Ana SayfaGıda MühendisliğiGıda Mühendisliği Nedir

Gıda Mühendisliği Nedir

Günümüzde çeşitli markalar altında satılan yiyeceklerin ilk geçiş yeri olan imalathanelerde bulunan olmazsa olmaz gıda mühendisleri belli bir kural çerçevesinde iş yerine talimatlar bilgilendirmeler yapmaktadır. Gıda mühendisliğinin temel ilkesi, gıdaların güvenilir bir şekilde işlenmesini, temiz üretilmesini, dağıtılmasını, paketlenmesini sağlayan ve bunları yaparken gelişmiş bilimden yararlanmaktır. Gıda mühendisliğinde hammadde halinde olan gıdaların değerlendirilmesi, besinlerin nitelik olarak korunması, geri dönüşümlü besinlerin oluşturulması, besin çeşitlerinin daha fazla arttırılmasına dair gerekli araştırma ve eğitimler yapılmaktadır.

Diğer bir tanımla gıda mühendisliği nedir sorusuna cevaben işletmelerde üretilen gıdaların işlenmesinde, korunmasında ve depolanmasında planlama yapılan ve yeni sistemler geliştirilen mühendisliğin bir başka önemli bir dalıdır. Gıda mühendisi olmuş bir kişi aynı zamanda Tarım, Orman, Sağlık Bakanlıklarında proje mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite kontrol uzmanı olarak çalışabilir.

gida-muhendisligi-nedirGıda mühendisliği bölümü iki dala ayrılır. Gıda bilimi ve gıda teknolojisi yer almaktadır. Gıda biliminde, gıdaların kimyası, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, biyokimyasal, kalite kontrol vb. konularla ilgilenilir. Gıda teknolojisi ise gıda mühendisliğinde temel işlenerek, bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji ile alakalı konularla ilgilidir. Gıda mühendisliği bölümü okumak isteyen kişilere 4 yıl boyunca şu dersler arkadaş olacaktır. Gıda mühendisliği dersleri, matematik, fizik, kimya, teknik resim, gıda mühendisliğine giriş, gıda mühendisliğinin temel işlemleri, gıda mühendisliği matematik ve daha birçok zorlu derslerden ibarettir.

Bu mesleği edinmek isteyen kişilerin normalin üstünde bir akademik yeteneğe sahip olması sayısalı kuvvetli olması gerekir. Gıda mühendisi, işletmelerde üretim sırasında çıkacak problemleri giderir ve üretimin aksamasını önler, gıdaların üretimini başından sonuna kadar insanlara ulaşıncaya kadar takip eder, aşamalarında deneyler, kalite kontrol yapar.

Az bir maliyetle nasıl ürün elde edilir bunu üstünde çalışmalar yapar. Gıda üretimine dair gerekli tüm bilgiler hakkında araştırma yapar, yeni gelişimlere katkı sağlar. Zor bir meslek olup bir o kadarda insan sağlığı için çok önem arz eden gıda mühendisliği tüm gıda sektöründe olması gereken bir meslek çalışanıdır.

Gida mühendisliği ile ilgili diğer yazılarımız:

Sevil Kutlu
Sevil Kutlu
Merhabalar ben Sevil Kutlu. Mühendis Beyinler'de sizlere bilgilerimi ve tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?