Ana SayfaBiyolojiBöcek Türleri

Böcek Türleri

Gerçek eklem bacaklıların alt dalına ait sınıftır. 685 bin den fazla böcek türü bulunmaktadır. Toplam böcek sayısı günümüz dünyasında 1 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Çoğu böcek türlerinin yapısı hala tam bilinmese de genellikle böcek türleri aynı yapıda olurlar. Böcekler sudan karaya geçen ilk canlı türüdür. Vücut, baş, gövde, olmak üzere 3 kısımdan meydana gelir.  Böceklerde üreme özellikleri genellikle iç döllenme yolu ile oluşur. Sperm çekirdeği ile yumurta çekirdeği birleşerek döllenir.

dünyada böceklerin dağımı
dünyada böceklerin dağımı

Yumurtaları oldukça farklı olan böceklerin en fazla düz yüzeyli şekillere, girintili çıkıntılı olan mil şeklinde ya da uzun silindir gibi olanlar görülür. Yumurtalar bazen dişi böceğin vücudunda taşınarak canlı doğurduğu da gözlenmiştir.

Böcek Türleri Nelerdir

Karınca; Siyah, kahverengi, kırmızı, birçok karınca rengi bulunur. 2-4 mm büyüklüğünde, 5-8 mm kanatlı karıncalar olmak üzere  birçok karınca türü vardır. Yavrularını su ve yiyecek kaynaklarına yakın yaparlar. Evde görülen karıncalar genelde işçi karıncalar olur. Koloniler halinde yaşarlar. Çeşitli enfeksiyonlara da neden olabilirler.

karınca

Örümcek; Yağmacılıkla böcekleri yiyerek beslenir. Birçok türü olan örümceklerin boyları türüne göre farklılık gösterir.  Bazı türleri zehirli olur ve el, kol, yüz, omuz gibi yerlerden sokarlar. Evlerde loş karanlık ve nemli yerler olursa oralarda yaşar.

örümcek

Karasinek; Çöp, gübre ve nemli organik madde bulunan yerlere 100 -150 tanesi yığın şeklinde böcek konar. Kondukları yerlere yumurtalarını bırakan sinekler, 7-8 gün içerisinde larvalar şeklinde çıkar. Çok çabuk şekilde üreyen sinekler 3 km alanda yaşar ve her türlü mikrobu üstünde bulundurur. Kolera, daire, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmesi, selmonellosis, verem gibi hastalıkları bulaştırır.

karasinek

Bit; Çok küçük olan tür, sarı renkte 2-4 mm boyunda dış parazittir. İnsanların veya memeli türlerin  kanlarını günde 2-3 kez emerek  yaşar. Saç ve çamaşırlara yumurtasını kuvvetlice yapıştırır. Ev içi ve toplu yaşama yerlerinde temizliğin yetersiz kalırsa rahatlıkla yayılır. Tifis ve hummalar gibi önemli hastalıklarda etkilidir.

bit

Arı; 1 cm boyunda, altın sarısı ve kahverengi dalgalı renklidir. Bal ve eşek arısı gibi türleri oluşturur. Duvar deliği, çatı arası, ev gibi yerlere yuvalarını yaparak yerleşir. Çiçek, polen ve nektar toplar. Toplu şekilde yaşayan tür, kışın bunlarla beslenir. İnsanları ısırarak alerjik reaksiyona sebep olur.

arı

Sivrisinek; Birçok türü olan sivrisinek, temiz, kirli, sıcak, serin her türlü alanda ürerler, Yumurtalarını grup veya tek şeklinde bırakır. Yaklaşık 8-9 günde olgun bir hal alabilir. Dişiler yumurta için canlı kanı emmek zorundadır. Erkekleri ise meyve ve bitki öz suyu ile beslenir. En az 3 km uçarak ürediği alana çok geniş yayılabilir.

sivrisinekİlginizi çekebilir: omurgasız hayvanlar nelerdir

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Konuk yazarlarımız tarafından sitemize yollanan yazılar bu hesaptan yayınlanmaktadır. İsimsiz yazı yayınlamak istiyorsanız iletişim bölümünden sizlerde yazılarınızı yollayabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?