Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenGökdelenden Atılan Bozuk Para İnsanı Öldürebilir Mi

Gökdelenden Atılan Bozuk Para İnsanı Öldürebilir Mi

Bir gökdelenin gölgesinde yürürken hayatınızdan endişe etmenize gerek yok. Çatılardan atılan bozuk paraların kafatasını delip geçmesi mümkün değil. Araştırmacılar bu efsaneyi zekice yöntemlere test ettiler ve kesin olarak çürüttüler. Virginia Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Louis Bloomfield efsanenin yanlış olduğundan o kadar emindi ki gökyüzüne bozuk para dolu bir helyum balonu gönderdi. Rüzgarın çarptığı bozuk paralar, yaprak gibi süzülerek düştü.

Paralar ne kadar hızlı düşerse hava direnci o kadar artıyor.Tehlike yaratamayacak kadar küçük ve düz olan bozuk paralar sadece 40,2 km/saat hıza ulaşabildi. Bir noktada, aşağı yönlü yerçekimi kuvveti, yukarı yönlü hava direnci kuvvetini dengeliyor ve paralar daha hızlı düşemiyor.

MythBusters ekibine göre, Empire State Binası’nın tepesinden atılan bir bozuk para, kaldırıma saatte 103,6 km hızla çarpabilir. Ekip, bu hızda para fırlatan bir silah yaptı.Test mankeni biraz hasar alsa da birbirlerine ateş ettiklerinde zarar görmediler. Profesör Bloomfield’a göre madeni paralar vakumda düşerse saatte 335,7 km hıza ulaşarak çok daha tehlikeli olabilir ama o zaman bile kafatasını delemezler.

Ancak Bloomfield, Life’s Little Mysteries programına verdiği röportajda tükenmez kalemlerle ilgili bir uyarıda bulundu.Tükenmez kalemin şekli mermi gibi olduğu için dikine düşerse saatte 335,7 km hıza ulaşabilir ve sivri ucu çok fazla zarar verebilir.

Güney Yarımkürede Lavaboda Su Ters Yönde Dönerek Mi Akar?

Dünya sürekli dönüyor. Batıdan doğuya dönerek 24 saatte bir tam bir dönüş yapıyor ve bu da Coriolis etkisi denilen bir şeye neden oluyor. Dünya bir küre ve ekvatorda kutuplarda olduğundan daha geniş. Bu nedenle, tüm gezegenin aynı sürede dönmesi için, ekvatorun kutuplardan daha hızlı dönmesi gerekir. Ekvatorda durup Türkiye’deki arkadaşınıza, yani kuzeye doğru bir top fırlatmanız mümkün olsaydı, arkadaşınız daha yavaş hareket ettiği ve siz momentumunuzu koruduğunuz için top sağa kıvrılıyor gibi görünecek ve arkadaşınız topun gerisinde kalacaktı. Ama kuzey Kutbu’ndan Türkiye’ye bir top fırlatsanız top yine sağa kıvrılacak, fakat Türkiye kutba göre daha hızlı hareket ettiğinden arkadaşınız topun önünde kalacaktı.

Gerçek hayatta bu etki, havadaki sıvılar da dahil olmak üzere sıvıların hareket ettikçe sapmalarına yol açar. Bu yüzden kuzey ve güney yarımkürelerde kasırgaların farklı yönlerde döndüğüne şahit olabilirsiniz. Ancak bu etki, lavabolarımızdan akan suyu etkilemeye yetecek kadar güçlü değil: Dünya o kadar hızlı dönmüyor.

Erencan Durmaz
Erencan Durmaz
Ben Eren, meraklı, araştırmacı, yazmayı seven bir kardeşinizim. Bildiklerimi ya da öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum ve eğleniyorum umarım sizlerde sever ve eğlenirsiniz. Meraklı ve bilgiyle kalın :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?