Ana SayfaHavacılık ve Uzay MühendisliğiUzun Uçak Seyahatlerini Rahat Kılabilmek

Uzun Uçak Seyahatlerini Rahat Kılabilmek

Qantas şirketi Avrupa’yla Avustralya arasındaki ilk direkt uçuşu duyurmuştu. 17 saat süren bu türden uzun bir uçuş, Boeing ve Airbus gibi uçak üreticilerin onlarca yılını verdiği yenilikler sayesinde mümkün. Buna yakıt tasarrufu sağlayan kanat biçimleri ve daha dayanıklı, daha hafif materyaller dahil. Fakat yolcuları sıkış tıkış kabinde memnun etmeyi başaramadıktan sonra uçağı tüm gün havada tutmanın bir anlamı yok. Bunun için de daha geniş koltuklar, sirkadyen ritmi (sirkadyen ritim, özetle vücudunuzun saatidir.Vücudunuzun kimyasal ve hormonal üretim ve metabolizmasını yaklaşık 24 saatlik döngü boyunca düzenler.) yeniden proglamlayan ışıklar ve soluması daha hoş bir kabin havası planlanıyor. Ayrıca Wi-Fi bağlantısı nihayet hızlanabilir. Ancak ellerini çabuk tutmaları iyi olur zira Qantas 2022’de 22 saatlik uçuşları açıklamayı düşünüyor.

  1. Sıkışmamak İçin

Uçaklardaki en değerli alan üstünde oturduğumuz alan çünkü hava yolculuğunun ekonomisi, bizleri ortalama genişliği 43 cm olan koltuklara mahkum ediyor. Ancak hafifçe daha genişletilmiş koltuklar bile uzun yolculuklarda konfor sağlayabilir. Londra Uyku Merkezi’nin araştırmasına göre, koltuk genişliğini 45,5 cm’ye çıkarmak bile yolcu uyku kalitesini %53 artıyor. Havayolları, bacak mesafesini de artırmaya çalışıyor. Bir seçenek, koltuk dolgusunu daha ince materyalden yapmak.

2. Daha İyi Yiyecekler

Qantas, Londra ile Perth arasındaki 17 saatlik yolculuk için beslenme uzmanlarıyla çalışarak yorgunluğu önleyen bir mönü geliştirdi. Bu yiyecekler yüksek su içeriğine sahip taze sebze, meyve içeriyor ve yolcuların susuz kalmasını önlüyor. Bu da yorgunluğu ve baş ağrısını engelliyor.

Singapur Havayolları’ysa 18 saatlik New York seferleri için mönüyü sil baştan hazırlıyor. Az tuzlu gıdalar yolcuların susuz kalmasını önlerken minimum karbonhidrat, kan şekerinin fırlamasına engel oluyor. Şirket şu anda patates yerine karnabahar kullanmayı ve böylece bir taşla iki kuş vurmayı planlıyor.

3. Yükseklerin Havası

Uzun yolculuklardan sonra neden kendinizi yorgun hissettiğinizi merak ettiniz mi? Sebebi, çoğu uçak kabininde Dünya atmosferinin 2.400 metredeki halinin oluşturulması. Bu hava seyrek olduğu için gerek kalbimiz gerekse de, akciğerlerimiz vücudumuza oksijen sağlamak amacıyla ekstra mesai yapıyor. Uçak içi basıncı daha yükseltmek pencereler ve kapılar gibi zayıf noktalara stres bindiriyor ama Boeing, 777X’in gövdesini sağlamlaştırarak 1.800 metredekine eşdeğer kabin basıncına dayanacak hale getirmiş. Bu, nem ortamının da artması anlamına geliyor ve göz kurumasının, burun kanalındaki kaşıntının önüne geçiyor.

4. Telefona Dal, Kendinden Geç

Uzun yolculukları çekilir hale getirmenin belki de en pratik yolu, yolculara uçtuklarını unutturmak. Ne yazık ki uçuşlardaki Wi-Fi hızı 15 mbps’i geçmiyor ve bu da Netflix izlemeye yetmiyor. Airbus bu hızı yükseltmeyi hedefliyor ve bunun için güncellenmiş iletişim uydularını ve aktarım istasyonlarını bekliyor. Ama uçaktaki internet, dizi maratonlarına izin vermese de geleceğin yolcuları daha üstün eğlence seçeneklerine kavuşacaklar. Airbus da yolcuların adeta içinde kaybolacağı OLED ekranlar ve hatta sanal gerçeklik başlıklarını test ediyor. 22 saatlik yolculuk sırasında başka bir yerdeymiş gibi davranmaktan daha rahatlatıcı ne olabilir ki?

5. Gece Yarısından Sonra

Vücudumuz sirkadyen saatini aydınlık ve karanlık döngüsüne göre ayarlar. Birçok havayolu yorgunluğu önlemek için uzun uçuşlarda stratejik olarak yerleştirilmiş tam renkli LED aydınlatmaya kullanıyor. Parlak tonlar gün ışığını, sıcak pembe tonlarıysa uyku zamanını vücudunuza hatırlatıyor. Airbus gece ve gündüz simülasyonunu ötesine geçerek 17 milyon ışık ve renk kombinasyonu geliştirilmiş. Bu ışıkla terapi teknikleri, farklı dış ortamları taklit ediyor ve yolcuların iç saatini, varacakları yerin zaman dilimiyle uyumlu hale getirebiliyor.

6. İş Başında Uyuklama

Uzun rotalar dönüşümlü vardiyalarda çalışacak farklı personel grupları gerektiriyor. Görev başında olmayan pilotlar kokpitin altında ya da birinci sınıfın üstünde dinleniyor. Kabin görevlileri genellikle ekonomi sınıfının son birkaç sırasının üstünde gizlenmiş ranzalarda yatıyor. Ancak bu kısım çok dar, o yüzden birkaç vardiya çalışmak zorunda kalan ekip pek uykusunu alamayabilir. Hem Boeing hem de Airbus güncellemeler yaparak baş mesafesi daha geniş, perdeleri de kalın ve gürültü kesen türden bölmeler yapmış.

7. Yer Takası

Birçok uçağın gövdesinde gizli ekstra kargo kompartmanları bulunuyor. Ama çok az havayolu burayı olması gerektiği gibi kargo paletleriyle dolduruyor. Airbus A330’da bu atıl alanın genişliği yaklaşık 3 metrekare. Şirket bu alanlar için revirden tutun iş merkezine, oyun salonlarına, salonlara, yoga ve bisiklet stüdyolarına ve hatta yolcuların keyfini sürebileceği konforlu yatakların bulunduğu uyuklama alanlarına kadar birçok farklı fikir geliştirmiş.

Kaynak: Popular Science Türkiye Dergisi

Milliyet Gazetesi

Erencan Durmaz
Erencan Durmaz
Ben Eren, meraklı, araştırmacı, yazmayı seven bir kardeşinizim. Bildiklerimi ya da öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum ve eğleniyorum umarım sizlerde sever ve eğlenirsiniz. Meraklı ve bilgiyle kalın :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?