SWOT Analizi Nedir

Bu makalede, SWOT Analizinin ne olduğunu, nasıl gerçekleştirileceğini ve faydalarını nasıl uygulayacağınızı anlatacağım. Başarı için bir strateji nasıl geliştirilir? Yeni bir stratejiye karar vermeden önce işletmenizin mevcut durumunu değerlendirmek için SWOT Analizini kullanın. Neyin iyi çalıştığını ve neyin çok iyi olmadığını öğrenin. Kendinize yolunuza neyin çıkabileceğini sorun. Size yardımcı olacak güçlü ama basit bir tekniğe ihtiyacınız olacak: SWOT Analizi.

swot

SWOT Analizi Nasıl Yapılır

SWOT analizi, şirketinizin güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditlerinin bir derlemesidir. Bu nedenle SWOT Analizi, işinizin bu dört yönünü değerlendirmek için kullanılan bir tekniktir.

SWOT analizinin öncelikli amacı, işletmelerin bir iş kararı vermede yer alan tüm faktörler hakkında tam bir farkındalık geliştirmelerine yardımcı olmaktır. İster yeni girişimler yapıyor olun, ister işletme içindeki politikaları yeniliyor olun, herhangi bir işletme eylemini gerçekleştirmeden önce SWOT analizi yapın.

Sahip olduklarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için SWOT analizini kullanmakla neyin eksik olduğunu anlayarak ve sizi gafil avlayacak tehlikeleri ortadan kaldırarak başarısızlık oranınızı azaltabilirsiniz. Daha da iyisi, sizi rakiplerinizden ayıran bir strateji oluşturmaya başlayabilir ve böylece pazarınızda başarılı bir şekilde rekabet edebilirsiniz.

Bu yöntem 1960’larda Stanford Araştırma Enstitüsü’nden Albert Humphrey tarafından kurumsal planlamanın neden sürekli olarak başarısız olduğunu belirlemek için yapılan bir çalışma sırasında oluşturuldu. SWOT, kuruluşundan bu yana işletme sahiplerinin işletmelerini kurmaları ve büyütmelerinde çok kullanışlı bir araç haline geldi.

CCS Innovations’ın baş pazarlama stratejisti Bonnie Taylor, Business New Daily’ye verdiği demeçte, “Küçük bir işletmenin geleceğini, tüm iç ve dış kaynaklara ve tehditlere kapsamlı bir bakış da dahil olmak üzere tüm açılardan değerlendirmeden doğru bir şekilde planlamak imkansız” dedi. “Bir SWOT bunu, deneyimsiz işletme sahiplerinin bile anlayabileceği ve benimseyebileceği dört basit adımda başarır.”

swot analizi

Güçlü Yönler

İşletmenizin özellikle iyi yaptığı veya sizi rakiplerinizden ayırt edecek şekilde yaptığı şeylerdir. Güçlü yönleriniz işletmenizin ayrılmaz bir parçasıdır. Neyi herkesten daha iyi yapıyorsun? Başkalarının yapamadığı hangi farklı ve en düşük maliyetli kaynaklardan yararlanabilirsiniz? İşinizi hangi değerler yönlendiriyor?

Ardından bakış açınızı değiştirin ve kendinize rakiplerinizin sizi güçlü yönleriniz olarak ne görebileceğini sorun. Hangi faktörler, satışı onlardan önce elde ettiğiniz anlamına gelir?

Unutmayın, işletmenizin herhangi bir yönü size bir avantaj sağlıyorsa yalnızca bir güçtür. Örneğin, tüm rakipleriniz kaliteli ürünler üretiyorsa o zaman kaliteli ürün üretmek bir güç değil zorunluluktur.

swot analizi nasıl yapılır

Zayıf Yönler

Şimdi de işletmenizin zayıf yönlerini düşünme vakti. Bir SWOT analizi yalnızca ihtiyacınız olan tüm bilgileri topladığınızda değerli olacağı için bu konuda dürüst olmak gerekir. Bu sebeple bu acı gerçeklerle bir an önce yüzleşmek en iyi karar olacaktır.

Güçlü yönler gibi zayıf yönler de işletmenizin doğal özellikleridir. Neleri daha iyi hale getirebileceğinizi ve nelerden kaçınmanız gerektiğini düşünün. Rakiplerinizin neden ve nasıl sizden daha iyi olduğunu öğrenmek için zaman ayırın. Sizin neyiniz eksik?

Optimum düzeyde performans sergilemenizi engelleyen şeyler neler? Yetersiz tedarik zinciri, sermaye eksikliği, ortalamanın üzerinde ciro, hangisi?

swot analizi zayıf yönler

Fırsatlar

Genellikle işletmenizin dışında olanlardan kaynaklanır ve ileride ne olacağına dair bir bilgi verirler. Fırsatları tespit edebilmek ve uygulamak, işletmenizin rekabet etme ve pazarınızda liderliği ele geçirme şansınızı arttırabilir.

Hemen fark edebileceğiniz güzel fırsatları düşünün. Bunların çok büyük şeyler olmasına gerek yok, küçük avantajlar bile size birçok fayda sağlayabilir.

Yeni teknolojilerle tanışma fırsatlarını göz ardı etmeyin, ekibinizdeki kişilerin tecrübelerinden faydalanın, karşılıklı ilişkilerinizi güçlendirin ve her alanda kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi düşünün.

swot analizi fırsatlar

Tehditler

Tehditler, tedarik zincirindeki problemler, piyasanızdaki değişiklikler gibi sizi dışarıdan olumsuz etkileyebilecek her şeyi içerir. Bu tehditleri gerçekleşmeden tahmin etmek sizin için hayati bir öneme sahiptir.

Ürününüzü piyasaya sunarken önünüze çıkan engelleri düşünün. Gelişen teknoloji sizin için her zaman bir fırsat ve aynı zamanda tehdittir. Her zaman rakiplerinizi takip edip onların ne yaptığını ve bunlarla nasıl başa çıkacağınızı düşünün. Tabii rakiplerinizin her yaptığı doğru olmayacağı gibi sizin de bunu birebir kopyalamaya kalkmanız hata olur.

swot analizi tehditler

SWOT analizi sonucunda, bu dört adımın sonuçlarını karşılaştırırız ve başarıya yönelik hedeflerimizi stratejik olarak nasıl ilerletebileceğimize dair düşüncelerinden faydalanırız.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?