Ana SayfaEndüstri MühendisliğiEndüstri Mühendisi Nasıl Olunur

Endüstri Mühendisi Nasıl Olunur

Halk arasında son zamanlarda oldukça çok ismi geçen Sanayi Mühendisliği veya İşletme Mühendisliği olarak bilinen Endüstri Mühendisliği günümüzde en beğenilen ve tercih edilen mesleklerden birisidir. İnsan, makine ve malzemenin bütünleşmesiyle oluşan ve sürekli verimliliği amaçlayan bir bilim dalıdır.

Endüstri mühendisliği demek her konuda bilgi sahibi olmak demektir. Özellikle verimliliği amaçlayan bu dalda, matematik, fen ve sosyal bilimlerde özel becerilerin olması beklenen özellikler arasındadır. Bunun yanında yaratıcı düşünceye sahip olması, ikna kabiliyetinin oldukça yüksek olması ve sorunlara pratik çözümler üretebilme gibi yeteneklerinin olmasının yanı sıra bu yetenekleri de geliştirmeyi amaçlar.

Bir endüstri Mühendisi dediğimiz zaman, en kötü durumda bile olaylara hemen çözüm bulan kişiler aklımıza gelir. Mesela olaylardan en kötü durumda minimum seviyede olduğu zamanlarda bile, öncellikle zamandan tasarruf ederek, daha az zarar ve daha fazla güvenle durumu maksimum seviyeye çıkarması gerekir. Peki, bütün bunlardan bahsettik ama asıl konuya pek değinemedik gibi. Şimdi bakalım o zaman endüstri mühendisi nasıl olunur sorusunun cevabına.

endüstri mühendisi nasıl olunurBir iş yapıyorsanız ve bu işin daha da iyisini yapmayı hayal ediyorsanız işte bu meslek tamda size göre. Araştırmacı olmak, kariyer yapmak, sosyal olmak ve aynı zamanda çok yönlü mü düşünmek istiyorsunuz? İşte o halde bu mesleğe bir kulak verseniz iyi olacak. Aradıklarınız hepsi burada çünkü…

Öncellikle mühendislik felsefesini iyice kavramamız gerekir. Herhangi bir sorunda hemen alternatifler üretmeli ve çok çalışmalıyız. Bu bölümü okurken alacağınız birçok ders aslında sizi diğer mühendisliklerden farklı kılacak. Çünkü bu bölümde otomotivden tutun gıdaya kadar birçok alanda bilgi sahibi olacaksınız. Birde az önce dediğim gibi bazı göreceğiniz dersleriniz sizi daha farklı kılacak.

Şimdi gelelim o derslerin neler olduğuna: İstatistik, Hareket ve Zaman Ölçütleri, Yöneylem Araştırması, Tedarik Zinciri Yönetimi, Kalite Yönetimi, Bilgi Sistemleri Yönetimi, Süreç Optimizasyonu, Ergonomi, Simulasyon, Tesis Planlama, Mühendislik Ekonomisi, İnsan Sistemleri gibi derslerdir. Bu dersleri görürken veya ileride herhangi bir firmada çalışırken, herhangi bir sorunla karşılaştığınız zaman amacınız, bu bilgilerinizi nasıl ve ne şekilde, ne zaman kullanacağınızı öğrenmektir. Artık nasıl olurdan ziyade, Endüstri Mühendisi olduğunuz zaman yapmanız gereken tek şeyin sistemin sorunlarını minimum sürede anlaşılır bir şekilde çözmek olmalıdır…

Bu bölümün diğer büyük avantajlarından birisi ise iş alanlarının oldukça geniş kapsamlı olmasıdır. Gerek özel gerekse devlet kurumlarında çalışma imkânları vardır. Örneğin: Hastaneler, bankalar, büyük süper marketler, organizasyonlar, fabrikalardan tutun insan kaynakları, eğitim planlama gibi birçok yerde çalışma olanakları vardır.

Son olarak Endüstri Mühendisliğinin eğitim süresi 4 yıldır. Bunun dışında hazırlık okunursa eğitim süresi 5 yılı bulur. Unutmayın bir işletmenin verimliliğini artırabilmesi için Endüstri Mühendisinin yaptığı çalışmalara ihtiyacı vardır…

Merve Yumlu
Merve Yumlu
Mühendis olma yolunda bir öğrenci :) Mühendis Beyinler aracılığı ile araştırmalarımı sizler ile paylaşacağım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?