, eksiksiz ve kesinlikle hatasız olmalıdır. Bu temel dersler dallara ayrılır. Uçak mühendisliğini bir gökdelene benzetirsek fizik ve matematik, bu gökdelenin temelidir. Fizik, kimya, matematik, termodinamik, aerodinamik, mukavemet, statik ve dinamik, akışkanlar mekaniği, temel elektrik elektronik, bilgisayar, yapılar ve malzemeler, hava araçları malzeme donanım bilgisi şeklinde ve benzeri dersleri alırlar. Genelin üzerinde bir genel akademik başarıda, sabırlı ve dikkatli, yaratıcı ve uyumlu, analitik düşünme özelliklerini barındıran kimseler uçak mühendisliğine aday kişiler olabilirler.

Mezun olduktan sonra “Uçak Mühendisi” unvanını elde edersiniz. Tüm havayolu şirketlerinde bakım onarım merkezlerinde, havacılık sanayi alanında hizmet gösteren firmalarda tasarım, üretim, geliştirme ve test alanlarında çalışabilirsiniz. Ülkemizde bu kurumlara TUSAŞ, TEI, HAVELSAN, ROKETSAN örnek verilebilir.

Hava aracı dizaynı, üretim yöntemleri, performans ve kalite, üretim planlama projelerinde çalışabilirsiniz. Ayrıca eğitim dahilinde alınan temel makine mühendisliği bilgileri ile makine mühendisliği sahalarında çalışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: uçak mühendisliği maaşları

En çok merak edilen konulardan biri olduğunu bildiğim için “maaş” konusu ile birlikte yazımı sonlandırıyorum. Belli bir rakam ortaya atmayacağım. Bu çalıştığınız şirket, ülke, pozisyon, tecrübe, alan parametreleri içerisinde bir değişim gösterecektir. Ama yeni mezun bir uçak mühendisi olarak dahi ekonomik olarak ileri seviye sayılabilecek kazanç elde edebilirsiniz. Yıllar geçtikçe eklenen tecrübe de bu seviye çıtasını oldukça yükseltecektir. O zaman gerçekten çok daha iyi rakamlar kazanılabilir. Tabii ki bunlar, yaptığınız işin emeğinin ve öneminin de ne kadar büyük olduğunu göstermekte.

Eğitim hayat boyu devam eder, bilgi sonsuzdur. Hangi işi yaparsanız yapın, kendinizi geliştirmek size muhakkak başarı katacaktır. Sağlıcakla kalın. Başarılar!

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?