Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiAlgoritma ve Akış Şemaları

Algoritma ve Akış Şemaları

Algoritma kelimesini birçoğumuz günlük hayatta duymuşuzdur veya hatta duymaktayızdır, peki nedir bu algoritma? Var olan bir sorunu veya problemi çözmek amacı ile yapılması gereken işleri ve bu işlerin nasıl bir sıra doğrultusu boyunca yapılması gerektiğini belirlememize yardımcı olan planlamaya, algoritma denir. Algoritma günlük hayatta bilgisayar programlamada ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Bilgisayar programlamada büyük bir öneme sahip olan algoritma, yazacağımız programın daha lineer ve düzgün bir şekilde yazmamızı sağlamaktadır.

1. Programlamada Algoritma Yazarken Uyulması Gereken Kurallar

Bilgisayar programlamada, kodlama yapmadan önce yazılan algoritmalar, diğer insanların anlayabilmesi için, belirli bir düzen ve kurallar çerçevesinde yazılmalıdır. Yazacağımız algoritma öncelikli olarak sade ve anlaşılır bir nitelikte yazılmalıdır ki, bu en temel kurallardan biridir. Algoritmamızın her daim ilk satırı başla ve en son satırı ise bitir sözcükleri ile yazılmalıdır ve yazdığımız her satırda kaçıncı adımın kodlarını yazmayı planladıysak, o adım mutlaka belirtilmelidir.

Örnek olarak;

  1. Adım: Başla
  2. Adım: Klavyeden bir sayı al
  3. Adım: Bu sayıyı bir değişkene ata
  4. Adım: Atanan değişkeni 2 ile çarp
  5. Adım: Değişkeni yeni bulunan sonuca ata
  6. Adım: Sonucu ekrana bastır
  7. Adım: Bitir

şeklinde ifade edilir.

2. Algoritmaların Evrensel Hali, Akış Şemaları

Programlamada algoritmalarımızı yazarken diğer insanlar veya proje arkadaşlarımızın daha iyi bir şekilde anlayabilmesi için sade ve belirli kurallar çerçevesinde yazılması gerektiğini söyledik. Peki algoritmalarımızı daha fazla nasıl evrenselleştirebiliriz? Tüm dünya genelinde trafik tabelaları aynı ve her ırktan insan tarafından anlaşılabiliyor ise akış şemaları da bize bu olanağı sağlamaktadır. Akış şemaları, programlamada yapılması gereken işlevleri, belirli, sabit ve tüm dünya tarafından kabul edilen şekiller üzerine kurulmuştur. Bu şekillere bakan insanlar, hangi kodları yazması gerektiğini ve algoritmanın nasıl bir şekilde işlediğini anlamaktadırlar. Bu şekiller elips, yamuk, dikdörtgen ve eşkenar dörtgen gibi şekillerden oluşturulmuştur.

2.1. Elips

Elipsler akış şemalarında algoritmalardaki başla ve bitiş komutlarını temsil eden sembollerdir. Bu semboller aynı algoritma kuralları doğrultusunda, her akış şemasının başında ve sonunda
bulunmalıdır.
akış şeması elips

2.2. Paralelkenar

Paralelkenar akış şemasında bilgisayarımıza klavye vasıtasıyla programımıza veri girişi yapılacağı bilgisini veren semboldür.

akış şeması paralelkenar

2.3. Dikdörtgen

Dikdörtgen akış şemalarında belirli hesaplamaların yapılacağını veya değişken ataması yapılacağını bildirir.

akış şeması dikdörtgen

2.4. Eşkenar Dörtgen

Eşkenar dörtgen yazılacak programda bir karşılaştırma durumunun olduğunu, yani programın evet veya hayır cevaplarına göre bir yol izleyeceğini bizlere aktarır.

akış şeması eşkenar dörtgen

2.5. Yamuk

Yamuk akış şemalarında programlayıcının kullanıcıya ekran vasıtasıyla bilgi aktaracağı bilgisini verir.

akış şeması yamuk

Mehmet Emin Han Bıyık
Mehmet Emin Han Bıyık
Takvimler 1999 yılının Haziran ayını gösterdiği sırada dünyaya gözlerimi açtım. İlerleyen zamanlarda ailemin Ankara ya taşınması durumundan ötürü ilkokul, ortaokul ve lise yıllarımı burada yaşadım. Lise zamanında tanığım bir mühendis sayesinde mühendislik mesleğine aşırı bir ilgi duydum ve günler geçtikçe bilime ve teknolojiye de merakım arttı. Oluşan bu merakım sayesinde araştırmalar yapmaya başladım ve bu durumu düzenli hale getirdim ve şu anda Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinde okumaktayım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?