Ana SayfaMakine MühendisliğiKaynaklı Birleştirmede Çarpılmalar

Kaynaklı Birleştirmede Çarpılmalar

Kaynaklı birleştirme sürecinde bölgesel oluşan ısınmalar, soğuma aşamasında kalıntı gerilmeler meydana getirir. Kaynaklı konstrüksiyonların çarpılmasında ki en büyük etmenlerden birisi budur. Bu çarpılmalar nelere sebep olur?

kaynak

  1. Kaynaklı parçanın gerekli toleransların dışına çıkması, doğrusallığının bozulması ile parça kullanılamaz hale gelebilir.
  2. Düzeltme işlemi ekstra maliyetler ve zaman kayıpları doğurabilir.
  3. Üzerine montajı yapılacak üst parçaların montajına olanak sağlamayacaktır.

Bu çarpışmalar nasıl en aza indirilebilir?

Ülkemizde seri imalat yapan firmalar, uygun kaynak sırası tatkibi oluşturmaktadırlar ve imalatları hep bu yönde ilerlemektedir. Fakat fason imalat, müşteri talebine göre special makine imalatı yapan firmalar için her zaman bu sonlu elemanlar metodları uygun olmayabilir. Bunların üstesinden daha çok deneyimler ile gelebilmektedirler.

Ne tarz bir deneyim?

Aşağıdaki örneğin kaynaklı imalatını göz önünde bulunduracak olursak, kaynağın yapılacağı yüzeye doğru açmalar olacağı aşikardır. Bunları minimuma indirebilmek, planlamada imalat yöntemi ve sırasını tayin edip, imalat sırasında da eklenecek ufak parçalar ile mümkündür.

kaynaklı imalat

Bu örnekten yola çıkarak parçanın imalat planlaması;

1. Lazer kesimde kesilmiş olan parçanın taban yüzeyi imalatçı insiyatifinde taranıp kaynak ağzı açılmalıdır.

parça

2. Kaynak işlemi öncesi teknik dökümandaki ölçülere uygun markalamalar yapılıp , parçanın gönyesi kontrol edilmelidir.
3. Uç kısmının açılmasını engellemek için bir parça puntalanmalıdır.

kaynaklı birleştirme

4. Malzeme kaynatılmalı, soğuması beklenmeli, dik işlemde deliği delinip ara atkı kesildikten sonra temizlik işlemleri yapılmalıdır.

İmalat planlaması birçok sıralama ile yapılabilir fakat kaynak çarpılmaları faktörü kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Önlemlerini önceden alabilmek imalat maliyetlerini düşürüp, montaj problemlerini minimuma indirecektir.

Ahmet İncekulak
Ahmet İncekulak
1991 yılında Amasya'da doğdum. İlkokul-ortaokul ve lise öğrenimlerimi Amasya'da tamamladıktan sonra, üniversite eğitimim için Uşak'ta ikamet etmeye başladım. Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi 4 yılda tamamlayarak , iş hayatına İzmir'de başladım. Mezun olduktan sonra Proje Mühendisi olarak başladığım Özel Bir Şirkette Üretim Sorumlusu olarak mesleğe devam etmekteyim.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?