Endüstriyel tasarım bir ürünün bir kısmı ya da bütününün doku, renk, biçim, çizgi, şekil gibi duyular ile algılanan özelliklerin oluşturduğu görüntüdür. Endüstriyel tasarım, markaların kullanıcıları etkilemek amacıyla son teknolojik ekipmanların birleşmesi ve yaratıcılıkla gerçekleşmekte. Rakipleri geride bırakmak tasarım yapma ve imaj oluşturma kullanılmakta.
Tasarım karşımıza tüm özellikleri aynı olan, aynı kalitede görünen iki ürün arasında kullanıcının tercih yapmasını etkileyecek ayırıcı özellik olarak çıkar. Etkileyicilik, bu noktada oldukça önemlidir. Endüstriyel tasarım, müşterilerin öncelikle markaya ve sonra tasarıma göre karar verdikleri düşünüldüğünde pazarlamanın etkili bir aracı olarak karşımıza çıkar.
Endüstriyel Tasarımda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tasarım kumaşlarda, desenlerde, ambalajlarda, mobilyalarda ve makine tasarımlarında farklılık ve etkilemeye dayanır. Bu yüzden koruma altına alınması için tescil yaptırılmalıdır. Seçilen marka ve isim olmak için müşteri memnuniyeti ön plandadır. Müşteriler memnun kalacakları firmayı seçerler. Bu sebeple markalar müşteri memnuniyetini sağlamak için belirli özellikleri dikkate alırlar. Bu özellikler; tasarımın ayırt edici nitelikte olması, yenilik içermesi, bir ürünün parçası ya da bir ürün olması, insan duyuları ile algılanabilmesidir.
Türkiye’de Endüstriyel Tasarım
Endüstri tasarımı meslek olarak Türkiye’de 1970 yıllarında oluşmuştur. Önceki dönemlerde bu alan açığını kapatmak için mimarlık ve benzeri gibi alanlarda hizmet verilmeye çalışılıyordu fakat bu alanda nitelikli kişiler yetiştirilmesi gerekli hale geldi.
İlk “Endüstri Ürünleri Tasarımı” bölümü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde kurulmuş ve eğitim verilmeye başlanmıştır. Bu bölüm ilk Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde açılmış olsa da 1950 yıllarında Endüstriyel Tasarım Eğitimi isimli toplantılar İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenmiştir.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: