Ana SayfaiOs Hakkında HerşeyiPhone Pil Ömrünü Uzatma

iPhone Pil Ömrünü Uzatma

Apple ürettiği çoğu iPhone modellerine maalesef büyük batarya koymayarak son kullanıcıyı batarya ömrü konusunda pek fazla mutlu edemiyor. Neden büyük batarya kapasitesi koymadığı ise pazarlık stratejisi mi yoksa farklı nedenlerden dolayı mı tartışılır. Bu yazıda size iOS cihazlarınızın batarya ömrünü nasıl arttırabileceğinizi anlatacağım.

Arkaplanda Çalışan Uygulamalar

Arka planda çalışan uygulamaları kapatmanız her ne kadar şarjınızın daha iyi gittiği düşüncesine kapılmanıza sebep olsa da aslında durum pek de öyle değil. Arka planda çalışan uygulamaları kapattığınız zaman, tekrar kapattığınız uygulamaya girmek gerektiğinde işlemci uygulamanın tekrar baştan çalışması için daha fazla güç sarf edecektir. Oysa arka planda çalışan uygulamaları kapatmazsanız eğer, her uygulamaya girdiğinizde işlemci zaten çalıştırdığı uygulamayı tekrar çalıştırmak zorunda kalmadığı için hem hız açısından hem de batarya ömrü açısından tasarruf etmiş olacaksınız. Şimdi de “Peki ya uygulama arka tarafta çalıştığı zaman ben cihazımı kullanmadığım da cihazımın şarjını yemez mi” diye düşünebilirsiniz. Android’in aksine iOS platformu cihazınız kapalı yani uyku modunda iken hiçbir uygulamayı (uygulama arka planda açık görünse bile) arka planda çalıştırmaz. Böylece siz cihazınızı kullanmadığınızda cihazınız şarj yemez.

iphone ayarlarAyarları Kendinize Göre Düzenleme

  • Ayarlar>Genel>Arka planda Uygulama Yenile sekmesinden bu özelliği tamamen kapatabilirsiniz (ki oldukça tasarruf sağladığını söyleyebilirim) veya gerçekten kullanmaya ihtiyacınız olan uygulamaları açık bırakıp diğerlerini kapatabilirsiniz.
  • Ayarlar>Gizlilik>Konum Servisleri sekmesinden hangi uygulamanın konumunuzu ne zaman kullanıp kullanamayacağını kendiniz ayarlayın. Çünkü, örneğin bir haber uygulamasının sizin haberiniz olmadan uygulamayı kullanmadığınız zamanda bile konumunuzu kullanıp şarjınızı yemesi isteyeceğiniz bir şey değildir. Ayrıca eğer Konum Servislerini çok sık kullanmayan birisi iseniz de Konum Servislerini kapatıp sadece gerektiği zamanda açmanız tasarruf sağlayacaktır.
  • Eğer şarjınızın gerçekten yetmeyeceğinizi hissederseniz de Ayarlar>Pil>Düşük Güç Modu özelliğini açabilirsiniz. Bu özellik cihazınızın performansını, tuş kilidi süresini, Mail senkronizasyonu, otomatik indirmeler, bazı efektler ve arka planda uygulama yenile özelliğini otomatik olarak kapatarak oldukça yüksek değerlerde şarj ömrünüzü arttırır. Yalnız cihazınız Apple A6 chipseti veya daha alt bir model işlemciyi kullanıyorsa yani iPhone modellerinde iPhone 5 ve önceki modeller, iPad modellerinde iPad 4 ve önceki modeller, iPod modellerinde ise 5. jenerasyon önceki modellerde çok fazla olmasa da fark edilir derecede yavaşlamaya veya frame drop (kare atlama)lara sebep olabilir.
  • Yine Ayarlar>Pil bölümünden hangi uygulamaların ne derecede şarjınızı azalttığını belirleyip bu uygulamaları daha az kullanabilirsiniz veya uygulamanın kullandığı izinleri (konum, arkap landa uygulama yenile, bildirimler vs.) azaltarak şarj tüketimini indirgeyebilirsiniz.
  • Ekran parlaklığını elinizle ayarlamak daha verimli olacaktır. Eğer ekran parlaklığını otomatik olarak seçerseniz cihazınızdaki ışık sensörü sürekli aktif olarak çalışacağı için cihazınızın şarjını daha fazla harcar. Ama tabiki bu özelliği kapattıktan sonra farklı ortam koşullarına geçtiğinizde ekran parlaklığını elinizle ayarlamayı unutmayın :)

Şarj Etme

Akıllı cihazlarda kullanılan lithium-ion (lityum iyon) piller tıpkı telefonlarımız gibi akıllı pillerdir. Yani bu pil tipini kullanan cihazlarınızı (iOS cihazların hepsinde ve neredeyse bütün akıllı telefonlar ve tabletlerde) istediğiniz zaman şarja takıp çıkarabilir, cihazınızı sabaha kadar şarjda bırakabilirsiniz (çok abartmamak şartıyla tabii). Çünkü bu yeni nesil akıllı piller tamamen şarj olduktan sonra kendini kapatıp aşırı akım almayı durdururlar. Böylece olası kazalar olmaz. (Biraz önce belirttiğim gibi bu başlık sadece iOS cihazların için değil tüm lithium-ion pil kullanan akıllı cihazlar için geçerlidir.)

 

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?