Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiMikrodenetleyici Nedir Ne İşe Yarar

Mikrodenetleyici Nedir Ne İşe Yarar

Bu yazımda mikrodenetleyici nedir ve mikrodenetleyiciler hakkında bilgi vereceğim. Teknoloji, geçmiş yıllardan itibaren hızlı bir gelişim içerisine girmiş ve bu dünya da meslek sahibi olmuş insanların da gelişim içerisine girmesini adeta zorunlu kılmıştır. Bu gelişime ayak uyduramayan veya takip etmeyen kişinin mevcut bilgileriyle en fazla 2 yıl piyasa da tutunabildiği ise su götürmeyen bir gerçek olmuştur.

Teknoloji dünyası içerisinde en hızlı gelişim gösteren alan ise elektroniktir. Bu alanda her geçen gün yeni bir ürün, cihaz veya bir sistem geliştirilmektedir. Tüm bunların kontrolü ise karmaşık bir hal almıştır. Bu karmaşıklığı ortadan kaldırmak için ise “mikrodenetleyiciler” geliştirilmiştir. Mikrodenetleyiciler hem donanım hem de yazılım olarak bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilmektedir.

lehimMikroişlemci ve Mikrodenetleyici Arasındaki Farklar

CPU (Central Processing Unit), bilgisayarın değişik birimleri arasındaki (hafıza, monitör, klavye, giriş çıkış ünitesi gibi.) veri akışını ve işleyişinin sağlanması görevlerini üstlenmektedir. Veri işleme görevinin büyük bir kısmı ise CPU içerisinde bulunan ALU’ da (Aritmetik Lojik Birimi) gerçekleştirilir.

1971 yılında, bir bilgisayarın ALU ile diğer kontrol birimlerinin bir silikon tüm devresi üzerine, INTEL firması tarafından konulması ile mikroişlemciler dönemi başlamıştır. Teknik olarak ifade edersek mikroişlemci, yarı iletken tek bir tüm devre üzerine yerleştirilmiş CPU’ ya denir. Bir işlemci temel olarak CPU’ nun fonksiyonlarını yerine getirdiği için pek çok kere CPU ile mikroişlemci eş anlamda kullanılmaktadır.

mikroislemciMikrodenetleyici, bir tüm devre üzerinde üretilen bilgisayara denir. Bu tüm devre üzerinde; hafıza, giriş/çıkış sistemleri, bu işlemcilerin birçok uygulama içinde, gömülü olarak doğrudan (tek başına), mikroişlemcilere göre çok daha basit ve ucuz arabirim teknikleriyle, kontrol amaçlı olarak kullanılmalarını sağlar.

Mikroişlemci ile bir sistem oluşturulurken yanına diğer birimleri de ilave ederek bir sistem oluşturmak gerekir. Bu ünitelerinin birbirleri ile iletişimini sağlamak içinde bir data yolu gereklidir. Tüm bunlar maliyet artırıcı unsurlar olarak karşımıza çıkar ve baskı devre üzerinde de fazladan yer işgaline sebep olur. Mikrodenetleyicilerde ise çevresel birimler hariç ihtiyaç duyulan tüm birimler tek bir yonga içinde yer alır. Bu durum bize hem maliyet hem tasarım alanı hem de programlamada pozitif bir katkı sağlamaktadır.

Mikrodenetleyici Üreten Yaygın Firmalar Hangileridir?

Günümüzde mikrodenetleyici üreten birçok firma bulunmaktadır. Microchip, ATMEL, Intel, Motorola, Maxim-Dallas, Parallax, Phillips, Zilog bu firmalardan başlıcalarıdır. En yaygın olarak bilinen firma ise Microchip’ tir. Üretimiş olduğu mikrodenetleyici ürünlerine ise PIC (Peripheral Interface Controller) ismini vermektedir. Farklı özelliklerde mikrodenetleyici ürünlerini üreten Microchip firmasının popüler olmasındaki asıl etken ise, ürünlerin donanım yapısındaki zenginliği, ucuz oluşu ve piyasada yaygın olarak kullanılmasıdır. Şunu da belirtmek gerekir ki her firmanın üretmiş olduğu denetleyiciye uygun olan komutlar kullanılarak programlama yapılabilmektedir. Bu farklılık programlayıcılar için zaman zaman can sıkıcı olabilse de mikrodenetleyici programlamasına aşina olan biri uyum süresini de kolay atlatabilmektedir.

Bir Mikrodenetleyici Programlaması İçin Gerekenler

  1. Bilgisayar: Windows işletim sistemine (Derleyici programı çalıştırabilecek başka işletim sistemleri de olabilir.) sahip olması ve donanımsal olarak ta programlayıcı donanımını çalıştırabilecek girişin (rs232, usb gibi.) olması yeterlidir.
  2. Derleyici (Compiler) Program: PIC C (Başka derleyici programlar da mevcuttur.)
  3. Programlayıcı Donanımı: PIC PROG USB-k (Yaygın olarak bu mikrodenetleyici kullanılmakla birlikte başka ürünler de bulunmaktadır.)
  4. Programlayıcı Yazılımı: IC-Prog (WinPic, MicroPro, Ponyprog gibi programlar kullanılarak da yazılımınızı mikrodenetleyiciye yükleyebilirsiniz.)

Sonuç

Yazının bütününde mikroişlemci ve mikrodenetleyicinin ne olduğuna, aralarındaki ince çizgiye ve mikrodenetleyici ürünlerini üreten yaygın firmalara değinilmiştir. Ayrıca bir mikrodenetleyici programlamasının yapılması için gerekli argümanlara yer verilmiştir. Bu argümanların kullanılması suretiyle de lise yıllarında gerçekleştirmiş olduğum basit bir uygulamayı da sizlerle paylaşıyorum, tıklayınız: 8 Ledli Havada Kayan Yazı

kaynak dosyaları

Eyüp Özkan
Eyüp Özkan
Merhaba, Ben Eyüp Özkan. Elektronik ve Haberleşme Mühendisiyim. Temel elektronik bilgimi meslek lisesi ve meslek yüksekokulundan mezun olarak kazandım. Devamında da mühendislik ve işletme fakültelerini bitirdim. Mühendis Beyinler ailesinde bugüne kadar edindiğim bilgi ve tecrübeleri sizlere aktarma gayreti içerisinde olacağım. LinkedIn linkedin.com/in/eyupozkan Twitter twitter.com/eyupozkan
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?